Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu
Questo è stato veramente un periodo pienissimo di impegni ma comunque quando ci si sveglia la mattina e si trova un ciambellone come questo tutto sembra più facile e la giornata comincia bene : ) A me è piaciuto moltissimo perché ha dentro due degli ingredienti che preferisco: il miele e la ricotta. Poi il miele di castagno ha un sapore incredibile e l'odore che si sprigiona quando lasciate il ciambellone a raffreddare vi darà una voglia pazzesca di mangiarlo tutto!
Per questa torta gli ingredienti sono :
- 250g di ricotta
- 2 mele
- 250g di miele di castagno
- 250g di farina
- 125g di fecola di patate
- 200g di burro
- 3 uova
- 1 bustina di lievito
- 1 bustina di vaniglina
- 20g di zucchero di canna
Iniziamo facendo sciogliere il burro in un pentolino. Poi mettiamo la ricotta in una ciotloa con il miele e le uova e mescoliamo bene con una frusta. Adesso aggiungiamo la farina setacciata, la fecola e il lievito e continuiamo a mescolare. Quindi aggiungiamo anche il burro fuso e la vaniglina.
Quando tutti gli ingredienti sono amalgamati bene, versiamo il composto in uno stampo da ciambellone imburrato e infarinato. Adesso le guarniture : sbucciamo le mele, tagliamole a fettine, sistemiamole sopra l'impasto e spolveriamo con lo zucchero di canna. Mettete in forno preriscaldato a 170 gradi per circa 40 min. Lasciate raffreddare il ciambellone al forno. La morte sua è con una crema inglese (o una crema pasticcera) sopra... buon appetito.
Ciambellone z kasztanowym miodem
To był wyjątkowo intensywny tydzień, na nic nie było czasu: w lodówce prawie nic nie ma, meble lekko są pokryte kurzem, a lista rzeczy do zrobienia zamiast się zmniejszać ciągle rośnie. Pierwsza, lecz krótkotrwała, myśl dzisiaj rano to, że trzeba jakoś ogarnąć zaległe domowe obowiązki, druga, o wiele bardziej przekonywująca, to chęć rozpoczęcia sobotniego poranka od ciepłego, wspaniale pachnącego ciasta!
Dosłownie w 10 minut przygotowaliśmy włoskie ciambellone, czyli jakby naszą babkę. Jednak ciasto to z babką nie ma zbyt dużo wspólnego, gdyż jest o wiele cięższe i ma bardzo intensywny smak, gdyż zamiast cukru użyliśmy miodu z jadalnych kasztanów. Kasztanowy miód ma tak intensywny aromat, że na pewno nie jest to ciasto dla wszystkich. Znam osoby, które kochają jego smak, ale i takie które szczerze za nim nie przepadają. Jeśli nie znajdziecie miodu z kasztanów (lub jeśli za nim nie przepadacie), myślę, że spokojnie możecie użyć tradycyjnego miodu. Ciasto nie będzie miało tak intensywnego aromatu, ale na pewno będzie pyszne!
- 250g sera typu ricotta
- 2 jabłka
- 250g miodu z jadalnych kasztanów
- 250g przesianej mąki
- 125g mąki ziemniaczanej
- 200g masła
- 3 jajka
- jedno opakowanie proszku do pieczenia
- jedno opakowanie cukru waniliowego
- 20g cukru trzcinowego
Rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. W międzyczasie ricottę należy połączyć z miodem i jajkami - dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodajemy składniki sypie czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość dobrze mieszamy, a na końcu dodajemy rozpuszczone masło. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przelewamy masą do foremki wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzch ciasta układamy jabłka pokrojone na cienkie plasterki i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.
Życzymy Wam spokojnego, domowego weekendu!