Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu
L'altro giorno abbiamo provato il "Feuerzangenbowle" che è un vino caldo con le spezie tipico tedesco. Questo tipo di bevanda esiste in quasi tutti i paesi del nord europa (Polonia compresa) ma questa versione è interessante. Infatti oltre alle spezie si fa sciogliere dentro dello zucchero imbevuto nell'alcool che da molto sapore ma sopratutto aumenta molto la gradazione alcolica : )
Comunque abbiamo pensato che si addicesse bene una torta scura... con le carote. Mi piace molto la carota nei dolci e devo dire che questa torta è piuttosto buona. Tuttavia senza la copertura perde molto del suo fascino, quindi vi consiglio di provarla completa : )
Ingredienti (per una teglia da 18cm):
- 175g di zucchero di canna
- 175ml olio di semi
- 3 uova grandi
- 140g di carote grattuggiate
- 100g di uvetta
- la pelle grattuggiata di un arancia
- 175g di farina 00
- 1 cucchiaino di soda
- mezzo cucchiaino di lievito
- 1 cucchiaio di cannella in polvere
- mezzo cucchiaino di spezie per il piernik (opzionale)
- 1/4 di cucchiaino di noce moscata (opzionale da un sapore particolare)
Ingredienti per la copertura:
- 125g di formaggio tipo Philadelphia
- mezza tazza di succo d'arancia
- un paio di cucchiai di zucchero a velo
In un contenitore mescoliamo insieme le uova, lo zucchero e l'olio. Dopodiché aggiungiamo le carote, l'uvetta e la pelle dell'arancia. In un altro contenitore mischiamo la farina con la soda, il lievito, la cannella e le spezie. Aggiungiamo questi ingredienti al composto liquido e mescoliamo bene. Mettiamo il composto nella teglia foderata con della carta da forno e inforniamo a 180 gradi per 40 minuti.
Una volta pronta la torta possiamo preparare la copertura o frosting come dicono gli americani. Bisogna mettere insieme il formaggio con il succo di arancia e aggiungere lo zucchero a velo fino a ottenere una specie di glassa (consistenza appiccicosa e non troppo liquida). Mischiate bene (magari con un frullatore) per evitare di avere grumi. Stendere sulla torta e lasciare solidificare per una quarantina di minuti. Buon appetito!
Una volta pronta la torta possiamo preparare la copertura o frosting come dicono gli americani. Bisogna mettere insieme il formaggio con il succo di arancia e aggiungere lo zucchero a velo fino a ottenere una specie di glassa (consistenza appiccicosa e non troppo liquida). Mischiate bene (magari con un frullatore) per evitare di avere grumi. Stendere sulla torta e lasciare solidificare per una quarantina di minuti. Buon appetito!
Ciasto marchewkowe z kremową polewą o smaku pomarańczy
Długo za mną chodziło to ciasto i już teraz wiem, że zbyt długo zwlekałam z jego zrobieniem, gdyż jest przepyszne. Jego przygotowanie zajmuje około 10 minut, nie jest zbyt słodkie, ma lekko korzenny smak i doskonale komponuje się z kremową polewą o smaku pomarańczy. Sprawdza się świetnie w duecie z ciepłą herbatą, kawą z mlekiem czy... gorącym winem!
My zajadaliśmy nasze przy okazji "Feuerzangenbowle" czyli niemieckiego sposobu przygotowania gorącego wina. Robi się je w specjalnym naczyniu z niewielką pokrywką z dziurkami. Na pokrywkę kładzie się spory kawałek cukru, polewa się go rumem a następnie się go podpala! Dzięki temu cukier zaczyna się karmelizować i powoli spływać do wina nadając mu wspaniałej słodyczy! Pierwszy raz widziałam taki sposób przygotowania gorącego wina, ale może jest on również praktykowany w Polsce?
Składniki (na kwadratową 18cm blachę):
- 175g drobnego cukru trzicnowego
- 175ml oleju słonecznikowego
- 3 duże jajka
- 140g startej marchewki na dużych oczkach
- 100g rodzynek (my namoczyliśmy je wcześniej w likierze pomarańczowym)
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 175g mąki tortowej lub pszennej
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- pół łyżeczki przyprawy piernikowej (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie - nadaje ciastu wytrawny charakter)
Składniki na polewę:
- 125g serka Philadelphia
- pół szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- około 2 łyżek cukru pudru (do smaku)
W dużej misce mieszamy razem jajka, cukier i olej. Następnie dodajemy marchew, rodzinki i skórkę z pomarańczy. W osobnej misce łączymy wszystkie sypkie składniki wraz z przyprawami i dodajemy je do składników płynnych. Wszystko razem mieszamy za pomocą łyżki, a następnie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (masa powinna mieć lekko płynną konsystencję). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około 40 minut, po włożenia do ciasta drewnianego patyczka, powinien on być suchy.
Polewa:
Za trzepaczki lub miksera łączymy ze sobą wszystkie składniki a jak tylko ciasto ostygnie można nałożyć na niego polewę. Polewa powinna być dość gęsta, jeśli jest zbyt płynna wystarczy zwiększyć ilość serka i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać. Po około 40 minutach on nałożenia polewy powinna ona stężeć.
Źródło: BBC Good Food (przepis lekko zmodyfikowany)
uwielbiam marchewkowe - uprawiam inny przepis, ale podobny :) myślę, że wszystkie marchewkowe wariacje są pyszne :)
RispondiEliminaMagda! A jak Ty robisz marchewkowe? Moze podasz nam Twoj przepis? Pozdrawiamy :)
RispondiEliminaTo ja chyba znam inną wariację na temat ciasta marchewkowego :)
RispondiElimina