sabato 20 aprile 2013

Sernik al mango / Słoneczny sernik

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu  
Finalmente è arrivata la primavera! Non ci speravamo più ma così all'improvviso il tempo ha iniziato a migliorare e abbiamo addirittura riniziato a vedere il sole. Devo dire che quando torna il sole, ti rendi conto di quanto sia utile:)
Qui a Varsavia è divertente vedere come la vita cambi con l'arrivo del sole. Per le strade sembra che la gente sia impazzita! Tutti in giro, in bicicletta, nei tavoli all'aperto dei bar, nei parchi,... ma dove stava tutta questa gente fino a adesso?
Visto che è arrivata la primavera si possono iniziare a fare delle ricette più colorate e primaverili :) Oggi abbiamo quindi pensato di fare questo bellissimo sernik al mango, che è un cheesecake tipico polacco (forse non quello al mango :) ) fatto con il twaróg che è un formaggio che rassomiglia moltissimo alla nostra ricotta.


Ingredienti:

Base:
  • 170gr biscotti (tipo digestive)
  •  60gr burro fuso
Interno:
  • 650gr twaróg (o ricotta)
  • 3/4 di tazza di zucchero
  • 2 cucchiai di budino in polvere 
  • 4 uova
  • 1 cucchiaino di essenza di vaniglia
  • 3/4 tazza di purè di mango (si può fare frullando un mango fresco o usando una già preparata)*
*Volendo si può mettere più mango e diminuire il twarog per avere un sapore di mango più forte.

Base:
Mettere della carta da forno in una teglia tonda (ø 22 cm). Distruggiamo i biscotti a pezzetti fini e aggiungiamo il burro sciolto. Stendiamo sul fondo della teglia e lasciamo in frigo mentre prepariamo l'interno.

Interno:
Scaldiamo il forno a 160°C. Mischiamo il formaggio con la purè di mango, lo zucchero, il budino e la vaniglia. Poi aggiungiamo le uova una per volta e frulliamo con un frullatore. Stendiamo sulla base e inforniamo per 50-60 min. Si capisce che è pronto quando uno stecchino riesce secco dalla torta. Spegniamo il forno e lasciamolo raffreddare dentro il forno con lo sportello aperto.

Opzionale: salsa al caramello:  Il sernik è già buonissimo così ma volendo si può aggiungere una salsa al caramello buonissima. Mettete in una padella dello zucchero. Non ci sono delle quantità definite, come regola generale bisogna che lo strato di zucchero si disposto uniformemente nella padella e che non sia troppo alto. Scaldiamo la padella a fuoco basso senza girare. Quando tutto lo zucchero si è sciolto, aggiungiamo un pezzettino di burro e dell'acqua e lasciamo restringere. A questo punto possiamo aggiungere della panna finché non si forma una crema tipo tofee.
A questo punto mettetela sul sernik e mangiatevelo tutto : )


Sernik z mango z sosem karmelowym
Mam nowe ulubione zajęcie - z zapałem maniaka kilka razy dziennie obserwuję gałązki drzew. Znam na pamięć drzewa i krzaczki, które rosną przy drodze z domu na przystanek autobusowy i z przystanku do pracy. Cieszę się jak dziecko, kiedy widzę małe, zielone listki na jeszcze dość ogołoconych gałązkach, a z samego rana od razu sprawdzam, czy przypadkiem nie zdarzył się cud i czy wreszcie pojawiły się wiosenne kolory. Niestety dzisiaj za okenm znowu szaro. Zanim ruszymy na dalsze poszukiwania wiosny, zajadamy się słonecznym sernikiem. Swój piękny kolor zawdzięcza mango, które akurat w smaku nie jest mocno wyczuwalne, ale nadaje ciastu lekki posmak owoców i aksamitną konsystencję. Sernik robi się w parę minut i nie opada po upieczeniu. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu whiteplate.

Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm

Spód:
  • 170gr ciasteczek digestive
  •  60gr roztopionego masła
Masa:
  • 650gr sera trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3/4 szklanki puree z mango (może być gotowa albo należy zmiksować 1 duże, dojrzałe mango my zmiksowaliśmy mango z puszki 420gr)*
*Aby sernik miał intensywniejszy smak mango można podwoić ilość puree z mango

Spód:
Zdjąć obręcz z tortownicy o średnicy 22 cm, na dno położyć papier do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Ciasteczka pokruszyć (np. w mikserze lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć na dno i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Masa
Ser wymieszać z puree z mango, cukrem, budyniem i wanilią (w misce, łyżką), następnie dodawać po jednym jajku i miksować - miskujemy tylko do połączenia wszystkich składników. Przelać delikatnie na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C i piec ok. 50-60 min (czas pieczenia zależy od tego, jak szybko sernik się zetnie - powinien mieć delikatnie płynną konsystencję w środku i dobrze upieczone brzegi). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostygnięcia.

Sos karmelowy został zrobiony na oko :) Na patelni równomiernie rozsypaliśmy cukier i podgrzaliśmy go na wolnym ogniu. Kiedy zaczął brązowieć dodaliśmy wodę, ponownie zagotowaliśmy i dodaliśmy około pół szklanki śmietany. Ponownie podgrzaliśmy sos i przelaliśmy do szklanego naczynia.

4 commenti:

  1. Cudownie wygląda :) Aż mi narobiłaś smaka :p

    RispondiElimina
  2. Takiego sernika jeszcze nie widziałam ;) Do dziś :) Wygląda przepysznie i zapewne tak też smakuje ;)

    RispondiElimina
  3. kocham serniki i mango, ten przepis jest stworzony dla mnie:D

    RispondiElimina