lunedì 2 gennaio 2012

Panini al gorgonzola / Bułeczki z gorgonzolą

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Nei paesi nordici, Polonia compresa, c'è una sorta di cultura del pane che noi qui in Italia abbiamo molto meno. Quando stavamo lì era un vero piacere poter comprare sempre del pane saporito con tutti gli ingredienti che si possano immaginare. Era quindi un pò di tempo che volevamo iniziare a fare il pane in casa ma non abbiamo mai trovato il tempo né la forza per farlo. Ma da quando abbiamo scoperto che fare il pane è una cosa semplicissima non ci fermiamo più!! Abbiamo capito che le uniche cose che bisogna fare per ottenere un buon pane sono: una farina per il pane, dell'acqua tiepida di buona qualità e un pò di sforzo per impastare bene tutti gli ingredienti : )


Detto questo stiamo sperimentando più o meno tutte le ricette di questo libro che per ora non ci hanno mai tradito e che consiglio vivamente a tutti quelli che vogliono iniziare a panificare.

Ingredienti per 12 panini:
  • 350 g di farina per il pane
  • 350 g di farina integrale
  • 7 g di lievito secco
  • 1 cucchiaino di sale
  • 200 ml di latte intero tiepido
  • 250 ml di acqua tiepida
  • 180 g di gorgonzola tagliato a cubetti
  • 90 g di noci tagliate e pezzetti
  • olio di oliva
Mettiamo insieme le farine con il lievito e il sale in un contenitore. Versiamo il latte e l'acqua e mischiamo con un cucchiaio di legno, se necessario aggiungiamo un pò di farina fino a ottenere un impasto elastico che non si appiccica sulle mani. Impastiamo energicamente con le mani su un piano da lavoro per una decina di minuti. Aggiungiamo le noci e il gorgonzola e impastiamo finché il gorgonzola non si è fuso al composto. Mettiamo l'impasto in un contenitore leggermente oliato (possibilmente di metallo o di vetro), lo copriamo con della pellicola trasparente e lo lasciamo crescere per un ora al buio in un luogo caldo e lontano da correnti d'aria. 
Prendiamo la pasta cresciuta e la rimescoliamo per qualche minuto su una superficie leggermente infarinata. Dividiamo in 12 pallette l'impasto e lo mettiamo su una teglia oliata assicurandoci di spaziarle bene perché devono crescere ancora. Copriamo e lasciamo crescere altri 45 minuti.
Scaldiamo il forno a 220 gradi. Cuociamo i panini al centro del forno per 20 minuti finché non sono coloriti bene. Sono cotti quando uno stecchino esce secco dal panino. Togliamoli dalla teglia e lasciamoli raffreddare per un pò prima di servirli possibilmente con del buon prosciutto....Buon appetito!


Bułeczki z gorgonzolą i orzechami włoskimi
2 stycznia czyli wprowadzanie noworocznych postanowień w życie... Poranna gimnastyka zaliczona, domowej roboty chleb został upieczony na śniadanie, a stos książek do przeczytania piętrzy się już przy moim łóżku. Jaki będzie ten rok? Czy uda mi się przezwyciężyć mit "noworocznych postanowień" i nawet jeśli za parę tygodni (czyt. dni) mata gimnastyczna wyląduje pod łóżkiem, a czasu na pogrążanie się w ulubione lektury będzie coraz mniej, to nie będę czekać kolejnych 12 miesięcy, aby mieć na nowo okazję wprowadzić w życie moje postanowienia, tylko wezmę sprawy w swoje ręce? Lubię planować zmiany. Wierzę, że w tym  roku uda mi się zrealizować chociaż część moich postanowień  - na przykład to, żeby mieć coraz częściej na stole cieplutki, domowej roboty chleb!

Składniki na 12 bułeczek:

  • 350 g mąki chlebowej lub pszennej
  • 350 g mąki razowej
  • 7 g suchych drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml tłustego, lekko podgrzanego mleka
  • 250 ml letniej wody
  • 180 g gorgonzoli pokrojonej w drobną kostkę
  • 90 g posiekanych orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
Mieszamy w misce mąkę z solą i drożdżami. Wlewamy mleko i wodę mieszając całość drewnianą łyżką  - w razie potrzeby można dodać trochę mąki, w celu uzyskania elastycznego ciasta, które łatwo odchodzi od rąk. Ciasto wyrabiamy energicznie przez jakieś 10 minut na stolnicy. Następnie dodajemy orzechy i gorgonzolę. Ponownie wyrabiamy ciasto do czasu, kiedy gorgonzola nie połączy się idealnie z resztą składników. Następnie przekładamy ciasto do naoliwionej miski/naczynia (najlepiej szklanego lub z metalu), przykrywamy folią przeźroczystą i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe i suche miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). 
Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez kolejne parę minut na obruszonym mąką stole. Ciasto dzielimy na 12 kulek, które układamy na naoliwionej blasze w dość dużych odstępach od siebie. Blachę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 45 minut. 
Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Bułeczki pieczemy w środkowej części piekarnika przez 20 minut. Bułeczki są gotowe, kiedy mają brązowy kolor, a po włożeniu w nie wykałaczki pozostaje ona sucha. Bułeczki studzimy na metalowej kratce i podajemy ulubionymi składnikami. 


Źródło: Gino D'Acampo "Italian Home Baking"

Con questa ricetta partecipiamo a:

PASQUA

10 commenti:

  1. pyycha :) dobre postanowienie ;)

    Wow

    RispondiElimina
  2. Muszą być pyszne z gorgonzolą! Bardzo kusząco wyglądają:)

    RispondiElimina
  3. bardzo mi się podobaja, musze kiedyś koniecznie wypróbowac.

    RispondiElimina
  4. Dziekujemy Wam za tak mile slowa :) i pozdrawiamy serdecznie!

    RispondiElimina
  5. Oo, widzę sól w przepisie :) A jak byliśmy z Mężem na degustacji win i wędlin to zaserwowali nam pieczywo bez soli i mówili, że Włosi takie właśnie jedzą :) Prawda to ? ;)

    RispondiElimina
  6. @ Ewelina: Chleb bez soli mozna spotkac przede wszystkim w Toskanii, a u nas w Rzymie pieczywo zajadamy (obowiazkowo :) z sola. Pozdrawiamy!

    RispondiElimina