domenica 15 maggio 2011

Spaghetti al pesto alla trapanese

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Ultimamente siamo stati un pò assenti dal sito perché abbiamo avuto un periodo molto pieno di impegni. Si spera però che adesso la situazione migliori! Visto che tra alti e bassi ormai siamo in estate bisogna ritirare fuori le classiche ricette. Questa che presentiamo oggi è una ricetta molto estiva, fresca e sopratutto velocissima. Noi per avere il basilico fresco generalmente compriamo una piantina che basta per un paio di queste paste : )


Ingredienti per 2 persone:
  • 200 g spaghetti
  • 2 spicchi d'aglio
  • 60 g mandorle a pezzetti
  • mazzo di basilico
  • 3-4 cucchiai di olio di oliva
  • 250 g di pomodori ciliegini freschi
  • 80 g parmigiano reggiano gratuggiato
  • pepe macinato fresco
Tostate le mandorle in padella. Poi in un mixer tritate insieme le mandorle tostate, l'aglio, il basilico e aggiungete poco a poco l'olio d'oliva. Non bisogna tritare troppo altrimenti il basilico diventa amaro. Nel frattempo facciamo bollire gli spaghetti che condiamo con la salsetta appena fatta. Tagliate a metà i pomodorini e aggiungeteli alla pasta con un goccio d'olio. E buon appetito!


Biorąc pod uwagę, że już od grubo ponad roku mieszkam we Włoszech, wydawać by się mogło, że powinnam być znawczynią włoskich potraw na bazie z makaronu. Oczywiście tak nie jest, co więcej ostatni przepis na makaron, jaki wypróbowaliśmy dostałam prosto z Polski od mojej przyjaciółki. Makaron ten jest tak pyszny, że aż ciężko uwierzyć, że jego przygotowanie zajmuje niecałe 15 minut!

Składniki na porcję dla 2 osób:
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g płatków migdałowych
  • garść listków świeżej bazylii 
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g tartego parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz
Migdały należy zrumienić na suchej patelni, a następnie rozetrzeć zmielić w blenderze razem z czosnkiem i bazylią, dodając pod koniec oliwę i parmezan. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, wymieszać z przygotowanym sosem. Podawać ze świeżo zmielonym pieprzem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Et voila! Przepyszny, wiosenny makaron gotowy w parę minut :)




7 commenti:

  1. Ciekawie - z migdałami. No i 15 minut, co mnie przekonuje :)

    RispondiElimina
  2. No bo tych wloskich makaronowych kombinacji jest pewnie nieskonczona ilosc :) A ta bardzo mi sie podoba. Migdaly i makaron? Czemu nie!

    RispondiElimina
  3. Decisamente fresco, estivo e profumato questo piatto, vero simbolo del mediterraneo :)
    complimenti...mi piace un sacco :)

    RispondiElimina
  4. I jak Wam smakuje kuchnia sycylijska ? Znam inna wersje tego pesto -z suszonymi pomidorami. Tez dobra ;)

    RispondiElimina
  5. @Alizea: kuchnia sycylijska to jedna z naszych ulubionych :) a takie spaghetti z suszonymi pomidorami musi byc przepyszne!

    RispondiElimina
  6. Mój Mąż potrafi w ciągu chwili wyczarować pyszności z makaronu :) Ale migdałów nigdy jeszcze nie używał - namówię go :)

    RispondiElimina