sabato 16 luglio 2011

Essenza di estate / Jogurtowe pucharki z owocami leśnymi

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Oggi vi presentiamo una ricetta perfetta per l'estate. State morendo di caldo? Non riuscite ad alzarvi dalla sedia perché è faticoso fare qualunque cosa d'estate? Allora questo dessert semplice e veloce è proprio quello che vi ci vuole. Con questa ricetta risolverete tutti i vostri problemi estivi ;)


Gli ingredienti sono :
  • biscotti
  • mirtilli
  • lamponi
  • yogurt greco
  • miele
  • noci
Prendete varie coppettine. Sul fondo sbriciolate i biscotti. Poi dovete aggiungere uno strato per volta. Potete fare come volete, ma noi abbiamo seguito questo ordine: yogurt, mirtilli, yogurt, lamponi, miele. Per decorazione (e per il sapore!) mettete sopra delle noci tagliate a pezzettini. Non spazzolatelo troppo in fretta perché è freddo : )


Jogurtowe pucharki z owocami leśnymi
Deser ten jest dla nas esencją lata i wakacji - lekki, odświeżający i co ważne (kiedy termometr zaczyna przekraczać granicę 40st C!!!) nie wymaga włączania piekarnika :) Jogurtowe pucharki mają jeszcze jedną ogromną zaletę - kto się nimi zajada, temu nie znika uśmiech twarzy nawet na minutę :D My zajadamy się takimi pucharkami przy każdej sprzyjającej okazji, czyli w upalne dni delektujemy się nimi na śniadanie, obiad i kolację ;)

Składniki:
  • ciasteczka typu digestive
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • jeżyny
  • jogurt grecki
  • miód
  • orzechy włoskie
Rozpoczynamy od pokruszenia ciasteczek na dnie pucharków. Następnie nakładamy na nie warstwę jogurtu greckiego, który polewamy łyżką miodu a na wierz układamy borówkę amerykańską. Następnie tworzymy kolejną analogiczną warstwę, czyli przykrywamy owoce jogurtem, polewamy miodem a na wierzch układamy maliny i jeżyny, a całość posypujemy orzechami włoskimi. Oczywiście deser tan ma niekończącą się ilość wariacji, do jego wykonania możecie użyć różnych owoców i orzechów. Życzymy Wam prawdziwie letniego weekendu!

Con questa ricetta partecipo al contest L'Estate in un Boccone ideato da About Food e Cassandra.it:


8 commenti: