venerdì 29 luglio 2011

Mousse al cioccolato / Mus czekoladowy

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

La mousse è proprio il dolce perfetto per chi è goloso di dolci. Era tanto tempo che volevamo fare la mousse al cioccolato e l'altro giorno abbiamo approfittato di una cena per prepararla. Come ricetta fa molto effetto e la realizzazione è veramente semplicissima. Basta pensarci la sera o la mattina prima per essere sicuri che sia bella compatta. La ricetta che abbiamo fatto è veramente basilare e il risultato è assicurato quindi provatela e stupitevi : )


Gli ingredienti per 4-6 persone sono:
  • 250g di cioccolata fondente (buona!)
  • 4 cucchiai di rhum
  • 4 cucchiai di acqua
  • 30g di burro
  • 50g di zucchero
  • 125ml di panna da montare
Bisogna assolutamente comprare della cioccolata di buona qualità (70/80% di cioccolata). In un pentolino facciamo sciogliere a bagno maria la cioccolata con l'acqua e il rhum. Poi aggiungiamo il burro e lo zucchero  e con un mixer giriamo bene per ottenere una consistenza omogenea.
Adesso possiamo montare la panna. Mescoliamola con la cioccolata con un cucchiaio. Poi dobbiamo metterla in frigo per almeno 3/4 ore.
Prima di servire noi abbiamo aggiunto dei ribes rossi che ci stanno molto bene sia come sapore che esteticamente : )


Mus czekoladowy
Pamiętam, że za studenckich czasów mogłam się żywić cały tydzień bułką z pasztetem i zupkami chińskimi i praktycznie nie robić zakupów. Tylko jeden produkt skłaniał mnie do częstego odwiedzania sklepów (nawet tych nocnych :) - czekolada. Od tych czasów minęło już (niestety) parę lat i moje upodobania kulinarne znacznie się zmieniły, ale moja miłość do czekolady pozostała niezachwiana! Nigdy się nie oszukiwałam i nie zamierzam tego zmieniać - po prostu nie mogę bez niej żyć! Myślę, że każdy z nas nie raz powiedział lub pomyślał sobie "mam ochotę na coś czekoladowego", jeśli tak to koniecznie musicie zrobić ten mus. Jego przygotowanie zajmuje około 15 minut a efekt kocowy jest powalający.

Składniki na 4-6 porcji:
  • 250g czekolady o zawartości co najmniej 70% kakao
  • 4 łyżki rumu
  • 4 łyżki wody
  • 30g masła
  • 50g cukru
  • 125ml śmietany kremówki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z wodą i rumem. Po rozpuszczeniu, dodajemy masło i cukier i łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo ubitą kremówkę, którą delikatnie należy wmieszać w czekoladę za pomocą łyżki. Tak przygotowany mus należy przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Et voila!

10 commenti:

  1. Mus czekoladowy bez surowych jajek, jestem w niebie :D W dodatku w takim, gdzie pływają takie czekoladowe obłoczki...mmm!

    RispondiElimina
  2. Mus przygotowaliśmy na "stojące" przyjęcie, a biorąc pod uwagę, że w naszym mieszkaniu pokojowa temperatura przekracza 30st nie chcieliśmy ryzykować :) Mimo to mus wyszedł baaardzo puszysty! Pozdrawiamy

    RispondiElimina
  3. Pysznie wygląda, aż ślinka leci. Idę zjeśc kostkę czekolady, albo i dwie ...

    RispondiElimina
  4. Dziekujemy za takie mile slowa! Pozdrawiamy serdecznie :)

    RispondiElimina
  5. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    RispondiElimina