venerdì 25 marzo 2011

Marmellata di stagione / Słoik pełen słońca

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Come promesso nell'ultima ricetta del pane che abbiamo messo, questa voglia vi proponiamo la ricetta per fare una marmellata di kiwi e limoni. L'idea non è nostra ma viene da questo bellissimo blog polacco: Moje Wypieki da cui traiamo ispirazione. Kiwi e limoni? Si è un accostamento un pò strano ma devo dire che i due sapori si accordano perfettamente. Per farla veramente perfetta bisogna riuscire a trovare dei kiwi belli maturi e sopratutto belli dolci. Per fortuna adesso è stagione e non dovrebbe essere difficile trovare dei kiwi dolcissimi per questa marmellata. 


Ecco la ricetta...
  •  0,5 kg di limoni
  • 1 kg kiwi
  • 4 - 5 tazze di zucchero 
  • 4 tazze di acqua
Bisogna iniziare a pensare alla marmellata la sera prima... infatti bisogna pulire bene i limoni , tagliarli in quarti e togliere i semi e poi tagliuzzarli a fettine fine. Quando gli abbiamo tagliati, bisogna immergerli nell'acqua e lasciarli a mollo per tutta la notte. Questo processo gli ammorbidisce. 

Il giorno dopo mettete i limoni con l'acqua in un pentolone e fateli bollire per una quindicina di minuti senza coperchio. A questo punto pelate e tagliate i kiwi a pezzetti e metteteli dentro. Se i kiwi sono un pò duri, toglieteli la parte bianca. Aggiungiamo anche lo zucchero e lasciamo cuocere per 2-3 ore. Per sapere quando è pronta, basta mettere un pò di marmellata su un cucchiaino e lasciarla raffreddare. Se quando è fredda ha una consistenza gelatinosa... allora è pronta : )
E mi raccomando provatela a colazione con il pane buonissimo e sanissimo che abbiamo fatto l'altra volta! Buon appetito.


Dżem z kiwi i cytryn
Ostatnim razem podaliśmy przepis na przepyszny i bardzo zdrowy chleb, który idealnie kompnuje się z domowym dżemem z kiwi i cytryn. Długo zastanawialiśmy się jak możemy wykorzystać "zimowe" owoce i znaleźliśmy na blogu Moje Wypieki przepis na przepyszny dżem pełen słońca! Dżem z kiwi i cytryn ma wspaniały słodko-gorzki aromat, robi się go wyjątkowo łatwo, a  słoiki wypełnione nim mają przepiękny intensywny kolor!
  •  0,5 kg cytryn
  • 1 kg kiwi
  • 4 - 5 szklanek cukru
  • 4 szklanki wody
Za przygotowanie dżemu należy zabrać się dzień wcześniej, gdyż cytryny należy dobrze wyszorować i sparzyć, pokroić na ćwiartki, wyciać pestki i białe membrany, następnie pokroić na cienkie plasterki, zalać wodą i odstawić na całą noc.  

Następnego dnia należy przelać cytryny z wodą do garnka i całość gotować przez około 15 minut bez przykrycia (woda powinna częściowo wyparować). W międzyczasie obieramy kiwi, przekrajamy je na pół wycinamy biały środek (jeśli jest twardy, nasze kiwi były bardzo miękkie) a następnie kroimy je w kosteczkę i dodajemy do gotujących się cytryn. Dodajemy cukier, zmniejszamy moc palnika i dżem gotujemy przez około 2-3 godziny.  Ciężko jest określić dokładny czas gotowania konfitury, ponieważ zależy to od tego, jaką gęstą chcecie otrzymać. Im dłużej owoce gotowane, tym więcej wody odparowanej i bardziej gęsta konfitura.

Kiedy dżem jest gotowy należy przelać go do wcześniej wyparzonych słoików (można je wyparzyć w piekarniku nagrzanym do 100 st lub w garnku z gotujacą się wodą) i dobrze zakręcić. Smacznego!

8 commenti:

  1. la devo assolutamente fare!!!!! i kiwi mi piacciono molto e per colazione una bella fetta di pane espresso :-) che meraviglia!

    RispondiElimina
  2. Jaki on musi być pyszny! A zdjęcie z kromką po prostu piękne.

    RispondiElimina
  3. Wspaniały! Miałam kiedyś robić, ale teraz to już na pewno się zabiorę!
    Pozdrawiam wiosennie:)

    RispondiElimina
  4. wydaje mi sie ze zawartosc tego sloiczka jest bardzo pyszna:)

    RispondiElimina
  5. Ciekawe połączenie :) Chyba zrobię sobie taką pychotkę !

    RispondiElimina
  6. Mojemu Mężowi ostatnio chodzi po głowie dżem - podsunę mu Wasz przepis :)

    RispondiElimina