Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu
Prima di aprire il blog scrivevamo tutte le ricette che facevamo su un quadernino e devo dire che ci eravamo quasi dimenticati della sua esistenza da quando abbiamo aperto il blog. Tuttavia l'altro giorno lo abbiamo riaperto trovando una miriade di ricette buonissime. Ormai l'origine delle ricette si è persa nella notte dei tempi ma ringraziamo molto gli ignoti che ci hanno dato questa ricetta per fare un riso alla indiana in una ventina di minuti. Come tutti i piatti indiani ci sono molti ingredienti che si amalgamano molto bene insieme e che danno un sapore molto orientale. Consigliato con un pò di yoghurt bianco sopra.
Prima di aprire il blog scrivevamo tutte le ricette che facevamo su un quadernino e devo dire che ci eravamo quasi dimenticati della sua esistenza da quando abbiamo aperto il blog. Tuttavia l'altro giorno lo abbiamo riaperto trovando una miriade di ricette buonissime. Ormai l'origine delle ricette si è persa nella notte dei tempi ma ringraziamo molto gli ignoti che ci hanno dato questa ricetta per fare un riso alla indiana in una ventina di minuti. Come tutti i piatti indiani ci sono molti ingredienti che si amalgamano molto bene insieme e che danno un sapore molto orientale. Consigliato con un pò di yoghurt bianco sopra.
Ingredienti per 4 persone:
- 225 g di riso basmati
- 1 cucchiaino di zafferano
- 125 g di anacardi
- una stecca di cannella
- 4 chiodi di garofano
- 2 semi di cardamomo
- 1 cucchiaino di semi di cumino
- una cipolla grande
- 125 g di uvetta
- 1 cucchiaino di curcuma
- sale
Sciaquiamo il riso. In un pentolino a parte mettiamo a bollire 500 ml di acqua con lo zafferano dentro. In un altra pentola scaldare l'olio e tostare gli anacardi con la cannella, i chiodi di garofano, il cardamomo e il cumino. Quando inizia a fumare, mettiamo anche la cipolla tagliata a rondelle. Aggiungiamo l'uvetta, la curcuma e il sale. Prima di mettere il riso, recuperiamo i chiodi di garofano e il cardamomo che poi non è piacevole trovarli dentro. Mettiamo il riso e quando è amalgamato bene mettiamo l'acqua. Copriamo e facciamo cuocere per 10-15 min.
Aromatyczny ryż pilau
Wszystko zaczęło się od niewielkiego, czerwonego zeszytu zatytułowanego "I will cook better than my mum" czyli "Będę gotować lepiej od mojej mamy". To tam zostały uwiecznione nasze pierwsze przepisy i inspiracje kulinarne i mimo, że pewnie nigdy nie będziemy gotować lepiej od naszych mam, to zeszyt ten towarzyszy nam do dzisiaj. Od kiedy rozpoczęliśmy prowadzenie blogu, nasz prywatny zbiór przepisów trochę się przykurzył, częściej zaglądamy do wspaniale wydanych książek kucharskich czy przeglądamy kolorowe strony kulinarne. Jednak jak tylko otwieramy nasz stary zeszyt, to od razu tworzymy listę zakupów, aby móc odtworzyć tak dawno już zapomniane przepisy. Jednym z nich jest przepis na aromatyczny ryż pilau - idealne połączenie orientalnych przypraw ze słodkością rodzynek i smakiem prażonych nerkowców. Doskonale smakuje w połączeniu z rybami lub kurczakiem lub w towarzystwie białego jogurtu greckiego.
Przepis dla 4 osób:
Aromatyczny ryż pilau
Wszystko zaczęło się od niewielkiego, czerwonego zeszytu zatytułowanego "I will cook better than my mum" czyli "Będę gotować lepiej od mojej mamy". To tam zostały uwiecznione nasze pierwsze przepisy i inspiracje kulinarne i mimo, że pewnie nigdy nie będziemy gotować lepiej od naszych mam, to zeszyt ten towarzyszy nam do dzisiaj. Od kiedy rozpoczęliśmy prowadzenie blogu, nasz prywatny zbiór przepisów trochę się przykurzył, częściej zaglądamy do wspaniale wydanych książek kucharskich czy przeglądamy kolorowe strony kulinarne. Jednak jak tylko otwieramy nasz stary zeszyt, to od razu tworzymy listę zakupów, aby móc odtworzyć tak dawno już zapomniane przepisy. Jednym z nich jest przepis na aromatyczny ryż pilau - idealne połączenie orientalnych przypraw ze słodkością rodzynek i smakiem prażonych nerkowców. Doskonale smakuje w połączeniu z rybami lub kurczakiem lub w towarzystwie białego jogurtu greckiego.
Przepis dla 4 osób:
- 225g ryżu Basmati lub jaśminowego
- 1 łyżeczka szafranu w proszku
- 125 g orzechów nerkowca
- laska cynamonu
- 4 goździki
- 2 nasiona kardamonu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- duża cebula drobno posiekana
- 125 g rodzynek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Ryż należy dobrze opłukać.
- W garnku zagotowujemy pół litra wody - kiedy woda zaczyna wrzeć, dodajemy szafran.
- W międzyczasie na szerokiej patelni (np. typu wok) lub w garnku podgrzewamy oliwę z orzechami, laską cynamonu, goździkami, kardamonem i nasionami kminu rzymskiego.
- Po paru minutach, kiedy orzechy ładnie się przyrumienią, dodajemy cebulę, rodzynki, kurkumę i szczyptę soli.
- Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy ryż, który należy dobrze wymieszać z wszystkimi przeprawami.
- Wyjmujemy goździki (później trudno je będzie odnaleźć) zalewamy ryż wcześniej przygotowaną wodą z szafranem. Ryż przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
- Doprawiamy solą do smaku.
Pycha przyprawy i pieknie podane :)
RispondiEliminaWygląda wspaniale. I te kolory napawają człowieka optymizmem.
RispondiEliminaapetyczne danie:)
RispondiEliminaUwielbiam ryż z kurkumą. Energetyczne danie
RispondiElimina