Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu
Avete presente quei momenti di bisogno impellente di cioccolata? Beh penso che il Brownie sia il dolce migliore per quei momenti. Infatti è rapidissimo da fare, di sicuro successo e buonissimo! Sicuramente non è dietetico ma quando ci vuole ci vuole : ) Per questo non vi studiate troppo gli ingredienti della torta ma comprateli, fatela e mangiatevela senza pensarci troppo!
Ingredienti:
- 140g di cioccolata al 70%
- 120gr di zucchero fino
- 4 uova
- 140g farina passata
- 250g burro
- 200gr noci tagliate grossolanamente
Per prima cosa sciogliamo il cioccolato a bagno maria. Intanto montiamo il burro finché non diventa morbido. Poi aggiungiamo poco a poco il cioccolato sciolto, caldo ma non bollente.
A questo punto aggiungiamo le uova sbattute, lo zucchero e la farina. Bisogna girare il tutto solo il tempo di amalgamarle, senza esagerare. L'impasto viene molto denso... ma non vi preoccupate che è normale : )
Aggiungiamo le noci e mettiamo l'impasto in una teglia (25x35) con la carta da forno. Inforniamo a 190 gradi per 20 min. Il brownie deve venirvi alla fine croccante fuori e morbido dentro.
Brwonie
Myślę, że każdy z nas ma czasami takie dni, kiedy ma ochotę na coś "konkretnie" czekoladowego, coś tak czekoladowego jak brownie :) Jeden kawałek tego ciasta pozwala zapomnieć, przynajmniej na jakiś czas ;), o trudach dnia codziennego i przenieść się w inny, wyjątkowo kojący i czekoladowy wymiar. Przepis pochodzi z tego blogu.
- 140g gorzkiej czekolady 70%
- 120gr drobnego cukru
- 4 jajka
- 140g mąki pszennej przesianej przez sitko
- 250g masła o temperaturze pokojowej
- 200gr orzechów włoskich, grubo posiekanych
Pokrojoną na kawałki czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej tzn. garnek lub miskę z czekoladą należy położyć na garnku z gotującą się wodą (naczynie z czekoladą nie może dotykać powierzchni gotującej się wody). Masło należy zmiksować, a następnie powoli wlewać do niego ciepłą, ale nie gorącą czekoladę. Następnie dodajemy roztrzepane widelcem jajka, cukier oraz mąkę. Całość miksujemy przez około 2 minuty, tak tylko aby połączyły się wszystkie składniki. Na końcu dodajemy orzechy i mieszamy. Tak przygotowaną masę, która powinna być dość gęsta, przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (nasza forma miała wymiary 25x35cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st przez 20 minut. Patyczek wbity w cisto powinno być lekko wilgotny, a zewnętrzna część ciasta powinna być lekko chrupka. Po wyjęcia z piekarnika, brownie należy odstawić na 30 minut do ostygnięcią. Smacznego!
Źródło: White Plate
li adoro, siiiii, ne ho bisogno subito qui adesso!
RispondiEliminapyszka brownie :) Robie ciut inaczej, bo daje mimo wszystko pół na pół mlecznej i gorzkiej i kurszę jeszcze czeko na wierzch :) czyli bomba kaloryczna ;) ale Wasz na pewno świetny :)
RispondiEliminaChocoManiac
I'd indulge with brownies...4ever! :) Con tea caldo poi sono il max che ti si scioglie in bocca l'appicicaticcio del cacao in polvere del brownie :
RispondiEliminaczekoladowe pysznosci to ja uwielbiam:) wiec porywam kilka kawalkow Twojego pysznego ciacha:)
RispondiEliminato ja bym poprosiła mały kawałek :)
RispondiEliminaLubię najbardziej takie ciepłe ze szklanką zimnego mleka :) Uściski!
RispondiEliminawłaśnie je przyrządziłam wg twojego przepisu, jest ekstra i robi się mega prosto! Dzięki, ale będziesz mi winna karnet na siłownię, jeśli nie przestanę Cię tu odwiedzać! hehehe
RispondiEliminaPrzepis faktycznie jest prosty, zawsze wychodzi i koniecznie trzeba popijać zimnym mlekiem:) Jeśli chodzi o kalorie to odkąd namiętnie gotujemy 24h na dobę zamiast grubnąć to chudniemy, tak więc mam teorię, że dobre traktowanie brzuszków pozytywnie wpływa nie tylko na umysł, ale i na ciało ;) Pozdrawiamy!
RispondiEliminaaż zgłodniałam od samego wyobrażenia smaku :)
RispondiEliminapozdrawiam,
Paula