martedì 28 febbraio 2012

Pesce alla polacco-greca / Ryba niby po grecku

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Questa ricetta è un ottimo modo per cucinare i filetti di pesce surgelato che noi non sappiamo mai come usare.. Non sempre si riesce a capire l'origine dei piatti tipici dei vari paesi e questa è sicuramente una di quelle ricette. In polacco si chiama "Ryba po grecku" che vuol dire pesce alla greca. Tuttavia penso che difficilmente i greci riconoscebbero un pesce fatto in questo modo : )
Questa ricetta del pesce alla polacco-greca si tramanda nella famiglia di Alina ed è perfetta da fare in grandi quantità. Generalmente quando lo prepariamo ne facciamo tanto perché migliora ogni giorno e raggiunge il suo apice di bontà dopo 1-2 giorni dalla realizzazione... provare per credere : )


Ingredienti per 2-3 persone
  • 600g filetto di baccalà o qualunque altro pesce che preferiate
  • 4 carote medie
  • 1 cipolla
  • 1 porro
  • 1 peperone
  • 2 foglie di alloro
  • qualche seme di pimento
  • sale, pepe
  • zucchero
  • succo di mezzo limone
  • un uovo (opzionale)
  • pan grattato (opzionale)
1. Grattuggiare le carote, pulire e tagliare il peperone a cubetti.
2. Tagliare la cipolla e il porro a pezzetti e passare in padella per qualche minuto. 
3. Aggiungere le carote, il peperone e le spezie: le foglie di alloro, i semi di pimento, il sale, il pepe e un pò di zucchero.
4. Mettere nella padella anche mezzo bicchiere d'acqua e copriamo finché tutte le verdure non sono morbide.
5. Nel frattempo cuociamo i filetti di pesce. Bisogna asciugarli per bene con della carta assorbente e poi ricopirli di sale e pepe. Si possono friggere così oppure impanare con un uovo e del pangrattatto per renderli più croccanti.
6. Quando le verdure sono pronte controlliamo che non manchino spezie. Aggiungiamo il succo di limone e eventualmente aggiungiamo dello zucchero e del pepe. Le verdure devono avere un sapore leggermente agrodolce.
7. In un contenitore (o in singola porzione o in uno grande) prima mettiamo una metà delle verdure, poi mettiamo sopra il pesce e ricopriamo con le verdure. 
8. La cosa migliore è preparare il piatto almeno un ora prima di servirlo.


Ryba po grecku
Dzisiaj  nie potrzeba mi wiele do szczęścia - pragnę odrobiny kolorów w szare dni, domowego ciepła i dobrego towarzystwa przy kuchennym stole. Po co szukać daleko, jeśli wszystko czego mi potrzeba mam pod nosem?

Miała być ryba po grecku, ale na śmierć zapomniałam dodać pomidory :) Mimo to danie jest rewelacyjne i zdrowe, a krucha rybka pod warstwą duszonych warzyw jest świetną odmianą po ciężkich, zimowych daniach.

Składniki dla 2-3 osób

Warzywa*:
  • 4 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • mały seler
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1 papryka (mu użyliśmy żółtej ale można np dodać dwie małe o różnych kolorach)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • cukier
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Ryba:
  • 600g filetów dorsza lub innej ulubionej ryby (morszczuk, mintaj, sola)
  • olej do smażenia
  • ewentualnie jajko i bułka tarta do przygotowania panierki
* Jeśli chcecie przygotować prawdziwą rybę po grecku, do warzy należy dodać słoiczek koncentratu pomidorowego.

1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w cieniutkie paseczki.
2. Cebulę i por drobno kroimy i podsmażamy przez parę minut na rozgrzanej oliwie do czasu, aż ładnie się zeszklą. 
3. Następnie dodajemy starte warzywa, paprykę i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, odrobinę cukru.
4. Całość zalewamy pół szklanką wody i dusimy pod przykryciem, do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.Warzywa nie powinny być suche, w razie potrzeby należy dodawać wodę.
5. W międzyczasie smażymy filety - należy je dobrze osuszyć za pomocą papierowego ręcznika, następnie natrzeć solą i pieprzem. Można je usmażyć na rozgrzanym oleju z panierką lub bez - my obtoczyliśmy je w jajku i bułce tartej.
6. Kiedy warzywa są już gotowe należy sprawdzić czy nie brakuje mi przypraw. Dodajemy sok z cytryny, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę cukru i dobrze pieprzymy. Warzywa powinny być dobrze przyprawione i mieć lekko słodko-kwaśny smak.
7. Na dnie dowolnego naczynia (lub jak w naszym przypadku na dnie kilku niewielkich naczyć) nakładamy warstwę warzyw, na nią nakładamy rybę, następnie całość przykrywamy warzywami. Czynność tę należy powtórzyć do czasu, aż zostaną wykorzystane wszystkie składniki - ostatnia warstwa, to warstwa warzyw.
8. Danie to najlepiej przygotować co najmniej godzinę przed jego podaniem - im dłużej ryba znajduje się pod warzywami, tym danie lepiej smakuje.

5 commenti:

  1. Questa è un’ottima idea per cucinare i filetti di pesce in un modo diverso e gustoso.Mi piacciono tutti quei colori!Buona giornata ^^

    RispondiElimina
  2. o... ja zrobilam rybe po grecku w zeszlym tygodniu, ale ciagle mialam wrazenie, ze cos mi w niej brakuje i wiesz co... nie dodalam pomidorow:)
    ale przypomnialam to sobie dopiero teraz, jak przeczytalam to samo u Ciebie:)

    RispondiElimina
  3. Aga! Naprawdę się uśmiałam :) Może wprowadzimy nową modę na rybę po grecku bez pomidorów? Pozdrawiamy!

    RispondiElimina
  4. Nie wyobrażam sobie ryby po grecku bez pomidorów, aczkolwiek może kiedyś spróbuję taką zrobić. Jak narazie dodaję passatę Pomidori (Pińczów) i jestem z tego zadowolony jak i moja rodzina. Polecam.

    RispondiElimina
  5. Dzień dobry, czy to to samo co "pesce in umido" czy może jeszcze coś innego? Do jakiego polskiego dania porównać "pesce in umido"? Pozdrawiam!

    RispondiElimina