lunedì 13 giugno 2011

Omelette alla corsa / Omlet na upalne dni

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Qualche anno fa siamo stati in Corsica dove non siamo rimasti impressionati dalla cucina ma... abbiamo assaggiato in un bar del porto di Ajaccio questa omelette strepitosa! In Corsica si fa con il brocciu che è un formaggio tipico corso mooolto simile alla ricotta. Quindi la nostra versione è con l'italianissima ricotta. La ricetta è veramente velocissima e semplicissima quindi perfetta per quelle giornate in cui non si ha proprio voglia di cucinare. Inoltre è perfetta per l'estate grazie alla freschezza della menta. Insomma provate per credere : )


Ingredienti per una omelette per due persone:
  • 3 uova grandi
  • 150 gr di ricotta
  • qualche foglia di menta fresca
  • sale
  • pepe
  • burro
Sbattete le uova insieme in un contenitore e aggiungete la ricotta. Poi aggiungete anche la menta, il sale e il pepe. Riscaldate la padella con una noce di burro. Cuocete l'omelette per 2-3 minuti da ogni parte...
Servitela accompagnata da una bella ciotola di pomodorini ciliegini tagliati a pezzetti e qualche foglia di rughetta. Buon appettito!


Omlet z miętą i ricottą
Pamiętam ten dzień, jakby to było wczoraj.... Korsyka, lejący się żar z nieba i poszukiwanie czegoś do jedzenia! Było zbyt gorąco, żeby wybrzydzać, tak więc udaliśmy się do małego, niepozornego baru. Byliśmy tak głodni, że bez wahania wybraliśmy pierwszą potrawę z brzegu - omlet z miętą i białym serem. Był to strzał w dziesiątkę! Połączenie mięty z serem nadało omletowi lekkości i wyjątkowej świeżości. W mgnieniu oka zapomnieliśmy o lejącym się żarze z nieba i z wielkim uśmiechem na twarzy delektowaliśmy się naszym obiadem. W oryginalnej wersji został użyty biały korsykański ser, który my zastąpiliśmy ricottą. 

Składniki na omlet dla dwóch osób:
  • 3 duże jajka
  • 150 gr ricotty
  • listki świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła
Jajka należy roztrzepać widelcem, a następnie należy delikatnie wmieszać w masę jajeczną ricottę. Na końcu dodajemy pokrojone listki mięty, sól i pieprz do smaku. Omlet smażymy na wolnym ogniu, na rozgrzanej patelni natłuszczonej masłem po 2-3 minuty z każdej strony (zależy od obwodu patelni). My do przewrócenia omletu na drugą stronę używamy dużego, płaskiego talerza. Przykrywamy nim patelnie, obracamy ją na drugą stronę, a następnie zsuwamy z talerza omlet z powrotem na patelnie. Taki omlet smakuje idealnie ze koktajlowymi pomidorkami i świeżą sałatą. Smacznego!

3 commenti: