venerdì 5 novembre 2010

Zuppa afrodisiaca con lenticchie arancioni / Ekspresowa zupa afrodyzjakowa

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Questa zuppa indiana di sicura riuscita  è perfetta per i periodi invernali. Infatti quando fa freddo e le giornate sono grigie non c'è niente di meglio di una zuppa come questa! Dal colore delle lenticchie fino al sapore che ha migliora di molto la propria giornata...Gli ingredienti fondamentali sono le lenticchie arancioni e il latte di cocco che insieme alla spezie danno un gusto veramente orientale a questa zuppa.


Gli ingredienti sono :
  • 1 cipolla
  • 2 spicchi di aglio
  • 1 tazza di lenticchie arancioni
  • 2 dadi vegetali
  • 3 cucchiai di olio
  • 2 cucchiani di curry
  • 1 foglia di alloro 
  • 1 cucchiaino di zenzero in polvere
  • 1 lattina di latte di cocco
  • pepe, sale
Bollite 1 litro d'acqua con i dadi. Fate cucinare la cipolla in padella con l'aglio spremuto. Aggiungete il curry, l'alloto, lo zenzero, le lenticchie e sale e pepe a piacere. Aggiungete il brodo e lasciare cuocete per 10/15 min. Le lenticchie devono essere croccanti, quindi controllate spesso la cottura.
Poco prima di servire a tavola aggiungete la lattina di latte di cocco, un' altro po' di pepe e gustatevi questa meravigliosa zuppa.
Si dice che sia afrodisiaca... : )


Ekspresowa zupa afrodyzjakowa z czerwonej soczewicy i mleczka kokosowego
Co tu dużo mówić ta zupa ma w sobie wszystko: ostrość przypraw, łagodność mleczka kokosowego i po zjedzeniu rozgrzewa się nie tylko ciało ale i dusza ;) Krążą legendy, że zupa ta działa jak afrodyzjak.... sami sprawdźcie na własnej skórze ;) My już sprawdziliśmy....

  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnki, 
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy, 
  • 2 kostki rosołowe, 
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
  •  2 łyżki curry, 
  • 1 liść laurowy, 
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku, 
  • 1 puszka mleka kokosowego, 
  • sól, duża ilość świeżo zmielonego pieprzu. 
Należy zagotować 1 litr wody z kostkami rosołowymi. W międzyczasie podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek a następnie dodać curry, imbir, liść laurowy, soczewicę, sól i pieprz. Całość należy zalać bulionem i gotować, aż soczewica zaczyna być miękka (trzeba uważać żeby nie rozgotować soczewicy). Przed podaniem należy dodać mleko kokosowe i dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego

Źródło: Po prostu gotuj

2 commenti:

  1. Mniam mniam :D nie wiedzialam, ze jest czerwona cieciorka :D ja wciaz w PL nie znalazlam tej cieciorki w sloiku :( ale nie podaje sie ;) a co do zupy to pycha na pewno zwlaszcza, że lubię dodawać mleczko kokosowe :)

    CzokoManiaczek

    RispondiElimina
  2. che meraviglia! e che colori invitanti!

    RispondiElimina