giovedì 2 giugno 2011

Risotto agli asparagi / Szparagowo - cytrynowe risotto

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

L'altro giorno quando siamo passati al mercato abbiamo trovato un bellissimo mazzo di asparagi e non abbiamo resistito. Infatti questo è il periodo migliore per usare gli asparagi e secondo me sono perfetti per il risotto! Per avere un risotto veramente perfetto bisogna riuscire a trovare degli asparagi "veri", ovvero non troppo ciccioni. Se conoscete altri modi interessanti di preparare gli asparagi fateci sapere.


Per ottenere questo risotto, gli ingredienti sono :
  • 200g riso da risotto
  • un mazzo di asparagi tagliati a pezzetti
  • 1 dado
  • due cipolle rosse
  • 2 spicchi di aglio
  • 1 bicchiere di vino bianco
  • 100g burro
  • parmigiano grattugiato
  • sale
  • pepe
  • mezzo limone
La ricetta di base del risotto l'abbiamo già descritta nel Risotto ai funghi porcini e questa ricetta qui le rassomiglia molto. Portiamo a ebollizione in una pentola 1 l di acqua con un dado (o con il brodo vegetale). Intanto tritiamo la cipolla e la mettiamo in un altra pentola con un pò d'olio e con l'aglio. Poi aggiungiamo anche il riso e lo facciamo tostare qualche minuto. Quando sia il riso che la cipolla hanno preso un pò di colore sfumiamo con il vino bianco. Mentre aspettiamo che il vino evapori, tagliate a pezzettini gli asparagi.
Qui inizia la parte fondamentale... bisogna continuare a girare il riso aggiungendo brodo un pò alla volta finché non è cotto ma "al dente" (indicativamente dopo 20 min). Dovete mettere gli asparagi quando mancano 10 in alla cottura del riso, in questo modo rimarranno croccanti. Quando siete soddisfatti, mettete al minimo il fuoco, aggiungete il burro, una parte del parmigiano, il sale e fate mantecare per qualche secondo. Servitelo ben caldo aggiungendo il limone e un pò di parmigiano. Buon appetito!


Szparagowo-cytrynowe risotto
U nas szparagowy sezon trwa już od dobrych dwóch miesięcy i ciągle ma się dobrze. Uwielbiamy szparagi, nie tylko dlatego, że są przepyszne, ale również dlatego, że gotują się w parę minut. W ostatnim okresie za gotowanie szparagów zawsze zabierałam się przed wyjściem z pracy i tym sposobem mogłam codziennie jeśli przepyszny, zdrowy obiad przygotowany w 5 minut! Ostatnio jednak postanowiliśmy poświęcić szparagom trochę więcej czasu i przygotowaliśmy przepyszne risotto, które dzięki dodaniu soku z cytryny nabrało wspaniałego, orzeźwiając aromotu i podkreśliło smak szparagów.

Składniki dla 2 osób:
  • 200g ryżu do risotto (my użyliśmy ryżu typu arborio)
  • pęczek szparagów pokrojonych na 2cm kawałki
  • 1 litr bulionu (my użyliśmy kostki rosołową bez glutaminianu sodu)
  • dwie średniej wielkości czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka białego wina
  • 100g masła
  • starty parmezan
  • sól
  • pieprz
  • pół cytryny
Przygotowanie risotta opisaliśmy przy okazji przepisu na Grzybowe Risotto, przepis na risotto ze szparagami jest bardzo podobny. Na początku należy podsmażyć cebulę na 50 g masła a następnie wycisnąć dwa ząbki czosnku. Do zeszklonej cebuli dodajemy ryż i całość zalewamy winem. Mieszamy energicznie przez około 2 minuty, tak aby ryż wchłoną wino, ale się nie przypalił. Następnie cały czas mieszając dodajemy do ryżu po jednej chochli bulionu tzn. zalewamy ryż bulionem, mieszamy do czasu, aż ryż praktycznie wchłonie cały płyn i dodajemy kolejną chochlę (ryż należy gotować na wolnym ogniu). Na pewno wymaga to trochę czasu, bo tego typu ryż potrzebuje co najmniej 20min, aby był ugotowany. Kiedy widzicie, że ryż jest prawie gotowy (po jakiś 10-15 minutach - zależy od grubości szparagów, nasze były cieniutkie, więc dodaliśmy je na sam koniec) dodajcie szparagi i dalej dodawajcie bulion, aż do czasu kiedy ryż będzie ugotowany. Uwaga! Ziarenka powinny być jędrne i oblepione sosem - risotto nie powinno być suche. Na końcu dodajcie sok z połowy cytry oraz zetrzyjcie trochę jej skórki (wcześniej należy sparzyć cytrynę), dodajemy również sól i pieprz do smaku, pozostałe masło oraz starty parmezan. Gotowe risotto najlepiej podawać skropione świeżą oliwą z oliwek i oprószone startym parmezanem.

6 commenti:

  1. Przepiekne, kremiste, takie jak lubie najbardziej ;))

    RispondiElimina
  2. Uwielbiam takie risotto. Ze szparagami jest najlepsze :)

    RispondiElimina
  3. Cudowne! Po prostu risotto na 6!

    RispondiElimina
  4. idealnie skomponowane risotto :)) przepis brzmi jak muzyka ;)

    RispondiElimina