lunedì 24 ottobre 2011

Salmone in crosta / Łosoś w cieście francuskim

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Quando l'altro giorno sono andato al mercato a comprare il salmone, il pescivendolo mi ha detto che continuando a comprare così tanto salmone sarei diventato rosa : ) Infatti da quando abbiamo scoperto questa ricetta non smettiamo di rifarla e non ci stanchiamo di mangiarla! Il tempo di preparazione si aggira attorno ai 45 min da quando aprite il frigo a quando ve lo mettete in bocca.
Vi consiglio di chiedere al pescivendolo se vi toglie le spine dal filetto perché sicuramente lui ci mette di meno. Sennò potete farlo da soli con delle pinzette e un pò di pazienza...


Ingredienti:
  • 1 confezione di pasta sfoglia (di solo burro)
  • 1 filetto di salmone da 800g, senza lische
  • 2 pomodori maturi
  • 1 mozzarella da 150g
  • 1 uovo grande
  • 4 cucchiaio di paté di olive nere
  • un mazzetto di basilico fresco
  • olio d'oliva
  • sale e pepe nero appena macinato
Scaldate il forno a 200 gradi. Prendete una grossa teglia e infarinatela. Poi stendete la pasta sfoglia e mettetela nella teglia. Spruzzate d'olio d'oliva il salmone e conditelo con un pizzico di sale e di pepe. Appoggiatelo, con la pelle verso il basso (se c'è), sullo strato di pasta sfoglia, poi spalmateci sopra un sottile strato di paté d'olive. Staccate le foglie di basilico e disponetele sul salmone. Affettate i pomodori e la mozzarella disponendoli sul basilico. Condite con un po' di sale, di pepe e spruzzate con l'olio d'oliva. Ripiegate i bordi della pasta pizzicandoli e poi spennellate l'uovo sbattuto sul bordo della pasta sfoglia. Cuocete per 35 minuti.
Quando esce caldo dal forno saltategli addosso! Buon appetito.



Łosoś w cieście francuskim z pastą z czarnych oliwek, pomidorami i mozzarellą
Od rana w biegu: z domu do pracy, z pracy na zakupy, ze sklepu na pocztę. Wiecznie stoimy w korkach, ciągle gdzieś dzwonimy, coś załatwiamy a jak wracamy do domu to za oknem panuje ciemność i na nic nie mamy siły. Jak zawsze "ratujemy dzień" w kuchni - ja przyprawiam łososia i rozwałkowuję ciasto francuskie, Alessandro kroi pomidory i mozzarellę. Łososiową zapiekankę wrzucamy do piekarnika, nalewamy sobie wina do kieliszków i świat znowu nabiera różowych kolorów!

Składnik (przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera pt.:Każdy może gotować. Naucz się gotować w 24 godziny i przekaż dalej”):
  • opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej przygotowanego na maśle a nie margarynie)
  • około 800g fileta z łososia 
  • 2 duże pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
  • 150g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki pasty z czarnych oliwek
  • garść świeżej bazylii (może też być koperek)
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200st C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim ciasto francuskie. Łososia przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i układamy go na cieście francuskim (jeśli Wasz filet ma skórę, to należy ułożyć go skórą w dół). Pastę z oliwek rozprowadzamy na łososiu i układamy na nim liście bazylii. Następnie układamy na łososiu pokrojone w plastry pomidory i mozzarellę. Całość dobrze solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą z oliwek. Brzegi ciasta francuskiego zaginamy dookoła łososia i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Po około 35 minutach zapiekanka powinna być gotowa (czas pieczenia zależy od tego jak duży jest filet z łososia). Smakuje znakomicie zarówno na ciepło i zimno. 

4 commenti: