Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu
Cosa succede quando si mettono insieme il pomodoro, il basilico, la mozzarella e ci si fa una pasta? Si ottiene un classico della cucina italiana semplice ma buonissimo. Quante volte però avete provato a farla e mancava quel non so che in più? Per questo vi proponiamo una variazione interessante: preparare il sugo qualche tempo prima e lasciarlo in frigo in modo che i vari ingredienti si amalgamino bene insieme. In questo modo avrete sempre "quel che" che mancava : )
Ingredienti per 2 persone:
- 500g pomodori
- uno spicchio di aglio
- un mazzetto di basilico
- 50ml olio di oliva
- sale
- 250gr di penne
- 150-200gr di mozzarella
La ricetta è veramente semplicissima. Tagliate a pezzetti i pomodori e metteteli in un contenitore con olio,basilico, sale e uno spicchio d'aglio spremuto. Mettete in frigo chiuso per un'oretta almeno (più tempo sta e meglio è!). Cuocete la pasta nell'acqua salata, scolatela e mischiatela al sugo. Aggiungete la mozzarella all'ultimo poco a poco e... Buon appetito!
Makaron z mozzarellą z sosem ze świeżych pomidorów
Makaron z mozzarellą z sosem ze świeżych pomidorów
Makaron mogę jeść codziennie, a nawet dwa razy dziennie. Po dwóch latach mieszkania we Włoszech mówię otwarcie - jestem makaroniarą ;) Dzięki przepisowi, który Wam dzisiaj prezentujemy mogę teraz nosić sobie makaron na obiad do pracy, gdyż smakuje on rewelacyjnie na zimno. Sos przygotowuję przed pójściem spać a rano gotuję makaron, zamykam szczelnie plastikowy pojemnik i z uśmiechem na twarzy rozpoczynam nowy dzień!
Składniki dla 2 osób:
- 500g świeżych pomidorów (my użyliśmy pomidorów koktajlowych)
- ząbek czosnku
- pęczek bazylii
- 50ml oliwy z oliwek
- sól morska
- 250gr makaronu penne
- ser mozzarella (około 150-200gr)
Za przygotowanie sosu najlepiej jest zabrać się co najmniej godzinę przed planowanym posiłkiem (my przygotowujemy ten sos wieczorem i zostawiamy go na całą noc w lodówce). Dzięki temu wszystkie składniki dobrze się przegryzą, sos nabierze soczystego koloru i nieziemskiego aromatu. Do słoika wkładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (w przypadku dużych pomidorów najlepiej jest je wcześniej sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę), dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, bazylię i całość zalewamy oliwą. Słoik wkładamy do lodówki na co najmniej parę godzin. Makaron gotujemy al dente dodajemy do niego zawartość słoika i pokrojoną mozzarellę. Smacznego
Źródło: Illucucina
Questo commento è stato eliminato dall'autore.
RispondiEliminaswietny pomysl:) ja to lubie wlasnie takie proste, ale smaczne makarony:) i na pewno wyprobuje przepis:)
RispondiEliminaPasty nie można nie lubić ;) To jedno z kulinarnych cudów, bez których nie potrafimy żyć z Mężem ;) Przyrządzamy je na wiele wiele sposobów :)
RispondiElimina