Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu
La zuppa ai funghi è proprio IL piatto tipico della cucina polacca. Per fare questa ricetta dobbiamo ringraziare la madre di Cookie Monster che ci ha svelato tutti i suoi segreti : ) Naturalemente l'ingrediente fondamentale sono i funghi che anche se secchi (come quelli che abbiamo usato noi) devono essere di ottima qualità!
La zuppa ai funghi è proprio IL piatto tipico della cucina polacca. Per fare questa ricetta dobbiamo ringraziare la madre di Cookie Monster che ci ha svelato tutti i suoi segreti : ) Naturalemente l'ingrediente fondamentale sono i funghi che anche se secchi (come quelli che abbiamo usato noi) devono essere di ottima qualità!
Gli ingredienti per questa zuppa sono :
- 2 fusi di pollo
- 100 g di funghi porcini secchi
- 1 porro
- 2 carote
- un pezzo di sedano
- 3 patate
- 50 ml di panna per cucinare
- pastina all'uovo
- prezzemolo
- sale, vegeta
Se i funghi che avete sono secchi, bisogna lasciarli a mollo nell'acqua per qualche ora. Quando si sono rinvigoriti, li tagliamo a pezzetti e li mettiamo in un pentolone con 2,5 l d'acqua e i fusi di pollo. Poi aggiungete anche il porro, le due carote e il sedano interi. Le patate invece bisogna tagliarle a pezzetti prima di metterle dentro. Aggiungete anche il prezzemolo e portate a ebollizione.
Bisogna sempre tenere il fuoco basso e togliere la schiuma bianca con un cucchiaio ogni tanto. Lasciate bollire la zuppa finché non si cuociono tutte le verdure, poi aggiungete il sale. A questo punto togliete il porro e il sedano dall'acqua e aggiungete la pastina. Prima di servire a tavola aggiungete la panna e del prezzemolo tritato. Se pensate di mangiarla in più giorni (consigliatissimo!) allora aggiungete la panna solo nella parte che volete mangiare subito.
Najlepsza na świecie zupa grzybowa.
Chyba żaden inny kraj nie ma takich zupowych tradycji jak Polska. Osobiście zupy mogłabym jeść codziennie, ale tylko te robione przez moją mamę. Za każdym razem, kiedy jemy jej zupę, wymieniamy między sobą spojrzenia. które mówią jedno: "Jak ona to robi?". Ostatnio postanowiliśmy zrobić zupę grzybową i pod czujnym matczynym okiem "wyczarowaliśmy" zupę cud :)
Chyba żaden inny kraj nie ma takich zupowych tradycji jak Polska. Osobiście zupy mogłabym jeść codziennie, ale tylko te robione przez moją mamę. Za każdym razem, kiedy jemy jej zupę, wymieniamy między sobą spojrzenia. które mówią jedno: "Jak ona to robi?". Ostatnio postanowiliśmy zrobić zupę grzybową i pod czujnym matczynym okiem "wyczarowaliśmy" zupę cud :)
- 2 kurze skrzydełka
- 100gr suszonych grzybów
- 1 por
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 50ml gęstej śmietany do gotowania
- drobnym makaron do zup
- pietruszka
- sól, vegeta
Najlepiej z samego rana, albo przed pójściem spać namoczyć grzyby (powinny pozostać w wodzie przez co najmniej 2h). Kiedy grzyby są już dostatecznie miękkie należy je przełożyć do garnka napełnionego 2,5l wody, dodać skrzydełka, marchewki, por, seler (warzywa dodajemy w całości) oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki i połowę posiekanej pietruszki. Całość należy zagotować, a następnie zmniejszamy ogień. Od czasu do czasu zgarniamy z wierzchu zupy biały osad (białko wydzielane z mięsa). Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, wyciągamy je z zupy, przyprawiamy do smaku vegetą i solą oraz wsypujemy z trzy garście makaronu (można również od razu zdjąć zupę z ognia, a makaron dojdzie pod przykryciem). Na końcu rozgniatamy widelcem ugotowaną marchewkę, ze skrzydełek obieramy kawałki mięsa i wraz z posiekaną -pietruszką dodajemy do zupy. Przed podaniem należy dodać śmietanę - najlepiej jest przygotować tę zupę jakieś 2h przed jej podaniem, wtedy wszystkie smaki doskonale się przegryzą i będzie jeszcze lepsza. Smacznego!!!
Mniam :) prawdziwa grzybowa wedle przepisu mamy :) pycha :)
RispondiEliminaCzeko
Zawsze robię tę zupę jak chcę sprawić komuś przyjemność, jest przepyszna, a poza tym wprowadza w niepowtarzalne polskie klimaty.
RispondiEliminaBardzo dobra. Zapomnialam zaopatrzyc sie w smietane, ale do zup w to miejsce czesto uzywam parmiggiano i olio di oliva crudo, ktore dodaja smaku i troche zageszczaja (swietnie pasuje do minestrone - mieszanek specjalnie dobranych, ktore znajdziemy w supermarkecie). Zupka wyszla mniej smakowita niz ze smietana, ale bardziej light. Fakt, jak sie skladniki przegryza po kilku godzinach, smakuje jeszcze lepiej.
RispondiEliminaParmiggiano i olio di oliva tez u nas sa stalym dodatkiem do zupy minestrone, w przypadku ktorej nie wyobrazam sobie dodania smietany :) Ciesze sie bardzo, ze mimo ze bez smietany grzybowa byla rownie dobra!!!
RispondiElimina