lunedì 14 marzo 2011

Pane espresso / Wyjątkowo zdrowy chleb ekspresowy

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Questa ricetta del pane arriva direttamente da un libro di Nigella Lawson con opportune modifiche. La ricetta ha il vantaggio di essere molto rapida da fare perché il pane non deve lievitare, ovvero invece di aspettare che lieviti lo mettiamo direttamente in forno a temperatura bassa. Noi infatti lo abbiamo preparato la domenica mattina per mangiarlo caldo a colazione con la nostra marmellata di kiwi e limoni!
Inoltre questa ricetta è probabilmente una delle più sane che abbiamo messo sul blog fino a adesso... Infatti questo pane non ha grassi ma ha la farina integrale, i fiocchi di avena e il latte... insomma andate subito a farlo!



Gli ingredienti per questo pane sono :
  • 200g di fiocchi di avena
  • 200g di farina integrale
  • 125 g di farina 00
  • 7g di lievito secco
  • 2 cucchiaini di sale
  • 2 cucchiaini di zucchero
  • 250 ml di latte parzialmente scremato
  • 250 ml di acqua
Prima di tutto mischiamo gli ingredienti secchi: i fiocchi, le farine, il sale, lo zucchero e il lievito. Poi aggiungiamo l'acqua e il latte e mischiamo energicamente. Mettiamo il composto in un contenitore tipo "plumcake" di capienza 900ml e mettiamolo nel forno freddo.
Accendiamo il forno a 110 gradi e lasciamo cuocere per tre quarti d'ora. Dopodiché aumentiamo la temperatura a 180 gradi e continuiamo a cuocere per un altra oretta. Passata anche quest'ora il pane dovrebbe essere pronto. Per verificarlo inserite uno stecchino e controllate che sia pulito (senza traccie di composto sopra).
A questo punto fatelo raffreddare cinque minuti, tagliatelo e spalmateci sopra il burro e la marmellata. Se aspettate qualche giorno potrete fare la marmellata di kiwi e limoni che abbiamo fatto noi per questo pane : )


Chleb ekspresowy
Znacie to powiedzenie:"Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś?" Myślę, że patrząc na nasze przepisy z ostatnich tygodni z łatwością możecie się domyślić, może nie kim jesteśmy, ale przynajmniej jak w ostatnim czasie żyjemy...... wiecznie na wariackich papierach i wiecznie w biegu! Nie mamy za bardzo czasu na przesiadywanie w kuchni, ale nie chcemy rezygnować z dobrego jedzenie, tak więc "ekspresowo" stało się naszym ulubionym słowem! Jak zwykle w takich sytuacjach z pomocą przychodzi Nigella Lawson z jej książką "Nigella Ekspresowo", w której znaleźliśmy przepis na "chleb od niechcenia". 

Po przeczytaniu przepisu wydaje się on być żartem, gdyż chleb praktyczne sam się robi! Nie trzeba zagniatać i odstawiać do wyrośnięcia, nawet piekarnika nie trzeba nastawiać! Nam jego przygotowanie zajęło nie więcej niż 5 minut! Co najważniejsze jest on wyjątkowo zdrowy, ma wspaniałą chrupiącą skórkę i jest bardzo sycący. Jest to chleb idealny.

Przepis według Nigelly Lawson (lekko zmodyfikowany):
  • 200g płatków owsianych górskich
  • 200g mąki razowej z pełnego przemiału
  • 125 g mąki pszennej
  • 7g (1 saszetka) suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli morskiej w kryształkach lub 1 łyżeczka zwykłej soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml półtłustego mleka
  • 250 ml wody 
Należy wymieszać w misce suche składniki: płatki owsiane, mąkę pszenną i razową, sól, cukier oraz drożdże. Następnie dodajemy wodę oraz mleko i całość dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej owsianki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki "keksówki" o pojemności 900ml i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 110 st i pieczemy przez 3 kwadranse. Po upływie 45 minut zwiększamy temperaturę do 180 st i pieczemy chleb przez kolejną godzinę. Po upływie tego czasu chleb powinien być złocisty i powinien "pusto" brzmieć, gdy się w niego od spodu postuka. Jeśli uznasz, że trzeba możesz włożyć chleb jeszcze na kilka minut do piekarnika bez foremki.

Smakuje wspaniale jeszcze lekko ciepły z domowym dżemem z kiwi i cytryn, na który przepis pojawi się już wkrótce na naszym blogu :)

9 commenti:

  1. bardzo smakowicie wyglada i na pewno go wyprobuje:)

    RispondiElimina
  2. Taki ekspresowy to jak najbardziej dla mnie! :)) Do innych jeszcze nie mam cierpliwości. Ślicznie się wypiekł :) Uściski!

    RispondiElimina
  3. Zdrowa Nigella? Nie mogę uwierzyć! Piękny i zapewne bardzo pyszny Ekspres ;)

    RispondiElimina
  4. my dla domowych chlebów zawsze mamy duże tak :)

    RispondiElimina
  5. UN ottimo pane davvero, comodo e buono! brava Nigella... ma brava tu nel farlo e proporlo a noi..stuzzicante:)
    baci

    RispondiElimina
  6. Fajny i prosty przepis na chleb :) spróbuję kiedyś na pewno!

    RispondiElimina
  7. splendido davvero! perfetto per la prima colazione!!! hmmmmm che bontà :-)

    RispondiElimina
  8. Bardzo ciekawy przepis - wrzucam na listę do zrobienia :)

    RispondiElimina