Polska wersja językowa znajduje się na dole przepisu
Avete presente quelle volte che apri la dispensa, non sai che fare e provi a mettere insieme gli ingredienti che trovi? Beh questa è una di quelle poche ricette nate così che abbiamo deciso di pubblicare : )
Gli spaghetti soba sono degli spaghetti di grano saraceno utilizzatissimi nella cucina giapponese, sopratutto nelle zuppe. Noi invece li abbiamo saltati in padella con un pò di verdure e di gamberetti. Per dare un tocco più orientale avremmo voluto usare dei fagioli di soia ma a Roma non è facilissimo trovarli. Quindi li abbiamo sostituiti con i fagioli corallini che hanno svolto molto bene la loro parte. Natualmente il fagiolo può essere sostituito con qualunque verdura a vostra scelta.
- 250g spaghetti soba
- 1 cucchiaio di olio di oliva
- 1 cucchiaio di olio di sesamo
- 1 spicchio d'aglio
- un pezzettino di zenzero
- 3 cucchiaini di semi di sesamo
- 1 cipolla grande
- 100g fagioli corallini
- 300g gamberetti sgusciati
- salsa di soia, sale e pepe qb
Generalmente facciamo cuocere i soba al dente in acqua calda per pochi minuti (poi finiscono di cuocersi in padella). Mentre si cuociono scaldiamo una padella (meglio se è una wok!) con gli olii e facciamo tostare i semi di sesamo, lo zenzero grattuggiato e l'aglio. Mettiamo dentro anche la cipolla e la facciamo dorare.
A questo punto aggiungiamo i fagiolini tagliati a pezzetti e i gamberetti. Condiamo il tutto con la soia, il sale e il pepe e aggiungiamo i soba per darli l'ultima cottura. Bisogna fare in modo che i fagiolini rimangano molto croccanti. Buon appetito!
Makaron soba z krewetkami, zieloną fasolą i sezamem
Weekendowy Rzym jest moim ulubionym miejscem na świecie. Rzym od poniedziałku do piątku mógłby nie istnieć. Jak każde duże miasto tak i Rzym w tygodniu jest głośny, brudny i "niedziałający". Za to Rzym sobotnio-niedzielny budzi się powoli do życia i późno chodzi spać. Nie przeszkadzają wiecznie spóźnione autobusy i korek o północy. Nie nudzi się poranne cornetto popijane cappuccino, setki razy widziane zabytki i uliczne targi. W weekend uśmiecham się szeroko do Rzymu i po ciuchu liczę na to, że nadchodzący tydzień szybko minie i znowu będzie sobota.
Jeśli raz kupicie makaron soba to zagości on w Waszej spiżarni na dobre, gdyż gotuje się w parę minut i wystarczy dodać do niego ulubione warzywa i przyprawy, aby otrzymać sycące i aromatyczne danie.
Składniki dla 2 osób
- 250g makaronu soba
- ok. 300g krewetek bez skorup
- ok. 100g zielonej fasoli (my użyliśmy fasolę o płaskich i szerokich strąkach)*
- ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru, obrany i starty na drobnej tarce
- 1 szalotka pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżeczki sezamu, lekko uprażonego na patelni
- sos sojowy, sól, pieprz do smaku
* Można użyć dowolne warzywa: paprykę, pomidory, różyczki kalafiora, etc.
Ugotować makaron - z reguły ugotowanie makaronu soba zajmuje 5 minut od wrzucenia go do wrzącej wody. W międzyczasie w woku na oliwie z oliwek i oleju sezamowym podsmażamy przez chwilę czosnek, imbir (należy uważać, aby czosnek za bardzo się nie przypalił, gdyż może stać się bardzo gorzki) i szalotkę. Następnie dodajemy warzywa i podsmażamy je przez parę minut, aż zaczną być miękkie. Dodajmy krewetki i całość smażymy przez kolejne 2 minuty. Ściągamy z ognia i dodajemy uprażony sezam, można dodać jeszcze łyżeczkę oleju sezamowego i sosu sojowego do smaku. Dekorujemy świeżą pietruszką lub kolendrą.
Bardzo mi się podoba :) Ale jedna uwaga - skorup, nie skorub :)
RispondiEliminaMIłęj niedzieli!
Aniu! Dziękujemy za odwiedziny i słuszną uwagę :)
RispondiEliminaMi piacciono queste ricette uscite dal quello che c'è a portata di mano! Piatto buono e saporito, adoro gli spaghetti di grano saraceno! Ciao Ely
RispondiEliminawspaniałe, wspaniałe!
RispondiEliminaA jest szansa, żeby krewetki wymienić na kuraka i utrzymać podobny smak? Bo owoce morza nadal jakoś leżą daleko poza sferą moich ulubionych ;)
RispondiElimina@ Arvén: pewnie ze mozna wymienic krewetki na kurczaka - wystarczy dodac go na poczatku z warzywami :) Pozdrawiamy!
RispondiElimina