martedì 27 settembre 2011

Pasta galletti e gorgonzola / Makaron z kurkami i gorgonzolą

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

L'altro giorno al supermercato abbiamo visto questi bellissimi galletti e li abbiamo comprati, poi è sorto il dubbio... come cucinarli?
Stavamo al mare, faceva caldo, avevamo pochi ingredienti e poco tempo, quindi abbiamo inventato questa pasta, rapida, semplicissima e buonissima. L'accostamento galletti/gorgonzola non mi convinceva molto ma devo dire che stanno benissimo insieme! Infatti ce la siamo rifatta per ben due volte ed era difficile smettere di mangiarla : )


Gli ingredienti per due persone sono:
  • 1 scalogno
  • due cucchiaini di burro
  • 1 spicchio d'aglio
  • 200g galletti puliti e tagliati a pezzettoni
  • 100g gorgonzola
  • 200gr spaghetti
  • sale, pepe
  • prezzemolo
Mettiamo su l'acqua per la pasta. Tritiamo finemente lo scalogno e lo passiamo in padella con il burro. Quand'è dorato aggiungiamo i galletti e lo spicchio d'aglio.
Lasciamoli cuocere per 10-15 min finché non si ammorbidiscono per bene. Buttiamo la pasta.
Quando sono pronti togliamo i galletti dal fuoco e aggiungiamo il gorgonzola tagliato a pezzetti, il sale e il pepe. Per creare un vero sughetto conviene aggiungere un pò d'acqua di cottura della pasta (noi ne abbiamo aggiunta mezza tazza).
A questo punto aggiungiamo la pasta (quando è cotta :) ) e il prezzemolo tritato. Servire ben caldo e buon appetito!




Makaron z kurkami i gorgonzolą 
Wiem, że za niedługo zatęsknię za lekkimi, letnimi posiłkami przygotowanymi ze świeżych warzyw, posiłkami które nie wymagają długiego przesiadywania w kuchni i włączania piekarnika. Zanim jednak ten moment nastąpi, cieszę się jak dziecko na samą myśl o daniach typowo jesiennych, dobrze rozgrzewających i dość ciężkich (co wcale nie oznacza, że wymagają one długiego przesiadywania w kuchni).

Składniki dla 2 osób:
  • 200g kurek (umytych i oczyszczonych)
  • 100g sera gorgonzola
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 200gr makarony (np spaghetti)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • dwie łyżki masła
  • garść świeżej pietruszki
Nastawiamy wodę na makaron. W międzyczasie na rozgrzanym maśle podsmażamy poszatkowaną szalotkę. Kiedy ładnie się zeszkli, dodajemy kurki w całości oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kurki podsmażamy przez około 15 minut, aż do momentu kiedy będą miękkie a w tym czasie gotujemy makaron. Kiedy grzyby są już miękkie ściągamy patelnię z ognia i dodajemy ser gorgonzola. Jeśli sos wydaje się Wam zbyt gęsty można dodać do niego trochę wody z gotowania makaronu (my dodaliśmy około pół szklanki). Tym sposobem ser dobrze się rozpuści i połączy z resztą składników. Na końcu całość dobrze pieprzymy, dodajemy trochę soli (z solą trzeba uważać, bo ser jest dość słony) i poszatkowaną pietruszkę.Tak przygotowany sos mieszamy wraz z makaronem. Smacznego!


2 commenti: