domenica 1 aprile 2012

Vitel Tonné

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Il vitel tonné è una ricetta tipica della mia mamma quindi porta con se molti ricordi di infanzia quando assistevo alle cene dei miei genitori solo per mangiare tutte le prelibatezze che si cucinavano : )
La ricetta viene dal Piemonte e da noi viene usata spesso in periodi semi estivi quando fa piacere mangiare qualcosa di fresco e saporito. Come in tutte le ricette tipiche italiane c'è una diatriba senza fine per decidere qual'è la ricetta vera: con o senza maionese? Noi lo facciamo con pochissima maionese perché a me non piace particolarmente e secondo me appesantisce tutto però ognuno fà come vuole ; )


Ingredienti per 4 persone:
  • 500 gr di girello/magatello di vitella
  • alloro
  • ginepro
  • 2 scatolette di tonno sott'olio
  • 7-8 capperi salati (puliti sotto l'acqua)
  • una acciuga sott'olio
  • una punta di maionese
  • sale, pepe
  1.  Mettiamo a bollire una pentola di acqua.
  2. Quando l'acqua bolle mettiamo la carne, l'alloro, il ginepro nella pentola e un cucchiaio di sale grosso.
  3. Lasciamo cuocere per 45-60 minuti. La carne è cotta quando una forchetta inserita dentro esce senza fare uscire sangue (in mancanza di un termometro per carni :) ).
  4. Mi raccomando non buttare il brodo della carne! Noi lo abbiamo surgelato nei cubetti del ghiaccio e lo usiamo al posto del dado. Lo si può usare poi per insaporire zuppe o risotti...
  5. La salsa va molto a sapore. Gli ingredienti che ho messo sono indicativi quindi consiglio, sopratutto la prima volta, di aggiungere gli ingredienti (sopratutto i capperi!) uno alla volta e assaggiare spesso. La salsa deve essere relativamente liquida.
  6. Per preparare la salsa mettiamo in un mixer il tonno, i capperi, l'acciuga e aggiungiamo il brodo della carne per ottenere la consistenza giusta. Quando siamo soddisfatti aggiungiamo la punta di maionese.
  7. Quando la carne è fredda, la tagliamo con un coltello a fette molto sottili. 
  8. In un contenitore stendiamo le fette di carne, facendo anche un paio di strati e ricopriamo di salsa.
  9. Conviene farlo qualche ora prima di servirlo così i vari sapori si amalgamano per bene...

Vitel Tonné lub inaczej Vitello tonnato czyli cielęcina z sosem z tuńczyka
To był udany weekend. Było dużo słońca (z czerwonych nosów pomału zaczyna schodzić skóra), dużo słodkości (poranne muffiny truskawkowe i wieczorne crème brûlée), dużo ciszy i dużo radości przy okazji pierwszorocznego pikniku. Po takim weekendzie i nadchodzący tydzień musi być dobry.... mam taką nadzieję :)

Vitel Tonne - włoski przepis na pieczeń z cielęciny w sosie z tuńczyka i kaparów. Gotowane mięso jest wyjątkowo delikatne i idealnie komponuje się z słonawym sosem z tuńczyka. Połączenie może wydawać się dość nietypowe: ryba + mięsa, ale uwierzcie smakują ze sobą idealnie. Z reguły vitello tonnato je się na zimno.

Składniki dla 4 osób:
  • 500 gr cielęciny
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 7-8 kaparów
  • 1 sardela w oleju (anchois)
  • 1-2 łyżeczki majaonezu
  • sól gruboziarnista, pieprz
  • 1,5 l wody
  1.  Zagotować wodę.
  2. Do wrzącej wody wkładamy opłukane wcześniej mięso, liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę soli gruboziarnistej. 
  3. Gotujemy przez około 45 - 60 minut (mięso musi być miękkie - można łatwo wbić do mięsa widelec) 
  4. Bulion z mięsa przyda Wam się nie tylko do przygotowania sosu. Można go zamrozić np. w woreczkach/pojemnikach na lód i wykorzystać w przyszłości.
  5. Sos tuńczykowy należy przygotowywać stopniowo (nie dodawać wszystkich kaparów na raz, stopniowo doprawiać majonezem etc. ) i często kosztować - powinien mieć dość płyną konsystencję. 
  6. Do pojemnika wrzucamy tuńczyka, kapary, sardelę i dolewamy troszeczkę bulionu z cielęciny (najlepiej dodawać go stopniowo - sos nie może być zbyt wodnisty) i całość miksujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu, lub kiedy sos jest zbyt rzadki można zwiększyć ilość tuńczyka. Na końcu dodajemy trochę majonezu do smaku.
  7. Kiedy mięso ostygnie, należy pokroić je na bardzo cienki plastry. 
  8. Na szerokim talerzu/naczyniu układamy mięso i zalewamy je sosem (można zrobić dwa pasma mięsa, i każde z nich polać sosem)*
* na zdjęciu mięso jest polane sosem w niewielkim stopniu, bo chcieliśmy Wam pokazać jak się ono prezentuje w całej swojej okazałości. Najlepiej jest jednak, aby było ono całe pokryte w sosie. Najlepiej jest je polać sosem około godziny przed jego podaniem i wstawić do lodówki, aby wszystkie smaki się przegryzły ze sobą. 

2 commenti:

  1. Przepis brzmi bardzo smakowicie, a zdjęcie tylko podsyca apetyt :)

    RispondiElimina
  2. Ohhh, uwielbiam! Ale bym zjadła!
    Dobrze, że doczytałam posta do końca, bo już się rwałam do wygrażania, że sosu mało :))
    Pozdrawiam serdecznie.

    RispondiElimina