Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu
Penso che questa sia una delle ricette più usate e/o conosciute al mondo...noi ne facciamo una versione polacco-italiana che a noi piace molto, poi voi potete pensare a tutte le variante che volete : )
Penso che questa sia una delle ricette più usate e/o conosciute al mondo...noi ne facciamo una versione polacco-italiana che a noi piace molto, poi voi potete pensare a tutte le variante che volete : )
D'inverno ci capita spesso di farla perché è proprio la torta da mangiare la domenica pomeriggio quando fuori piove con una bella cucchiaiata di panna montata!
Per la base noi usiamo la pasta frolla che volendo potete comprare al supermercato già pronta, ma io vi consiglio di farvela da soli. Infatti se ci provate una volta, scoprirete che è veramente semplicissima da fare...e poi sempre meglio sapere cosa state mangiando : )
Per farla gli ingredienti sono:
- 150 g di burro
- 100 g di zucchero
- 200 g di farina
- 2 tuorli
Per prima cosa fate una fontana con la farina e lo zucchero. Poi tagliate a pezzetti il burro morbido e impastate bene con le mani. Quando è amalgamata aggiungete i tuorli e se serve aggiungete un pò di farina. Quando siete soddisfatti della vostra pasta, ricopritela con una pellicola trasparente e mettetela in frigo per 30min.
Nel frattempo ci prepariamo le mele. Per l'interno abbiamo usato:
- 4 mele
- 50 g zucchero
- cannella
- uvetta
- krupnik (un liquore dolce al miele)
Negli ingredienti ci abbiamo messo il krupnik che è un liquore dolce polacco. Le alternative italiane sono molteplici, ma io penso che i liquori migliori per sostituirlo sono un pasito o una malvasia. La preparazione dell'interno è veramente questione di minuti. Tagliate le mele e mettetela in una casseruola. Poi aggiungete lo zucchero, la cannella, le uvette e il krupnik. Quando le mele sono un pò morbide togliete dal fuoco.
Adesso stendete con le mani la pasta in una teglia tonda e...non fate il nostro stesso errore : ) La nostra torta non era perfetta perché abbiamo fatto una base troppo fina!Quindi stendete la pasta cercando di ottenere un fondo di 3-4 cm. Poi aggiungete l'interno e infornate a 180 gradi per un'oretta. Intanto gustatevi le foto ma poi provate a rifarla perché vi assicuro che vale la pena : )))
Szarlotka.
Jest to jedno z pierwszych ciast jakie zrobiliśmy razem i ciągle z chęcią wracamy do tego przepisu. Z reguły jest ono robione w konkretnym okresie w roku i w konkretnych okolicznościach tzn. kiedy tylko zaczynają się jesienne deszcze i jedyne na co mamy ochotę to kubek ciepłej herbaty, dobra książka i pyszne ciasto, zabieramy się za robienie własnie tej szarlotki, która na dodatek jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu.
My z reguły robimy to ciasto "od początku do koca", ale można, na przykład, kupić gotowe ciasto francuskie i samemu przygotować tylko nadzienie.
Składniki na bazę ciasta to:
- 150gr masła
- 100gr cukru
- 200gr mąki
- 2 żółtka
Należy połączyć cukier z mąką a następnie dodać pokrojone w kostkę masło o temperaturze pokojowej. Całość dobrze zagnieść i na końcu dodać żółtka (w razie potrzeby można dodać trochę mąki). Kiedy ciasto jest wystarczająco elastyczne, owińcie je folią kuchenną i zostawcie w lodówce na około 30min. W miedzy czasie możemy przejść do przygotowania nadzienia, a oto składniki:
- 4 duże jabłka
- 50gr cukru
- cynamon
- rodzynki
- krupnik (może być jakikolwiek słodki alhohol)
Jabłka kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka wraz z cukrem, rodzynkami i cynamonem (ilość wedlug uznania) oraz dodajemy około 2 łyżki wybranego alkoholu. Całość gotujemy około 10 minut (jabłka powinny być lekko miękkie). Przygotowaną bazę do ciasta wyciągamy z lodówki i wykładamy nią tortownicę (dno oraz boki). My zrobiliśmy bazę troszeczkę za cieńką, tak więc powinna mieć ona około 3-4 cm wysokości. Jeśli macie piekarnik, któremu za bardzo nie ufacie (tak to jest w naszym przypadku) przed wyłożeniem jabłek, włóżcie tak przygotowane ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180st na około 7 minut, jeśli nie macie problemów z piekarnikiem można od razu przejść do wyłożenia farszu na ciasto. Szarlotka powinna piec się około 1h. Najlepsza jest na ciepło z lodami waniliowymi albo bitą śmietaną! Jedyny "problem" polega na tym, że znika ona z talerza w przeciągu 5 minut, co najlepiej widać na powyższym zdjęciu :)))
con questo post partecipiamo a :
con questo post partecipiamo a :
Wygląda bardzo smakowicie, ale przede wszystkim super zdjęcia - przede wszystkim pierwsze :) Respect Myszki :)
RispondiEliminaCzekoManiak
No proszę...miałam chęć na szarlotkę :)
RispondiEliminaSkorzystam z przepisu,
Thx Myszki
Pozdrawiam
Delicja
Bella questa crostata italo/polacca!
RispondiEliminaIn bocca al lupo e grazie :-)
SKORZYSTAM Z PRZEPISU NAPISZE JAK WYSZLA BUZIOLKI POZDROWIENIA Z LUGANO
RispondiEliminaWYSZLO PYSZNE
RispondiEliminaDZIEKUJE MALGOSIA Z LUGANO
Malgosiu! Bardzo nam milo i zapraszamy czesciej do nas :)
RispondiElimina