domenica 15 dicembre 2013

Crema di porri e patate / Krem porowo-ziemniaczany

Polska wersja językowa znajduje się w dolnej części przepisu

La temperatura è scesa, ha iniziato a piovere, le giornate sono molto corte e l'ultima settimana abbiamo visto pochissimo sole. Odio questo tempo così a metà. A questo punto preferisco quando nevica e fa veramente freddo....almeno è più luminoso! Sembra invece che quest'anno la neve sia arrivata prima in Israele (Israele!) che qui in Polonia : )
Comunque insieme all'inverno arrivano come sempre le zuppe, creme e cremine... Questa che vi proponiamo oggi è una ricetta che ormai per noi è diventata un classico. Infatti è molto semplice ma buonissima.


Ingredienti per 2 persone
  • un cucchiaio di burro
  • un cucchiaio di olio
  • 1 piccola cipolla
  • 1 peperoncino
  • un porro grande tagliato a rondelle
  • 250gr di patate tagliate a cubettoni
  • sale e pepe q.b.
In una pentola rosoliamo la cipolla e il peperoncino con il burro e l'olio. Aggiungiamo le patate e i porri. Lasciamo cuocere per qualche minuto e poi aggiungiamo dell'acqua (o del brodo) a coprire le verdure (non di più). Lasciamo cuocere per 20/25 minuti o finché non le verdure non sono cotte.
Prima di frullare il tutto per ottenere la crema, mettiamo l'acqua di cottura in una tazza. Mentre frulliamo aggiungiamo l'acqua poco a poco fino a ottenere una consistenza cremosa. Noi generalmente ce la  mangiamo con delle bruschette con senape e miele.


Krem porowo - ziemniaczany
Po prawie rocznej przerwie udało mi się wrócić na weekend do Rzymu i na nawo zakochałam się w błękicie włoskiego nieba, w lokalnych sklepikach z pizzą, serami i prosciutto. W drodze powrotnej mój bagaż zamienił się w podręczny raj dla smakoszy - zamiast ubrań pojawiły się w nim karczochy, suszone pomidory, puntarelle, cykoria, sery i ravioli. Zapasy szybko się jednak skończyły i powróciliśmy do dań z typowo polskich składników. Kiedy mówię o zupie porowo - ziemniaczanej, nikt nie wyraża zbyt dużego entuzjazmu, ale już po jednej łyżce każdy prosi o przepis. A przepis jest banalnie prosty i przygotowanie samej zupy zajmuje parę minut.

Składniki dla 2 osób
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 mała papryczka chili
  • jeden duży por pokrojony w plastry
  • 250gr ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • sól, pieprz do smaku
W garnku podsmażamy na maśle i oliwie pokrojoną cebulę i papryczkę chili. Dodajemy ziemniaki i pory. Całość dusimy przez 5 minut a następnie zalewamy wrzącą wodą (lub bulionem). Wody nalewamy tylko tyle, aby przykryć warzywa. Garnek przykrywamy i zupę gotujemy przez ok 25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przed zmiksowaniem zupy, odlewamy jedną szklankę bulionu - ważne żeby zupa miała konsystencję kremu, tak więc w razie potrzeby można stopniowo dolewać bulion. My naszą zupę podaliśmy z grzankami z musztardą francuską i miodem tj. posmarowaliśmy chleb musztardą wymieszaną z łyżeczką miodu i włożyliśmy do piekarnika nagrzanego do 180st na parę minut.

1 commento:

  1. Cudny kolor i pomysł :) Zapraszam do Akcji Tęcza Smaków 3 :) http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

    RispondiElimina