venerdì 22 luglio 2011

Insalata da spiaggia con il finocchio / Sałatka z kopru włoskiego z cytrynowym kurczakiem

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu


Quando andiamo al mare cerchiamo sempre di fare delle ricette che si possano fare in fretta e che siano leggere perché fa troppo caldo! Questa insalata è probabilmente una delle nostre creazioni migliori : ) Per farla ci vogliono 10-15 min e si conserva perfettamente anche con il caldo della spiaggia. Se poi c'avete una ghiacciaia e conservarla fresca vi assicuro che sarà un vero piacere mangiarvela sotto l'ombrellone...


Ingredienti per 2-3 persone:
  • 2 finocchi di medie dimensioni
  • 250 gr di petti di pollo
  • 2 limoni succosi
  • 2 pomodori
  • una manciata di olive nere
  • olio
  • sale e pepe
Prima di tutto cuciniamo i petti di pollo a pezzetti in padella. Dopo un paio di minuti aggiungiamo il limone e lasciamo restringere la salsa aggiungendo anche sale e pepe. Tagliamo i pomodori a pezzetti, il finocchio a striscette fini e le olive tagliate a pezzetti. Aggiungiamo alle verdure tagliate il pollo, un altro pò di succo di limone e aggiustiamo di sale e pepe.Buon appetito!


Sałatka z kopru włoskiego z cytrynowym kurczakiem
Od paru tygodni walczymy z wiatrakami. Zapełniamy zamrażalkę woreczkami z lodem, umieszczamy w każdym rogu mieszkania wentylatory, dni spędzamy przy zamkniętych okiennicach. Mimo iż walczymy dzielnie z niekończącą się falą upałów, to ciągle jesteśmy na straconej pozycji. Rano ratujemy się świeżymi owocami, a na kolację pochłaniamy lody. Pozostaje kwestia obiadu - co by tu zjeść, żeby nasycić się na cały dzień, a zarazem nie czuć się ociężałym? Naszym patentem jest sałaka z kopru włoskiego, który zawiera dużo błonnika i bardzo dobrze syci. Do sałatki i kurczaka dodajemy sok z cytryny, dzięki temu jest ona bardzo odświeżająca. Z reguły gości ona u nas w wersji na wynos - nadaje się rewelacyjnie do pracy i na plażę :)

Składniki na 2-3 porcje
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 250 gr piersi z kurczaka pokrojonej na cienkie paseczki
  • 2 cytryny
  • 2 pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Rozpoczynamy od usmażenia kurczaka na oliwie z oliwek. Po paru minutach wyciskamy na patelnię sok z jednej cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy kurczak jest zarumieniony, a sok z cytryny się zredukował, możemy zdjąć patelnię z ognia. Pomidory kroimy na drobne kawałki, koper włoski i oliwki na cienkie plasterki. Dodajemy do warzyw kurczaka, sok z połowy cytryny, doprawiamy całość solą i pieprzem. Smacznego!

3 commenti:

  1. Drogie Myszki,
    bardzo lubie Waszego bloga, chcialabym zaprosic Was do zabawy:
    http://aleksandraseghi.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award-czyli-7-rzeczy-o.html

    RispondiElimina
  2. Pyszności!
    Wszystko co tu jest bardzo lubię.

    RispondiElimina