sabato 10 marzo 2012

Scones

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

L'ultima volta che avevamo provato a fare gli scones ci erano venuti duri come serci (come si dice qui a Roma)... Con quest'altra ricetta invece sono venuti benissimo!
Gli scones sono dei panini molto semplici che si fanno con il lievito chimico invece del lievito di birra. Quindi la lievitazione è immediata e il lavoro minimo. In America e in Inghilterra sono molto comuni e facili da trovare invece qui in Italia non gli ho mai visti.
Una volta pronti potete farci quello che volete... il nostro consiglio è di mangiarli al modo classico con mascarpone o philadelphia e marmellata.


Ingredienti per 8-10 scones:
  • 225 g di farina
  • 2 cucchiaini di lievito
  • 40 g di burro
  • 100 ml di latte
  • opzionale: 50 ml di Amaretto
  • un uovo da spalmare sopra
  • un pizzico di sale
  1. Accendiamo il forno a 220 gradi.
  2. Mischiamo farina e lievito insieme
  3. Aggiungiamo il burro tagliato a cubetti e impastiamo il composto con le mani per qualche minuto. Fate attenzione a non impastare troppo altrimenti l'inpasto non verrà bene.
  4.  Aggiungiamo l'amaretto e il latte e mischiam. L'impasto deve venire morbido ma compatto.
  5. Stendiamo l'impasto su una superficie infarinata per ottenere un altezza di 2 cm. Con l'aiuto di un bicchiere ritagliamo dei cerchietti di 4/6 centimetro di diametro senza girare il bicchiere dopo averlo affondato.
  6. Stendiamo gli scones su una teglia ricoperta di carta da forno. Spalmiamo l'uovo sbattuto sopra e cuociamo in forno per una decina di minuti o finché uno stecchino esce secco dallo scone.

Bułeczki Scones
Idealne śniadanie w 20 minut. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, ugniatamy ciasto, wycinamy kółeczka i wkładamy je na parę minut do piekarnika. W międzyczasie zaparzamy kawę, wyciskamy sok z pomarańczy i nie zdążymy dobrze nakryć do stołu, a nasze scones są już gotowe.

Scones czyli angielskie mini bułeczki. Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika. Nasza wersja nie zawiera cukru, tak więc smakują idealnie zarówno na słodko jak i na słono.

Przepis na 8 - 10 bułeczek

  • 225g mąki
  • szczypta soli
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
  • 100ml mleka (lub 150ml jeśli pomijamy amaretto)
  • opcjonalnie 50ml likieru Amaretto
  • rozmącone jajko do posmarowania
  1. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C
  2. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia. 
  3. Następnie dodać masło i wyrabiać ciasto rękami do czasu, aż masło dobrze się połączy z mąką i będzie mieć sypką konsystencję.
  4. Dodajemy Amaretto i mleko i mieszamy - ciasto powinno być bardzo miękkie.
  5. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto rozwałkujemy na wysokość 2cm i za pomocą szklanki/foremki wycinamy koła o średnicy 6cm
  6. Scones układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 10 minut aż wyrosną i nabiorą lekko brązowego koloru.
Uwagi: 
Ciasta nie można zbyt długo wyrabiać, bo inaczej stanie się twarde.
Koła należy wycinać za pomocą szklanki o ostrych brzegach - nie można szklanki przekręcać w czasie wykrajania scones bo nie urosną. Szklankę należy przycisnąć do ciasta, a następnie delikatnie ją unieść (można ją wcześniej obtoczyć w mące)

7 commenti:

  1. Ostatnio je po raz pierwszy zrobiłam i po raz kolejny się przekonałam, że proste rozwiązania są czasem najlepsze. Pycha!

    RispondiElimina
  2. Nigdy nie robiłam scones, wyglądają bardzo śniadaniowo;)

    RispondiElimina
  3. takie buleczki na sniadanko sa idealne:)

    RispondiElimina
  4. happy to visit here
    greetings from Turkey

    http://laracroft3.skynetblogs.be
    http://lunatic.skynetblogs.be

    RispondiElimina
  5. buleczki beda na najblizsze sobotnie sniadanko! mniam! a w blogu juz sie zakochalam i bede zagladac czesciej! :) pozdrawiam z Norwegii!

    RispondiElimina
  6. u mnie scones byly na sniadanie dzisiaj, beda tez i jutro :))) dziekuje za przepis!!! :)))

    RispondiElimina