venerdì 6 gennaio 2012

Risotto invernale / Zimowe risotto

Polska wersja jezykowa znajduje sie na koncu przepisu
Quando si va al mercato in questo periodo si trovano un sacco di verdure interessanti. L'unico problema (almeno per me) è che la metà non so come usarle! La rapa è una di queste verdure e mi incuriosice molto. Penso che con questo risotto invernale abbiamo trovato un ottimo modo per usarla Insieme alla zucca che è la mia verdura invernale preferita : ) Adesso inizierò a studiare anche le altre verdure...




Ingredienti per due persone:
  • 200g di riso tipo arborio o carnaroli
  • 200g di zucca
  • un litro di brodo vegetale possibilmente bio o fatto in casa
  • una cipolla
  • 2 rape bianche (bulbo e foglie)
  • 1 salsiccia
  • un bicchiere di vino bianco
  • 100g di burro
  • parmigiano grattuggiato
  • sale e pepe
La ricetta del risotto l'abbiamo già scritta qui e quella di questo risotto invernale è molto simile.
Iniziamo con tagliare la cipolla a pezzetti, le rape e la zucca a cubetti. Noi la zucca l'abbiamo lasciata con la pelle, su consiglio di mia sorella, e devo dire che gli da una bella consistenza. Passiamo la cipolla in una pentola con del burro e la lasciamo appassire. Poi aggiungiamo la salsiccia spezzettata a mano con il riso e lasciamo colorire un pò. Dopodiché sfumiamo con il vino bianco.
Quando il vino si è assorbito,  aggiungere le verdure e poco a poco il brodo. Dopo una ventina di minuti il riso sarà cotto. A questo punto aggiungiamo le foglie della rapa, un altro pò di burro e il parmigiano e facciamo mantecare 5 minuti sul fuoco. Et voilà!

Risotto z dynią, rzepą i włoską kiełbasą
Uwielbiam morze zimą - opuszczone plaże, puste parkingi i osamotnione promenady. Dojechaliśmy do naszego wyziębionego domu późnym wieczorem - nikogo tu nie było od paru dobrych miesięcy. W powietrzu unosi się wilgoć, a temperatura w wewnątrz nie przekracza 15st. Nie podajemy się, bo przecież wystarczy rozpalić kuchenne palniki, żeby poczuć chociażby niewielki podmuch ciepłego powietrza.  Przygotowujemy prawdziwe rozgrzewające, zimowe risotto, do którego dodajemy dynię, rzepę w całości (liście i korzeń) oraz dobrze doprawioną włoską kiełbaskę. Tak dobrze smakuje, że przynajmniej na chwilę zapominamy jak bardzo jest nam zimno.
Składniki dla 2 osób:
  • 200g ryżu do risotto (my użyliśmy ryżu typu arborio)
  • 200g dyni pokrojonej w kostke
  • 1litr gorącego bulionu (my użyliśmy kostki rosołową bez glutaminianu sodu)
  • średniej wielkości cebula
  • 2 nieduże bulwy i liście białej rzepy
  • 2 włoskie kiełbaski (są one surowe i dobrze przyprawione - można w zastępstwie użyć mięso mielone lub boczek)
  • szklanka białego wina
  • 100g masła
  • starty parmezan
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie risotta opisaliśmy przy okazji przepisu na Grzybowe Risotto, przepis na risotto zimowe jest bardzo podobny. Na początku należy podsmażyć cebulę na 50 g masła a następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Po paru minutach dodajemy ryż i całość zalewamy winem. Mieszamy energicznie przez około 2 minuty, tak aby ryż wchłoną wino, ale się nie przypalił. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i rzepę. Następnie cały czas mieszając dodajemy do ryżu po jednej chochli bulionu tzn. zalewamy ryż bulionem, mieszamy do czasu, aż ryż praktycznie wchłonie cały płyn i dodajemy kolejną chochlę (ryż należy gotować na wolnym ogniu). Na pewno wymaga to trochę czasu, bo tego typu ryż potrzebuje co najmniej 20min, aby był ugotowany. Kiedy ryż zaczyna być miękki, dodajmy do niego cieńko pokrojone liście rzepy. Uwaga! Ziarenka ryżu powinny być jędrne i oblepione sosem - risotto nie powinno być suche. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku, pozostałe masło oraz starty parmezan. Gotowe risotto najlepiej podawać skropione świeżą oliwą z oliwek i oprószone startym parmezanem.

5 commenti: