Forse pochi di voi se ne sono accorti ma vi annuncio in esclusiva che siamo ormai già da un pò in autunno! Abbiamo quindi deciso di riniziare a usare uno degli ingredienti fondamentali dell'autunno: la zucca. Tuttavia visto che il caldo continua a imperversare abbiamo pensato di usare la zucca per fare una leggerissima sfoglia con il feta. Questa ricetta per la sua semplicità è perfetta come aperitivo o deliziosa come cena : )
- 800g di zucca
- un pacco di pasta sfoglia
- 250g di feta
- salvia
- sale, pepe
Per prima cosa accendiamo il forno a 200 gradi. Sbucciamo e tagliamo a cubetti di 2cm di lato la zucca. Mettiamo i cubetti di zucca in un contenitore con olio, pepe e sale. Spargiamoli su una teglia con della carta da forno e inforniamoli per una mezz'ora. La zucca deve rimanere in forno finché non diventa morbida.
Intanto stendiamo la pasta sfoglia su un altra teglia. Pieghiamo i lati della sfoglia per creare un rettangolo (come nelle foto). Quando la zucca è pronta, inforniamo la pasta sfoglia da sola con qualche peso (ceci, delle altre teglie,...) al centro per fare crescere solo i lati. Dopo 20 min togliamo il peso e lasciamo cuocere per altri 5 min.
A questo punto tiriamo fuori la sfoglia e mettiamo all'interno la zucca, la feta tagliata a pezzettini, la salvia e un pizzico di pepe. Inforniamo il tutto per gli ultimi 5 min. Ve la potete mangiare tutta subito facendo attenzione a non scottarvi : )
Tarta z pieczoną dynią i fetą
Z lekką trwogą obserwuję jak dni zaczynają się kurczyć. Po powrocie z pracy przez niecałe pól godziny słońce nieśmiale zagląda do naszego mieszkania, a potem znika na dobre jedenaście godzin. Im ciemniej tym ciężej jest się zmobilizować, żeby cokolwiek zrobić...coś ugotować, wyjść na spacer. Są to moje typowe obawy związane z nadchodzącą jesienną... Na szczęście w tym roku (jak na razie!) trzymam się dzielnie: rozpiera mnie energia i w głowie mam niekończącą się liczbę pomysłów. Wiem, że ten błogostan w końcu się skończy ale jak na razie się nie daję!
Dzisiejsza tarta mimo, iż jest typowo jesienna, jest bardzo słoneczna i doskonale smakuje również na zimno.
Nagrzewamy piekarni do 200st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W międzyczasie umytą dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy na 2cm kostkę. Pokrojoną dynię przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i oliwę z oliwek (około łyżki) - całość dobrze mieszamy a następnie przekładamy na blachę. Tak przygotowaną dynię pieczemy przez około godziny - powinna nabrać intensywniejszego koloru i być miękka. Po tym czasie wyciągamy dynię z piekarnika i zabieramy się za przygotowanie ciasta francuskiego. Aby ciasto było dobrze upieczone i chrupiące należy najpierw podpiec je w piekarniku. Układamy je na blasze, zaginamy boki tak, aby powstała "ramka" dla nadzienia a następnie nakładamy na nie, na przykład, mniejszą blaszkę, która powinna przykryć prawie całe ciasto, zagięte boki powinny zostać na zewnątrz (dzięki temu urosną). Ciasto piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 20 st. Po tym czasie należy zdjąć górną blaszkę i piec dalej samo ciasto przez około 5 minut. Wyjąć upieczone ciasto (piekarnika nie wyłączać), rozłożyć na nim dynię oraz pokrojony w kostkę ser feta oraz listki szałwii. Całość dobrze popieprzyć i wstawić do piekarnika na około 5-7 minut. Smacznego!
Źródło: Kwestia Smaku
Źródło: Kwestia Smaku
wspaniala jest!!! na pewno przepyszna,lubie takie tarty :)
RispondiEliminaJest doskonała. Na cieście francuskim...z takimi kawałkami dyni i sera. Pycha, sama w sobie:-) Doskonałe:-)
RispondiEliminaZa mną ostatnio chodzi dynia i chyba muszę ją w końcu zakupić. Tarta cudowna - taka słoneczna;)
RispondiEliminaPiękne kolory, ciekawe połączenie. Pozdrawiam ciepło
RispondiEliminaPiękna! słoneczna dynia na tarcie z francuskiego ciasta, wiem coś o tym smaku;) Cudne zdjęcia!
RispondiEliminaslonca na niebie coraz mniej, ale za to masz takie piekne sloneczne danie na talerzu:)
RispondiEliminaKurczące się dni- trafnie to ujęłaś. Nawet moja energia nie pomaga, zwyczajnie nie daje rady upchnąć wszystkiego co zaplanowałam w króciutki dzień. Tarta musiała być przepyszna! Ciasto francuskie to prawdziwe dobrodziejstwo
RispondiElimina