Come promesso nell'ultima ricetta del pane che abbiamo messo, questa voglia vi proponiamo la ricetta per fare una marmellata di kiwi e limoni. L'idea non è nostra ma viene da questo bellissimo blog polacco: Moje Wypieki da cui traiamo ispirazione. Kiwi e limoni? Si è un accostamento un pò strano ma devo dire che i due sapori si accordano perfettamente. Per farla veramente perfetta bisogna riuscire a trovare dei kiwi belli maturi e sopratutto belli dolci. Per fortuna adesso è stagione e non dovrebbe essere difficile trovare dei kiwi dolcissimi per questa marmellata.
Ecco la ricetta...
- 0,5 kg di limoni
- 1 kg kiwi
- 4 - 5 tazze di zucchero
- 4 tazze di acqua
Bisogna iniziare a pensare alla marmellata la sera prima... infatti bisogna pulire bene i limoni , tagliarli in quarti e togliere i semi e poi tagliuzzarli a fettine fine. Quando gli abbiamo tagliati, bisogna immergerli nell'acqua e lasciarli a mollo per tutta la notte. Questo processo gli ammorbidisce.
Il giorno dopo mettete i limoni con l'acqua in un pentolone e fateli bollire per una quindicina di minuti senza coperchio. A questo punto pelate e tagliate i kiwi a pezzetti e metteteli dentro. Se i kiwi sono un pò duri, toglieteli la parte bianca. Aggiungiamo anche lo zucchero e lasciamo cuocere per 2-3 ore. Per sapere quando è pronta, basta mettere un pò di marmellata su un cucchiaino e lasciarla raffreddare. Se quando è fredda ha una consistenza gelatinosa... allora è pronta : )
E mi raccomando provatela a colazione con il pane buonissimo e sanissimo che abbiamo fatto l'altra volta! Buon appetito.
Dżem z kiwi i cytryn
Ostatnim razem podaliśmy przepis na przepyszny i bardzo zdrowy chleb, który idealnie kompnuje się z domowym dżemem z kiwi i cytryn. Długo zastanawialiśmy się jak możemy wykorzystać "zimowe" owoce i znaleźliśmy na blogu Moje Wypieki przepis na przepyszny dżem pełen słońca! Dżem z kiwi i cytryn ma wspaniały słodko-gorzki aromat, robi się go wyjątkowo łatwo, a słoiki wypełnione nim mają przepiękny intensywny kolor!
- 0,5 kg cytryn
- 1 kg kiwi
- 4 - 5 szklanek cukru
- 4 szklanki wody
Za przygotowanie dżemu należy zabrać się dzień wcześniej, gdyż cytryny należy dobrze wyszorować i sparzyć, pokroić na ćwiartki, wyciać pestki i białe membrany, następnie pokroić na cienkie plasterki, zalać wodą i odstawić na całą noc.
Następnego dnia należy przelać cytryny z wodą do garnka i całość gotować przez około 15 minut bez przykrycia (woda powinna częściowo wyparować). W międzyczasie obieramy kiwi, przekrajamy je na pół wycinamy biały środek (jeśli jest twardy, nasze kiwi były bardzo miękkie) a następnie kroimy je w kosteczkę i dodajemy do gotujących się cytryn. Dodajemy cukier, zmniejszamy moc palnika i dżem gotujemy przez około 2-3 godziny. Ciężko jest określić dokładny czas gotowania konfitury, ponieważ zależy to od tego, jaką gęstą chcecie otrzymać. Im dłużej owoce gotowane, tym więcej wody odparowanej i bardziej gęsta konfitura.
Kiedy dżem jest gotowy należy przelać go do wcześniej wyparzonych słoików (można je wyparzyć w piekarniku nagrzanym do 100 st lub w garnku z gotujacą się wodą) i dobrze zakręcić. Smacznego!
la devo assolutamente fare!!!!! i kiwi mi piacciono molto e per colazione una bella fetta di pane espresso :-) che meraviglia!
RispondiEliminaChe buona! ma non posso farla!
RispondiEliminaJaki on musi być pyszny! A zdjęcie z kromką po prostu piękne.
RispondiEliminajuż sobie wyobrażam jego smak
RispondiEliminaWspaniały! Miałam kiedyś robić, ale teraz to już na pewno się zabiorę!
RispondiEliminaPozdrawiam wiosennie:)
wydaje mi sie ze zawartosc tego sloiczka jest bardzo pyszna:)
RispondiEliminaCiekawe połączenie :) Chyba zrobię sobie taką pychotkę !
RispondiEliminaMojemu Mężowi ostatnio chodzi po głowie dżem - podsunę mu Wasz przepis :)
RispondiElimina