giovedì 10 febbraio 2011

Stufato alla birra / Piwna wołowina

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Questa ricetta viene direttamente dal libro di Jamie Oliver (un altra volta!). Devo dire che nel libro che abbiamo ci sono delle ricette di carne veramente strepitose...e questa è una di quelle : ) Ci vuole tanto tempo per cuocere per bene la carne e quando è pronto ci mette un attimo a sparire ma vi lascerà di sicuro contenti e soddisfatti! Naturalmente come tutte le ricette di carne, è fondamentale comprare della carne di buona qualità. Noi abbiamo da poco scoperto un macellaio strepitoso e forse è anche per quello che ci è venuta voglia di fare questo piatto...



Gli ingredienti che dovete trovare sono :
  • 500g di manzo da stufato, tagliato a cubetti
  • 500ml di birra scura tipo Guinness
  • 2 cipolle
  • 2 carote
  • 2 coste di sedano
  • 1 lattina da 400g di pomodori a pezzetti
  • 3 foglie di alloro, fresco o secco
  • 1 cucchiaio colmo di farina
  • olio d'oliva
  • sale
  • pepe nero appena macinato
Tritate grossolanamente il sedano, le cipolle e le carote. Fatele soffriggere per 10 minuti con l'olio d'oliva e le foglie di alloro. Aggiungete la carne e la farina, mescolate tutto bene. Adesso versate dentro la birra con i pomodori in lattina. Condite con un cucchiaino di sale e una bella macinata di pepe. Portate a ebollizione, mettete il coperchio e fate stufare per al meno 3h. Alla fine la carne dovrebbe risultare tenera e deliziosa. 

Piwna wołowina
Odkąd zrobiliśmy ten "piwny" gulasz według przepisu Jamiego Olivera, cały czas chodzi on za mną i mam ochotę codziennie na nowo go gotować i jeść, jeść i jeść :) W prawdzie mięso musi dusić się co najmniej 3h, ale samo przygotowanie potrawy jest bardzo szybkie i proste. Do jej przygotowania potrzebne są nieliczne, podstawowe składniki, które w połączaniu z ciemnym piwem nadają mięsu niezwykłej kruchości i wspaniały smak!
  • 500g wołowiny pokrojonej w kotkę
  • 500ml ciemnego piwa np typu Guinness (my dodaliśmy zwykłe ciemnie piwo, które według mnie nie jest tak gorzkie jak Guinness)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 400g pomidorów w puszce
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka mąki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Zaczynamy od pokrojenia w grubą kostkę cebuli, marchewki i selera naciowego. Pokrojone warzywa podsmażamy wraz z liściem laurowym i zielem angielskim przez 10 minut na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy mięso i mąkę, całość dobrze mieszamy. Ostatni krok to dodanie płynnych składników czyli piwa oraz pomidorów. Doprawiamy płaską łyżeczką soli, dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i gotujemy przez około 3h na wolnym ogniu pod przykryciem. Po 3h mięso powinien być wyjątkowo delikatne i kruche a z pomidorów i piwa powinien powstać gęstawy, lekko gorzki w smaku sos....mniam mniam :)



16 commenti:

  1. Uwielbiam aromat piwa w takich gulaszach :-)
    Uściski!

    RispondiElimina
  2. Przecudne danie na (konczaca sie juz) zime - koniecznie musze wyprobowac, zanim przyjdzie wiosna :)

    RispondiElimina
  3. caspita super buono! bella l'idea di servirlo nella tazza! rimane bello coperto dal sughetto :-) ciao Ely

    RispondiElimina
  4. juz mi slinka cieknie na takie jedzonko, nic tylko lapac za lyzke i wcinac:)

    RispondiElimina
  5. dev'essere ottimo! qualche tempo fa con la birra ci ho fatto il pollo. devo provare con il manzo, seguirò la tua ricetta.

    RispondiElimina
  6. Och pyszne! Piwo z mięsem to bardzo dobry duet.Mogłabym też jeść i jeść!

    RispondiElimina
  7. Nie wiem, czy wiesz ale Nigella też robiła to danie (http://vod.onet.pl/nigella-ucztuje,nigella-ucztuje-potrawy-na-pocieszenie,5876,0,5882,odcinek.html) i dodaje do tego jeszcze skórkę i sok z połowy pomarańczy. Także jak Ci się już znudzi możesz spróbować dla urozmaicenia

    RispondiElimina
  8. Uwielbiam takie przepisy. O tej porze roku są wręcz idealne. Koniecznie do zrobienia.

    RispondiElimina
  9. Ciao, volevo ringraziarti per aver partecipato alla raccolta delle ricette con la zucca e avvisarti che il PDF con tutte le ricette è disponibile da scaricare a questo link http://nontolleroillattosio.blogspot.com/2011/02/raccolta-delle-ricette-con-la-zucca.html
    baci!

    RispondiElimina
  10. Właśnie gotuję ten gulasz (już 2h) i stwierdzam, że jestem uzależniona od twoich przepisów (to już oficjalne!). Jesteś od tej chwili odpowiedzialna za mój i Tomka brzuch ;D

    RispondiElimina
  11. @ Agnieszka: bardzo nam milo :) Bierzemy pelna odpowiedzialnosc za Wasze brzuchy - daj znac czy gulasz smakowal (ja sie od niego uzaleznilam!) Pozdrawiamy!

    RispondiElimina
  12. O kurczę, znaczy się wołowina ;) Przepysznie wygląda! Muszę to zrobić jak najprędzej, bo zjem ekran na którym to widzę ;)

    RispondiElimina
  13. Właśnie wydrukowałem sobie przepis. Będę miał na jutro fajny obiad :) A bloga poobserwuję ze względu na tematykę ;)

    RispondiElimina
  14. @ Pikusław: To koniecznie daj znać czy smakowało :) Pozdrawiamy!

    RispondiElimina