sabato 23 novembre 2013

Colazione tropicale / Tropikalne śniadanie

Polska wersja językowa znajduje się w dolnej części przepisu

Oggi c'era una di quelle mattinate autunnali tipiche di Varsavia: nebbia, freddo e niente sole... cosa c'è di meglio in questi casi se non una bella colazione a base di ananas (frutto tipico polacco :) ) ?
Devo dire che il risultato è più che soddisfacente e l'ananas caramellato è una vera delizia. Le proporzioni non sono delle più precise perché dipende dalla grandezza dell'ananas (la nostra era enorme!). Come regola generale, fate qualche ananas caramellata in più e poi casomai ve le mangiate da sole : )


Ananas caramellato
  • 6 fette di ananas (tonde senza la parte centrale)
  • burro
  • zucchero di canna
Sciogliamo il burro in padella. Aggiungiamo l'ananas e spolveriamo di zucchero di canna. Il succo dell'ananas, il burro e lo zucchero creano un bella salsa al caramello. Facciamo cuocere per 5 minuti su ogni lato, spargendo il liquido sopra l'ananas mentre si cuociono.

Fiocchi d'avena con ananas caramellato (per due porzioni)
  • 200g di fiocchi di avena
  • un pizzico di sale
  • latte (approssimativamente una tazza)
  • un seme di cardamomo
  • zucchero di canna
  • 2 fette di ananas caramellato
Cuociamo i fiocchi di avena nel latte (che deve coprirli completamente) insieme al cardamomo e il sale. Giriamo finché i fiocchi non si ammorbidiscono. Attenzione a non cuocerli troppo che poi diventa tutto una pappa. Se si seccano troppo aggiungiamo un goccio di latte alla fine. A questo punto togliamo dal fuoco e aggiungiamo poco zucchero e le fette di ananas caramellate tagliate a fette insieme al caramello rimanente nella padella.

Lassi di ananas caramellato (2 bicchieri)
  • 4 fette di ananas caramellato
  • mezza scatola di latte di cocco
  • 125g di yoghurt greco
  • 1 seme di cardamomo (aperto)
  • 1/4 cucchiaini di cannella
Mischiamo tutto insieme e frulliamo fino a ottenere un composto spumoso e compatto. La cosa migliore è aggiungere il latte di cocco e lo yoghurt greco poco a poco per non esagerare...


Owsianka i lassi z karmelizowanym ananasem
To był pierwszy prawdziwy, szary jesienny tydzień. Rano mgła, potem deszcz, szybko zachodzące słońce i znowu mgła. Brakuje mi włoskiego słońca, kolorów, morza na wyciągnięcie ręki.... Nie daję się jednak jesieni - weekend zaczął się koncertowo z grupą Shakti. Przez dwie godziny uśmiechałam się sama do siebie a niezwykła muzyka tego zespołu przeniosła mnie, przynajmniej na chwilę, w ciepłe kraje. Tak narodził się  pomysł na ananasowe śniadanie - karmelizowany ananas, który dodaliśmy do owsianki oraz do ananasowego lassi.
Wszystkie składniki podaję na oko, ponieważ wiele zależy od wielkości 7 dojrzałości ananasa. 

Karmelizowany ananas
  • 6 plastrów świeżego ananasa (obranego i z usuniętym środkiem)
  • masło
  • cukier trzcinowy
Na patelni roztapiamy masło, następnie układamy ananas i posypujemy cukrem trzcinowym, tak aby wytworzył się karmel. Podsmażamy ananas po 5 minut z każdej strony, aż nabierze pięknego, złocistego koloru.

Owsianka z karmelizowanym ananasem (dwie porcje)
  • 200g płatków owsianych
  • szczypta soli
  • mleko
  • ziarenko kardamonu
  • cukier trzcinowy
  • 2 karmelizowany ananas
Płatki zalewamy mlekiem (tak, żeby były całe przykryte), wrzucamy kardamon, szczyptę soli. Gotujemy, aż płatki będą miękkie. Słodzimy do smaku, układamy pokrojony karmelizowany ananas i polewamy karmelem, który pozostał na patelni.

Lassi z karmelizowanego ananasa (2 porcje)
  • 4 plasterki karmelizowanego ananasa
  • pół puszki mleka kokosowego
  • mały jogurt grecki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu lub jedno żarenko
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki razem miksujemy, aż uzyskamy napój o kremowej i gładkiej konsystencji. Mleko i jogurt najlepiej dodawać stopniowo - lassi nie powinno być za rzadkie, a wszystko zależy od wielkości i soczystości ananasa.


Inspiracja przepisu

2 commenti: