martedì 12 luglio 2011

Frittelle alle banane / Bananowe placuszki

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Oggi abbiamo una ricetta sanissima per una colazione perfetta. Il mix di ingredienti è un pò particolare, sopratutto abbiamo scoperto la farina di grano saraceno che da nei dolci un gusto veramente molto particolare. Gli ingredienti sono tanti ma una volta trovati tutti la realizzazione è veramente immediata. Il risultato sono delle frittelle buonissime che noi ci mangiamo con lo sciroppo d'acero o con il miele. Provatele e fateci sapere come le trovate!


Gli ingredienti sono :
  • 1/2 tazza di farina di grano saraceno
  • 1/2 tazza di farina integrale (o 00)
  • 1 e 1/4 tazze di latte di soia
  • 1 cucchiaio di olio di semi di girasole
  • 1 cucchiaio di sciroppo di agave
  • 2 banane tagliate a rondelle
  • 1 cucchiaio di succo di limone
  • 1 cucchiaino di soda
  • un pizzico di sale
Prima di tutto mescolate insieme le farine con la soda e il sale. Poi aggiungete il latte di soia, l'olio di semi, lo sciroppo di agave, le banane e il limone. Mescolate tutto energicamente e scaldate una padella antiaderente con un pò d'olio. Cuocete le frittelle nella padella considerando che una frittella è un cucchiaio di composto. Servitele con del miele o dello sciroppo di acero... Buona colazione!


Bananowe placuszki
U nas ciągle żar leje się z nieba i jedyną porą dnia, kiedy możemy pozwolić sobie na zjedzenie czegoś "na ciepło" są wczesne poranki.Wtedy promienie słoneczne omijają naszą kuchnię, a my zabieramy się za przygotowanie śniadania, dzięki któremu będziemy mieć energię na cały dzień.

Jeszcze nigdy nie jedliśmy tak zdrowych placuszków. Dzięki użyciu mąki gryczanej mają one wspaniały smak, można podać je z musem z letnich owoców, syropem klonowym lub z agawy. Przepis pochodzi z blogu Food Haven

Składniki sypkie:
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki razowej (lub dowolnej mąki np orkiszowej lub pszennej)
  • 1 pełna łyżeczka sody
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka syropu z agawy (lub klonowego)
  • 2 banany, pokrojone w cieniutkie plasterki
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Rozpoczynamy od wymieszania wszystkim składników sypkich a następnie dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu lub bez - w zależności od rodzaju patelni (1 łyżka stołowa to jeden placuszek). Kiedy na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki powietrza należy je delikatnie przewrócić na drugą stronę.Placuszki podajemy z dowolnym syropem/owocami/bakaliami.

3 commenti: