lunedì 21 novembre 2011

Colazione alla polacca / Pochwała prostoty

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Quando il weekend ci svegliamo tardi e non abbiamo proprio tempo per fare le nostre briochine ai ribes o i nostri paninetti alla cannella ci prepariamo questa colazione salata. In Polonia si usa il twaróg che è un formaggio a metà tra la ricotta e la robiola. Comunque visto che l'altro giorno non ce l'avevamo abbiamo usato come sostituto della ricotta fresca di pecora che vi assicuro che lo ha sostituito molto degnamente. A chi piacciono le colazioni salate sarà molto soddisfatto da questa colazione : )


Gli ingredienti 
  • 200g ricotta
  • 4 ravanelli
  • 1 cipollotto fresco
  • peperoncino
  • sale e pepe
La preparazione è veramente immediata. Bisogna pulire e tagliare a cubettini piccoli i ravanelli e il cipollotto. Poi bisogna incorporarli alla ricotta e mischiare energicamente. Aggiungere le spezie qb e mangiare su del bel pane caldo (volendo potete prepararvi il nostro buonissimo pane espresso!). Buona colazione!


Ricotta na słono z rzodkiewką i szczypiorkiem
Każdy nowy posiłek jest jak niespodzianka. W kuchni eksperymentujemy, na obiad i kolację zajadamy najróżniejsze potrawy o różnych formach, aromatach i kombinacjach smakowych. Jednak jeśli chodzi o śniadania, to muszę wiedzieć co mnie czeka. Tak więc nasze przyzwyczajenia śniadaniowe są raczej "rutynowe". Trochę tak jak dzieci bawią się "w dom", my co weekend bawimy się w "petite boulangerie" - zagniatamy ciasto drożdżowe, formujemy bułeczki czy chlebki i cierpliwie czekamy, aż z piekarnika zacznie unosić się wspaniały zapach domowych wypieków. W tygodniu na szybko chrupiemy jabłko w towarzystwie jogurtu lub owsianki lub po prostu biegniemy do najbliższego baru i na stojąco popijamy cappuccino i zajadamy włoskie cornetto. Jednak czasami mamy ochotę na trochę "ekstrawagancji" ;), a w naszym przypadku oznacza to przygotowanie śniadania "na słono". Z reguły wybieramy składniki, które nie potrzebują długiej obróbki, a które dostarczą nam energii na cały dzień.

Tak więc dzisiaj zapraszamy na śniadaniowy klasyk (dla nas jest to klasy, we Włoszech połączenie białego sera z warzywami i solą robi wrażenie!): biały ser na słono z rzodkiewką i szczypiorkiem. My zastąpiliśmy tradycyjny twaróg przepyszną ricottą i dodaliśmy suszoną papryczkę chili. Taki mix najlepiej smakuje z chlebkiem ekspresowym z tego przepisu. A jaka jest Wasza ulubiona wersja twarogu na słono?

Składniki:
  • 200g ricotty (nam udało się kupić świeżą ricottę z mleka koziego) lub twarogu
  • 4 drobno pokrojone rzodkiewki
  • garść drobno pokrojonego szczypiorku
  • ususzona papryczka chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
Wystarczy połączyć wszystkie składniki za pomocą widelca i doprawić do smaku. Można użyć dowolnych warzyw czy przypraw np. suszone pomidory, oliwki czy ogórki.

3 commenti:

  1. Niezawodny klasyk. Ja do mojego dodaje zazwyczaj pokrojony w kostkę ogórek, rzodkiewkę i oczywiście szczypiorek. Sama przyjemność:)
    Pozdrawiam!

    RispondiElimina
  2. O tak, w prostocie tkwi siła :) Też uwielbiamy z Mężem takie klasyki :)

    RispondiElimina