venerdì 23 marzo 2012

Brownie dolce-salato / Brownie na cały rok

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu


Usando una di quelle formule che piacciono tanto ai pubblicitari potremmo dire che la ricetta che vi proponiamo oggi è di una torta energetica. Ci sono tutti gli ingredienti di cui si ha bisogno per fare delle lunghe passeggiate, delle maratone... o per delle piacevolissime giornate di relax come quelle che ci facciamo noi : )
L'ingrediente principale è la masa kajmakowa che pare che in Italiano si dica dulce de leche perché è molto usato in Sud America e quindi lo chiamiamo così. Comunque è molto usato anche in Polonia e ci si fanno delle torte molto buone. Noi in questa ricetta abbiamo usato un barattolino già pronto ma se non lo trovate potete farlo molto semplicemente (con molta pazienza) : comprate un barattolino di latte condensato e mettetelo a bollire (chiuso!) con molta acqua in un pentolino. Se lo lasciate cuocere per 3 ore (altrimenti 25 min in pentola a pressione secondo wikipedia) otterrete il dulce de leche.
Mi raccomando le noccioline devono essere quelle salate perché l'idea è di avere un contrasto tra il dolce molto forte del dulce de leche e il salato delle noccioline.


Ricetta per una teglia da 20 x 24 cm
  • 200g cioccolata fondente 70%
  • 200g burro
  • 3 uova
  • 220g zucchero fino
  • 120g farina
  • 100g noccioline salate
  • mezzo barattolo da 250 g di dulce de leche
  • 2 cucchiai di mascarpone
Accendiamo il forno a 170 gradi e copriamo la base della teglia con della carta da forno.
  1. Sciogliamo il cioccolato a pezzetti con il burro a fuoco basso e lasciamo raffreddare.
  2. Sbattiamo le uova con lo zucchero finché non assume una colorazione gialla chiara e non riusciamo a formare con un cucchiaio un otto dentro il composto. Dopodiché incorporiamo il cioccolato e il burro poco a poco.
  3. Aggiungiamo la farina e mischiamo bene tutti gli ingredienti.
  4. Mettiamo tutto nella teglia e cuociamo in forno per 25 minuti circa o finché uno stecchino non esce secco dalla torta.
  5. Nel frattempo mischiamo insieme il dulce de leche con il mascarpone.
  6. Tostiamo le noccioline in una padella per qualche minuto.
  7. Quando la base è pronta, la tiriamo fuori dal forno e copriamo con la crema al mascarpone e le noccioline.

Brownie słodko-słone z masą kajmakową i solonymi orzeszkami ziemnymi
Drogowców co roku zaskakuję zimna, mnie w tym roku zaskoczyła wiosna. Ciągle patrzę na moje stopy i szukam kozaków, otulam się chustami, bo jakoś dziwnie tak chodzić z odkrytym dekoltem, a lekko zazielenione drzewa jakoś mi jeszcze nie pasują do otaczającego mnie krajobrazu. Mam nadzieję, że ten stan to tylko uboczny efekt dopiero co przebytej grypy, zbyt dużej ilości herbat z cytryną i warstwy koców zarzuconych, aby się ogrzać. Mam nadzieję, że nie będzie on trwał zbyt długo, bo czekają na mnie rzymskie placyki przepełnione kawiarnianymi stolikami, pyszne lody i ogrzewające słońce.

Czy wiosna czy zima brownie zawsze się sprawdza! Prezentowane dzisiaj brownie jest wyjątkowe - doskonale komponuje się ze słodką masą kajmakową i słonymi orzeszkami ziemnymi. Pierwszy raz jedliśmy takie połączenie i drżały mi ręce jak układałam orzeszki na brownie, ale to połączenie jest po prosto genialne :)

Przepis na blachę o wymiarach 20 x 24 cm
  • 200g gorzkiej czekolady 70%
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 220g drobnego cukru
  • 120g przesianej mąki
  • 100g solonych orzeszków ziemnych
  • pół puszki masy kajmakowej/krówkowej
  • 2 łyżki serka mascarpone
  1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Na małym ogniu, w rondelku roztopić czekoladę wraz z masłem - następnie ostudzić.
  3. Jajka wraz z cukrem ubić na puszystą pianę (około 10 minut), a następnie połączyć za pomocą łyżki z ostudzoną czekoladą.
  4. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy - tylko do połączenia ze sobą wszystkich składników.
  5. Masę wlać do blaszki i piec przez około 25 minut (ciasto powinno pozostać lekko wilgotne w środku)
  6. W międzyczasie masę kajmakową łączymy z mascarpone.
  7. Orzeszki ziemne uprażyć na suche patelni do czasu aż nabiorą złocistego koloru.
  8. Na ostudzonym brownie rozprowadzamy wcześniej przygotowany krem i całość obficie posypujemy orzeszkami.
Inspiracja: Kwestia Smaku

7 commenti:

  1. ten ściekający wierzch... rety, istna rozpusta!

    RispondiElimina
  2. Ale apetycznie wygląda! Niesamowicie:)

    RispondiElimina
  3. Świetne połączenie, muszę kiedyś wypróbować tego typu brownie, bo wygląda obłędnie;)

    RispondiElimina
  4. krówkowa masa i solone orzeszki.. cudowne połączenie.

    RispondiElimina
  5. Skąd ja znam to zaskoczenie wiosną...dokładnie to samo teraz przeżywam.
    Ale jak sobie załatwię taki kawałek brownie to może szok będzie mniejszy? :)

    RispondiElimina
  6. uwielbiam takie polaczenia smakowe, brownie wyglada rewelacyjnie pysznie:)

    RispondiElimina
  7. masa kajmakowa <3

    www.smacznienadiecie.blox.pl

    RispondiElimina