Questa ricetta viene direttamente dal libro di Jamie Oliver (un altra volta!). Devo dire che nel libro che abbiamo ci sono delle ricette di carne veramente strepitose...e questa è una di quelle : ) Ci vuole tanto tempo per cuocere per bene la carne e quando è pronto ci mette un attimo a sparire ma vi lascerà di sicuro contenti e soddisfatti! Naturalmente come tutte le ricette di carne, è fondamentale comprare della carne di buona qualità. Noi abbiamo da poco scoperto un macellaio strepitoso e forse è anche per quello che ci è venuta voglia di fare questo piatto...
Gli ingredienti che dovete trovare sono :
- 500g di manzo da stufato, tagliato a cubetti
- 500ml di birra scura tipo Guinness
- 2 cipolle
- 2 carote
- 2 coste di sedano
- 1 lattina da 400g di pomodori a pezzetti
- 3 foglie di alloro, fresco o secco
- 1 cucchiaio colmo di farina
- olio d'oliva
- sale
- pepe nero appena macinato
Tritate grossolanamente il sedano, le cipolle e le carote. Fatele soffriggere per 10 minuti con l'olio d'oliva e le foglie di alloro. Aggiungete la carne e la farina, mescolate tutto bene. Adesso versate dentro la birra con i pomodori in lattina. Condite con un cucchiaino di sale e una bella macinata di pepe. Portate a ebollizione, mettete il coperchio e fate stufare per al meno 3h. Alla fine la carne dovrebbe risultare tenera e deliziosa.
Odkąd zrobiliśmy ten "piwny" gulasz według przepisu Jamiego Olivera, cały czas chodzi on za mną i mam ochotę codziennie na nowo go gotować i jeść, jeść i jeść :) W prawdzie mięso musi dusić się co najmniej 3h, ale samo przygotowanie potrawy jest bardzo szybkie i proste. Do jej przygotowania potrzebne są nieliczne, podstawowe składniki, które w połączaniu z ciemnym piwem nadają mięsu niezwykłej kruchości i wspaniały smak!
- 500g wołowiny pokrojonej w kotkę
- 500ml ciemnego piwa np typu Guinness (my dodaliśmy zwykłe ciemnie piwo, które według mnie nie jest tak gorzkie jak Guinness)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 400g pomidorów w puszce
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- łyżka mąki
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Zaczynamy od pokrojenia w grubą kostkę cebuli, marchewki i selera naciowego. Pokrojone warzywa podsmażamy wraz z liściem laurowym i zielem angielskim przez 10 minut na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy mięso i mąkę, całość dobrze mieszamy. Ostatni krok to dodanie płynnych składników czyli piwa oraz pomidorów. Doprawiamy płaską łyżeczką soli, dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i gotujemy przez około 3h na wolnym ogniu pod przykryciem. Po 3h mięso powinien być wyjątkowo delikatne i kruche a z pomidorów i piwa powinien powstać gęstawy, lekko gorzki w smaku sos....mniam mniam :)
pysznie aromatyczne danie.
RispondiEliminaUwielbiam aromat piwa w takich gulaszach :-)
RispondiEliminaUściski!
Przecudne danie na (konczaca sie juz) zime - koniecznie musze wyprobowac, zanim przyjdzie wiosna :)
RispondiEliminacaspita super buono! bella l'idea di servirlo nella tazza! rimane bello coperto dal sughetto :-) ciao Ely
RispondiEliminajuz mi slinka cieknie na takie jedzonko, nic tylko lapac za lyzke i wcinac:)
RispondiEliminadev'essere ottimo! qualche tempo fa con la birra ci ho fatto il pollo. devo provare con il manzo, seguirò la tua ricetta.
RispondiEliminaPrawie jak carbonade flamande!
RispondiEliminaOch pyszne! Piwo z mięsem to bardzo dobry duet.Mogłabym też jeść i jeść!
RispondiEliminaNie wiem, czy wiesz ale Nigella też robiła to danie (http://vod.onet.pl/nigella-ucztuje,nigella-ucztuje-potrawy-na-pocieszenie,5876,0,5882,odcinek.html) i dodaje do tego jeszcze skórkę i sok z połowy pomarańczy. Także jak Ci się już znudzi możesz spróbować dla urozmaicenia
RispondiEliminaUwielbiam takie przepisy. O tej porze roku są wręcz idealne. Koniecznie do zrobienia.
RispondiEliminaCiao, volevo ringraziarti per aver partecipato alla raccolta delle ricette con la zucca e avvisarti che il PDF con tutte le ricette è disponibile da scaricare a questo link http://nontolleroillattosio.blogspot.com/2011/02/raccolta-delle-ricette-con-la-zucca.html
RispondiEliminabaci!
Właśnie gotuję ten gulasz (już 2h) i stwierdzam, że jestem uzależniona od twoich przepisów (to już oficjalne!). Jesteś od tej chwili odpowiedzialna za mój i Tomka brzuch ;D
RispondiElimina@ Agnieszka: bardzo nam milo :) Bierzemy pelna odpowiedzialnosc za Wasze brzuchy - daj znac czy gulasz smakowal (ja sie od niego uzaleznilam!) Pozdrawiamy!
RispondiEliminaO kurczę, znaczy się wołowina ;) Przepysznie wygląda! Muszę to zrobić jak najprędzej, bo zjem ekran na którym to widzę ;)
RispondiEliminaWłaśnie wydrukowałem sobie przepis. Będę miał na jutro fajny obiad :) A bloga poobserwuję ze względu na tematykę ;)
RispondiElimina@ Pikusław: To koniecznie daj znać czy smakowało :) Pozdrawiamy!
RispondiElimina