mercoledì 8 giugno 2011

Torta al rabarbaro / Rabarbarowa przyjemność

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu
 
Questo è un dolce tipico polacco che si fa molto in questo periodo. Il rabarbaro è una verdura veramente particolare che prima di andare in Polonia non conoscevo proprio. Del rabarbaro si usa la radice e rassomiglia un pò al sedano. Il sapore è molto acido e molto forte. Però messo in una torta dà un sapore molto particolare e a mio avviso buonissimo! Oltre al rabarbaro nella torta abbiamo anche aggiunto dei mirtilli rossi che sono un'altra squisitezza tipica del nord europa. Questa ricetta è stata veramente una scoperta perché l'impasto è semplicissimo e nel giro di un'ora stavamo già a tavola a mangiarci la torta.


 Gli ingredienti sono:

Ripieno
  • 50 g di rabarbaro
  • 50 g mirtilli rossi
  • 50 g zucchero
Pasta

  • 100g di burro fuso
  • 150 g di farina 00
  • 60g di farina di grano saraceno
  • 1/2 cucchiaino di lievito
  • 65 g di zucchero
  • 60 ml di latte.
La prima cosa da fare è pulire il rabarbaro. Per pulirlo bisogna pelarlo dei primi strati filacciosi. Dopodiché bisogna tagliarlo a pezzettini piccoli e mescolarlo in un contenitore insieme ai mirtilli rossi e allo zucchero.
In un altro contenitore prepariamo la pasta mischiando insieme il burro, le farine, il lievito, lo zucchero e il latte. L'impasto che si ottiene è molto denso e gommoso. 
Adesso stendete l'impasto sulla teglia, aggiungete il ripieno e coprite con altro impasto sopra. Non è importante che sia tutto coperto, anche perché l'impasto crescerà un pochetto. Mettete al forno a 180 gradi per 40-50 min e mangiatevelo. Noi consigliamo di mangiarlo con del gelato alla crema o allo yoghurt... ma quello lo compriamo : )

Tarta z rabarbarem
Mała rzecz a cieszy.....Nie uwierzycie, ale we Rzymie (nie wiem jak sprawy się mają w innych rejonach Włoch) nie ma rabarbaru. Raz udało mi się go wypatrzeć u pewnego Polaka, który pracuje na jednym z rzymskich targów, ale jak zobaczyłam rachunek to od razu zrezygnowałam z jego zakupu! Jak byłam ostatnio w Polsce to pierwszą rzeczą jaką zrobiłam, było wybranie się do sklepu i kupienie rabarbaru. Zaraz po powrocie do mojego włoskiego domu wzięłam się za przygotowanie przepysznego ciasta z nadzieniem z rabarbaru i suszonej żurawiny. Już dawno żadne ciasto nie wywołało u nas tak dużego uśmiechu na twarzy :) Co więcej jest ono banalne w przygotowaniu, więcej czasu zajmuje pokrojenie rabarbaru niż przygotowanie samego ciasta! Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu Liski.

Składniki (na blachę o średnicy 22 cm - w naszym przypadku na trzy nieduże żaroodporne naczynia)

Nadzienie
  • 50 g rabarbaru, obranego i pokrojonego na 1/2 cm kawałki
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g cukru
Ciasto

  • 100g stopionego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 60g mąki gryczane
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 65 g drobnego cukru 
  • 60 ml mleka.
W miseczce połączyć rabarbar, żurawinę, cukier. W drugiej misce wymieszać łyżką masło, mąkę pszenną i gryczaną, proszek, cukier i mleko. Powstanie dosyć gęsta masa. Spód blachy lub małych foremek wylepić ciastem. Ułożyć na nim rabarbar, przykryć resztą ciasta - ciasto należy układać małymi porcjami, nie musi równo przykrywać warstwy rabarbaru. Wstawić do piekarnika nagrzanego o 180 st C i piec 45-50 minut (nasze małe foremki upiekły się w 30 minut). Wierzch powinien być wyraźnie zrumieniony. Ciasto smakuje rewelacyjnie lekko ciepłe z lodami śmietankowymi :)


9 commenti:

  1. ostatnie zdjęcie zdaje się do mnie szeptać- zjedz mnie;)

    RispondiElimina
  2. mannaggia io qui non lo trovo manco a prezzo d'oro...... mi piacerebbe proprio provare questa torta! l'aspetto mi piace parecchio e presumo anche il gusto! baci

    RispondiElimina
  3. to zdecydowanie moje klimaty-podoba mi się :) pozdrawiam

    RispondiElimina
  4. z dodatkiem lodow musi smakowac oblednie pysznie:)

    RispondiElimina
  5. @Ely effettivamente il rabarbaro è molto difficile da trovare e quando si trova... è molto caro : (

    RispondiElimina
  6. rabarbar to prawdziwy skarb :)) pysznie!

    RispondiElimina
  7. Ora che ho rabarbaro di scorta questa la provo!!!
    favolosa e bellissime foto!

    RispondiElimina
  8. Z rabarbarem kojarzy mi się dzieciństwo :) Pamiętam jak maczałam go w cukrze i jadłam badylki :)

    RispondiElimina
  9. Czy we Włoszech można kupić rabarbar?

    RispondiElimina