Forse l'autunno è arrivato un pò all'improvviso ma non ci ha colto impreparati! Infatti stavamo aspettando il momento giusto per fare questa ricetta autunnale che vi presentiamo oggi : ) Fate questi muffin per la colazione di una giornata uggiosa e vederete che la giornata inizierà molto meglio...
Ingredienti per 12 muffin:
- 130g di farina
- 130g di farina integrale
- 150g di zucchero di canna
- 1 cucchiaio di lievito
- 1 cucchiaio di cannella
- 2 mele
- uvetta
- noci
- 125g di burro
- 2 uova
- 3/4 di tazza di latte
Accendiamo il forno a 180 gradi.
In un contenitore mischiamo la farina con il lievito e la cannella. Puliamo e tagliamo a pezzetti le mele. Aggiungiamole alla farina con lo zucchero di canna, le noci a pezzettini e l'uvetta. Mischiamo bene.
Sciogliamo il burro in un pentolino. Quand'è pronto lo mischiamo con il latte e le uova. A questo punto possiamo mettere insieme questo composto agli ingredienti secchi precedentemente preparati senza mischiare troppo a lungo.
Riempiamo una teglia da muffin con l'impasto preparato e inforniamo per 20 minuti. Li tiriamo fuori quando hanno un bel colore dorato. Buon appetito!
Muffiny Jabłkowo-Cynamonowe
Dzisiaj chciałabym opowiedzieć o Włoskiej (lub raczej rzymskiej) Złotej Jesieni, ale nie mogę bo takowa nie istnieje. Jak co roku w tym okresie błądzę po uliczkach i parkach w poszukiwaniu ususzonych liści i żółtych odcieni drzew i chociaż moje trudy nie są zupełnie bezowocne , to ciągle daleko do polskich złoto-jesiennych standardów :) Brak możliwości poszurania sobie nogami po chodniku zasypanym liśćmi, zrekompensowały mi muffiny jabłkowo-cynamonowe. Przygotowane na bazie mąki razowej mają wspaniały brązowy kolor, dzięki jabłkom są bardzo wilgotne a cynamon i brązowy cukier nadaje im jesiennego charakteru. Ich przygotowanie wraz z pieczeniem zajmuje pół godziny tak więc są idealne na weekendowe śniadanie! Są to zdecydowanie jedne z lepszych muffinów jakie ostatnio jedliśmy.
Składniki na 12 muffinów
- 130g mąki razowej
- 130g zwykłej mąki pszennej
- 150g drobnego brązowego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 2 średniej wielkości jabłka (obrane i pokrojone na drobne kawałeczki)
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 125g rozpuszczonego masła
- 2 lekko roztrzepane jajka
- 3/4 kubka mleka (około 185ml)
Piekarnik nagrzewamy do 180st. W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie dodajemy jabłka, brązowy cukier, orzechy i rodzynki - całość mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą mleko, rozpuszczone masło i jajka. Następnie łączymy ze sobą zawartość dwóch misek i mieszamy do czasu połączenia się ze sobą wszystkich składników - ważne, żeby nie mieszać zbyt długo! Tak przygotowaną maską napełniamy foremki na muffinki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut (muffinki powinny zarumienić się na złoto a po włożeni drewnianego patyczka do muffinek, powinien być on suchy). Muffiny najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
Źródło
Źródło
Hanno un'aria deliziosa, hai ragione, fanno cominciar bene la mattina!
RispondiEliminaE' la terza ricetta che incontro oggi con piacere nel mio giretto per la blogsfera ;) son davvero una bella botta di vita di prima mattina (io sinceramente non mi limiterei, mi adrebbero bene anche dopo pranzo, merenda, dopo cena ;))
RispondiEliminaTi seguo con piacere ^_^ meglio ancora se ti avanza qualche muffin...
Sonia
There is never enough of muffins in our home!!! yours look so delicious!!!
RispondiEliminaporywam kilka tych pysznych babeczek:)
RispondiEliminaJabłka z cynamonem to jedno z moich ulubionych połączeń!
RispondiEliminapozwól, że i ja się poczęstuję tym zapachem jesieni. Pozdrawiam serdecznie
RispondiElimina