Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu
Quando andiamo al mare cerchiamo sempre di fare delle ricette che si possano fare in fretta e che siano leggere perché fa troppo caldo! Questa insalata è probabilmente una delle nostre creazioni migliori : ) Per farla ci vogliono 10-15 min e si conserva perfettamente anche con il caldo della spiaggia. Se poi c'avete una ghiacciaia e conservarla fresca vi assicuro che sarà un vero piacere mangiarvela sotto l'ombrellone...
Ingredienti per 2-3 persone:
- 2 finocchi di medie dimensioni
- 250 gr di petti di pollo
- 2 limoni succosi
- 2 pomodori
- una manciata di olive nere
- olio
- sale e pepe
Prima di tutto cuciniamo i petti di pollo a pezzetti in padella. Dopo un paio di minuti aggiungiamo il limone e lasciamo restringere la salsa aggiungendo anche sale e pepe. Tagliamo i pomodori a pezzetti, il finocchio a striscette fini e le olive tagliate a pezzetti. Aggiungiamo alle verdure tagliate il pollo, un altro pò di succo di limone e aggiustiamo di sale e pepe.Buon appetito!
Sałatka z kopru włoskiego z cytrynowym kurczakiem
Sałatka z kopru włoskiego z cytrynowym kurczakiem
Od paru tygodni walczymy z wiatrakami. Zapełniamy zamrażalkę woreczkami z lodem, umieszczamy w każdym rogu mieszkania wentylatory, dni spędzamy przy zamkniętych okiennicach. Mimo iż walczymy dzielnie z niekończącą się falą upałów, to ciągle jesteśmy na straconej pozycji. Rano ratujemy się świeżymi owocami, a na kolację pochłaniamy lody. Pozostaje kwestia obiadu - co by tu zjeść, żeby nasycić się na cały dzień, a zarazem nie czuć się ociężałym? Naszym patentem jest sałaka z kopru włoskiego, który zawiera dużo błonnika i bardzo dobrze syci. Do sałatki i kurczaka dodajemy sok z cytryny, dzięki temu jest ona bardzo odświeżająca. Z reguły gości ona u nas w wersji na wynos - nadaje się rewelacyjnie do pracy i na plażę :)
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 250 gr piersi z kurczaka pokrojonej na cienkie paseczki
- 2 cytryny
- 2 pomidory
- garść czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Rozpoczynamy od usmażenia kurczaka na oliwie z oliwek. Po paru minutach wyciskamy na patelnię sok z jednej cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy kurczak jest zarumieniony, a sok z cytryny się zredukował, możemy zdjąć patelnię z ognia. Pomidory kroimy na drobne kawałki, koper włoski i oliwki na cienkie plasterki. Dodajemy do warzyw kurczaka, sok z połowy cytryny, doprawiamy całość solą i pieprzem. Smacznego!
fajne smaki:)
RispondiEliminaDrogie Myszki,
RispondiEliminabardzo lubie Waszego bloga, chcialabym zaprosic Was do zabawy:
http://aleksandraseghi.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award-czyli-7-rzeczy-o.html
Pyszności!
RispondiEliminaWszystko co tu jest bardzo lubię.