domenica 9 marzo 2014

Hummus ideale / Hummus idealny

Polska wersja językowa znajduje się w dolnej części przepisu

Finalmente sono iniziate le prime giornate di caldo, sta forse finendo l'inverno? Per convincerci abbiamo iniziato a cucinare le tipiche cose estive... speriamo che aiuti :)
Da molto eravamo convinti che l'hummus che facciamo era il migliore possibile: apri una scatola di ceci e frullalo con l'olio e l'aglio. Tuttavia dopo avere trovato questa ricetta abbiamo capito che quello che facevamo prima non era un vero hummus : ) La ricetta è un pò più elaborata ma ne vale veramente la pena. 
Noi lo prepariamo sempre in grandi quantità e poi ce lo teniamo in frigo per un pò di giorni per mangiarlo con della verdura cruda (tipo carote, sedano,...) come aperitivo o come rapido snack sul pane. Voi come lo usate?


Ingredienti:
  • 1 tazza di ceci secchi
  • 1 tazza di pasta tahine
  • 1/3 tazza di acqua gelida
  • 3 cucchiai di succo di limone
  • 3 spicchi di aglio
  • 2 cucchiaini di soda
  • sale
per guarnire: olio evo, prezzemolo, papryka, pinoli

Il giorno prima mettiamo i ceci secchi a mollo nell'acqua fredda con un cucchiaino di soda. Mettiamo il doppio di acqua rispetto alla quantità di ceci e lasciamo tutta la notte.
Il giorno dopo scacquiamo e scoliamo i ceci e li cuociamo in pentola con una grande quantità di acqua e un altro cucchiaino di soda. Si devono cuocere per 40 minuti o finché non si ammorbidiscono.
Scoliamo i ceci e sciaquiamoli. A questo punto li frulliamo aggiungendo la tahine, il sale, il succo di limone e l'aglio e frulliamo bene. A questo composto compatto, aggiungiamo l'acqua fredda, frullando tutto il tempo. Vedrete che aggiungendo l'acqua l'hummus cambia colore e diventa bello soffice. Aggiungiamo acqua fino a ottenere la consistenza ideale che è quella di una crema soffice.
Mettiamo l'hummus in un contenitore e buon appetito!


Hummus
Do niedawna żyłam w przekonaniu, że robię świetny hummus - wystarczyło zmiksować ciecierzycę z puszki z odrobiną dodatków i całkiem niezłe smarowidło do chleba było gotowe w parę minut. Jedząc hummus w dobrych restauracjach czułam jednak różnicę pomiędzy tym idealnie gładkim o głębokim smaku sezamu i moją zmiksowaną, grudkowatą wersją. Tak zaczęły się poszukiwania przepisu na hummus idealny i o to on! Hummus z tego przepisu nie ma sobie równych i nie wierzę, że istnieje jego lepsza wersja :) A cały sekret tkwi w... lodowatej wodzie, którą dodaje się w ostatniej fazie przygotować - to dzięki niej hummus nabiera pięknego jasnego koloru i kremowej konsystencji. Przepis znalazłam na stronie Jadłonomia

Składniki:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy 
  • 1 szklanka pasty tahini 
  • 1/3 szklanki lodowatej wody 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki sody 
  • sól 
do posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka etc.
Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalać zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle tyle wody ile ciecierzycy. Zostawić na noc. 
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku - nie może być białe i suche wewnątrz. 
Ugotowaną cieciorkę odcedzić i opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. 
Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewam powoli lodowatą wodę cały czas miksując. To najprzyjemniejszy moment całego procesu - nagle hummus zmienia kolor i nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Ucieramy hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem. 
Hummus przekładamy do miski i posypujemy ulubionymi dodatkami.

1 commento: