Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu
La ricetta del risotto è sicuramente uno dei classici della cucina italiana. Questo risotto in particolare è uno dei più buoni. Come per la zuppa con i funghi il segreto di un buon risotto sono dei funghi buoni e saporiti (cosa non facile da trovare). Noi, come l'altra volta, avevamo dei funghi secchi strepitosi che hanno aiutato la riuscita del piatto.
Al contrario di quello che molta gente pensa, fare il risotto è una cosa veramente semplice. Bisogna solo girare per il tempo necessario alla cottura del riso senza scordarselo. Però visto che alla fine si fanno diecimila cose allo stesso tempo, un pò si appiccica sempre... sarà per questo che si dice che un buon risotto deve essere un pò attaccato alla pentola : )
Per ottenere questo risotto, gli ingredienti sono :
- 200 g di riso
- 100 g di funghi secchi
- 1 cipolla
- un dado vegetale ( oppure un brodo vegetale fatto da voi)
- un bicchiere di vino bianco
- 50 g di parmigiano reggiano
- un cucchiaio di burro
- prezzemolo
- sale
La prima cosa da fare, se si usano dei funghi secchi come noi, è di metterli a mollo nell'acqua un paio d'ore prima. Poi dobbiamo portare a ebollizione in una pentola 1.5 l di acqua con il dado (o con il brodo vegetale). Intanto tritiamo la cipolla e la mettiamo in un altra pentola con un pò d'olio. Poi aggiungiamo anche il riso e lo facciamo tostare qualche minuto. Quando sia il riso che la cipolla hanno preso un pò di colore sfumiamo con il vino bianco. Mentre aspettiamo che il vino evapori, scoliamo i funghi e li tagliamo a pezzetti. A questo punto possiamo aggiungerli al riso (se usate quelli freschi meglio aggiungerli più avanti nella cottura) con un pò di brodo.
Qui inizia la parte fondamentale... bisogna continuare a girare il riso aggiungendo brodo un pò alla volta finché non è cotto ma "al dente" (indicativamente dopo 20 min). Quando siete soddisfatti, mettete al minimo il fuoco, aggiungete il burro, una parte del parmigiano, il sale e fate mantecare per qualche secondo. Servitelo ben caldo con un pò di prezzemolo e parmigiano sopra... Alla prossima!
Grzybowe risotto z dedykacją dla Moniki
Wydaje mi się, że istnieją dwie ekstremalne grupy osób - Ci którzy mogliby jeść ryż dzień w dzień i nie mieć dość oraz Ci, co traktują ryż jako najmniej znaczący element codziennej piramidy żywieniowej. Osobiście na pewno należę do pierwszej z wyżej wymienionych grup, ale zapewniam wszystkich nie-miłośników ryżu, że włoskie risotto nie ma nic wspólnego z tradycyjną bezsmakową i często papkowatą masą serwowaną jako dodatek do mięs lub warzyw. Wręcz przeciwnie, włoskie risotto od samego początku gotowania nabiera niezwykłego aromatu, a specjalny ryż używany do jego przygotowania pozostaje jędrny - każde ziarenko powinno być oddzielone od siebie, otoczone pysznym kremem, który powstaje w wyniku połączenia skrobi ryżowej i dodawanych do potrawy płynów.
- 200g ryżu do risotto
- 100g suszonych grzybów*
- cebula
- 1,5l bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty, ale może być również z kostki warzywnej)
- kieliszek białego wytrawnego wina
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- pietruszka
- sól
- 50g parmezanu
Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników, które będą nam potrzebne w trakcie przygotowywania risotto - należy pokroić cebulę oraz grzyby, zetrzeć parmezan i zagotować bulion.
Teraz wystarczy nam tylko drewniana łyżka i 20 minut wolnego czasu, aby przygotować idealne risotto. Pierwszy krok to podsmażenie cebuli na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Do zeszklonej cebuli dodajemy ryż i całość zalewamy winem. Mieszamy całość energicznie przez około 2 minuty, tak aby ryż wchłoną wino, ale się nie przypalił. Następnie cały czas mieszając dodajemy do ryży po jednej chochli bulionu tzn. zalewamy ryż bulionem, mieszamy do czasu, aż ryż praktycznie wchłonie cały płyn i dodajemy kolejną chochlę (ryż należy gotować na wolnym ogniu). Na pewno wymaga to trochę czasu, bo tego typu ryż potrzebuje co najmniej 20min, aby był ugotowany. Kiedy widzicie, że ryż jest prawie gotowy dodajcie grzyby i dalej dodawajcie bulion, aż do czasu kiedy będzie on ugotowany. Uwaga! Ziarenka powinny być jędrne i oblepione sosem - risotto nie powinno być suche. Na końcu dodajcie sól do smaku, porządną łyżkę masła, starty parmezan oraz garść posiekanej pietruszki. Gotowe risotto najlepiej podawać skropione świeżą oliwą z oliwek i oprószone startym parmezanem.
A wiesz co jest jeszcze cudowne- grzybowe KASZOTTO! zrobione z kaszy jeczmiennej z grzybami, mięsem z udek kurczaka i porem! mega! polecam!
RispondiEliminaUwielbiam wszystkie z wyżej wymienionych składników, tak więc czekam na przepis!
RispondiEliminaChe buono ce deve essere questo risotto... Bravo!
RispondiEliminaGrazie della visita, a presto!
Si era proprio buonissimo : )
RispondiEliminaI ja risotto uwielbiam! :-) A połączenie grzybów i wina powala mnie całkowicie na kolana. Buziaki ;*
RispondiEliminaDrogie Myszki;) Pięknie tu u Was, niezwykle apetyczne dania serwujecie w Waszej cucina! Będę jej stałym gościem, bo uwielbiam takie potrawy!
RispondiEliminaPozdrawiam serdecznie!
Dziękujemy bardzo i miło nam, że będziemy mieć u nas tak miłego gościa ;)
RispondiEliminaTakiego risotto jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie, a ja uwielbiam grzyby!
RispondiEliminaNa pewno wypróbuję ten przepis, będzie dobrą odmianą dla hiszpańskiego ryżu.
Pozdrawiam,
SWS
This is a greaat post thanks
RispondiElimina