Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu
L'ultima volta che avevamo provato a fare gli scones ci erano venuti duri come serci (come si dice qui a Roma)... Con quest'altra ricetta invece sono venuti benissimo!
Gli scones sono dei panini molto semplici che si fanno con il lievito chimico invece del lievito di birra. Quindi la lievitazione è immediata e il lavoro minimo. In America e in Inghilterra sono molto comuni e facili da trovare invece qui in Italia non gli ho mai visti.
Una volta pronti potete farci quello che volete... il nostro consiglio è di mangiarli al modo classico con mascarpone o philadelphia e marmellata.
Ingredienti per 8-10 scones:
Gli scones sono dei panini molto semplici che si fanno con il lievito chimico invece del lievito di birra. Quindi la lievitazione è immediata e il lavoro minimo. In America e in Inghilterra sono molto comuni e facili da trovare invece qui in Italia non gli ho mai visti.
Una volta pronti potete farci quello che volete... il nostro consiglio è di mangiarli al modo classico con mascarpone o philadelphia e marmellata.
Ingredienti per 8-10 scones:
- 225 g di farina
- 2 cucchiaini di lievito
- 40 g di burro
- 100 ml di latte
- opzionale: 50 ml di Amaretto
- un uovo da spalmare sopra
- un pizzico di sale
- Accendiamo il forno a 220 gradi.
- Mischiamo farina e lievito insieme
- Aggiungiamo il burro tagliato a cubetti e impastiamo il composto con le mani per qualche minuto. Fate attenzione a non impastare troppo altrimenti l'inpasto non verrà bene.
- Aggiungiamo l'amaretto e il latte e mischiam. L'impasto deve venire morbido ma compatto.
- Stendiamo l'impasto su una superficie infarinata per ottenere un altezza di 2 cm. Con l'aiuto di un bicchiere ritagliamo dei cerchietti di 4/6 centimetro di diametro senza girare il bicchiere dopo averlo affondato.
- Stendiamo gli scones su una teglia ricoperta di carta da forno. Spalmiamo l'uovo sbattuto sopra e cuociamo in forno per una decina di minuti o finché uno stecchino esce secco dallo scone.
Bułeczki Scones
Idealne śniadanie w 20 minut. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, ugniatamy ciasto, wycinamy kółeczka i wkładamy je na parę minut do piekarnika. W międzyczasie zaparzamy kawę, wyciskamy sok z pomarańczy i nie zdążymy dobrze nakryć do stołu, a nasze scones są już gotowe.
Scones czyli angielskie mini bułeczki. Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika. Nasza wersja nie zawiera cukru, tak więc smakują idealnie zarówno na słodko jak i na słono.
Przepis na 8 - 10 bułeczek
- 225g mąki
- szczypta soli
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- 40g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
- 100ml mleka (lub 150ml jeśli pomijamy amaretto)
- opcjonalnie 50ml likieru Amaretto
- rozmącone jajko do posmarowania
- Rozgrzać piekarnik do 220 st. C
- Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia.
- Następnie dodać masło i wyrabiać ciasto rękami do czasu, aż masło dobrze się połączy z mąką i będzie mieć sypką konsystencję.
- Dodajemy Amaretto i mleko i mieszamy - ciasto powinno być bardzo miękkie.
- Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto rozwałkujemy na wysokość 2cm i za pomocą szklanki/foremki wycinamy koła o średnicy 6cm
- Scones układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 10 minut aż wyrosną i nabiorą lekko brązowego koloru.
Uwagi:
Ciasta nie można zbyt długo wyrabiać, bo inaczej stanie się twarde.
Koła należy wycinać za pomocą szklanki o ostrych brzegach - nie można szklanki przekręcać w czasie wykrajania scones bo nie urosną. Szklankę należy przycisnąć do ciasta, a następnie delikatnie ją unieść (można ją wcześniej obtoczyć w mące)
O rety rety bo zjem monitor !
RispondiEliminaOstatnio je po raz pierwszy zrobiłam i po raz kolejny się przekonałam, że proste rozwiązania są czasem najlepsze. Pycha!
RispondiEliminaNigdy nie robiłam scones, wyglądają bardzo śniadaniowo;)
RispondiEliminatakie buleczki na sniadanko sa idealne:)
RispondiEliminahappy to visit here
RispondiEliminagreetings from Turkey
http://laracroft3.skynetblogs.be
http://lunatic.skynetblogs.be
buleczki beda na najblizsze sobotnie sniadanko! mniam! a w blogu juz sie zakochalam i bede zagladac czesciej! :) pozdrawiam z Norwegii!
RispondiEliminau mnie scones byly na sniadanie dzisiaj, beda tez i jutro :))) dziekuje za przepis!!! :)))
RispondiElimina