domenica 27 febbraio 2011

Ciambellone rigenerante / Babka czy nie babka

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Questo è stato veramente un periodo pienissimo di impegni ma comunque quando ci si sveglia la mattina e si trova un ciambellone come questo tutto sembra più facile e la giornata comincia bene : ) A me è piaciuto moltissimo perché ha dentro due degli ingredienti che preferisco: il miele e la ricotta. Poi il miele di castagno ha un sapore incredibile e l'odore che si sprigiona quando lasciate il ciambellone a raffreddare vi darà una voglia pazzesca di mangiarlo tutto!


Per questa torta gli ingredienti sono :
  • 250g di ricotta
  • 2 mele
  • 250g di miele di castagno
  • 250g di farina
  • 125g di fecola di patate
  • 200g di burro
  • 3 uova 
  • 1 bustina di lievito
  • 1 bustina di vaniglina
  • 20g di zucchero di canna
Iniziamo facendo sciogliere il burro in un pentolino. Poi mettiamo la ricotta in una ciotloa con il miele e le uova e mescoliamo bene con una frusta. Adesso aggiungiamo la farina setacciata, la fecola e il lievito e continuiamo a mescolare. Quindi aggiungiamo anche il burro fuso e la vaniglina.
Quando tutti gli ingredienti sono amalgamati bene, versiamo il composto in uno stampo da ciambellone imburrato e infarinato.  Adesso le guarniture : sbucciamo le mele, tagliamole a fettine, sistemiamole sopra l'impasto e spolveriamo con lo zucchero di canna. Mettete in forno preriscaldato a 170 gradi per circa 40 min. Lasciate raffreddare il ciambellone al forno. La morte sua è con una crema inglese (o una crema pasticcera) sopra... buon appetito.


Ciambellone z kasztanowym miodem
To był wyjątkowo intensywny tydzień, na nic nie było czasu: w lodówce prawie nic nie ma, meble lekko są pokryte kurzem, a lista rzeczy do zrobienia zamiast się zmniejszać ciągle rośnie. Pierwsza, lecz krótkotrwała, myśl dzisiaj rano to, że trzeba jakoś ogarnąć zaległe domowe obowiązki, druga, o wiele bardziej przekonywująca, to chęć rozpoczęcia sobotniego poranka od ciepłego, wspaniale pachnącego ciasta! 

Dosłownie w 10 minut przygotowaliśmy włoskie ciambellone, czyli jakby naszą babkę. Jednak ciasto to z babką nie ma zbyt dużo wspólnego, gdyż jest o wiele cięższe i ma bardzo intensywny smak, gdyż zamiast cukru użyliśmy miodu z jadalnych kasztanów.  Kasztanowy miód ma tak intensywny aromat, że na pewno nie jest to ciasto dla wszystkich. Znam osoby, które kochają jego smak, ale i takie które szczerze za nim nie przepadają. Jeśli nie znajdziecie miodu z kasztanów (lub jeśli za nim nie przepadacie), myślę, że spokojnie możecie użyć tradycyjnego miodu. Ciasto nie będzie miało tak intensywnego aromatu, ale na pewno będzie pyszne!
  • 250g sera typu ricotta
  • 2 jabłka
  • 250g miodu z jadalnych kasztanów
  • 250g przesianej mąki
  • 125g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • jedno opakowanie proszku do pieczenia
  • jedno opakowanie cukru waniliowego
  • 20g cukru trzcinowego
Rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. W międzyczasie ricottę należy połączyć z miodem i jajkami - dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodajemy składniki sypie czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość dobrze mieszamy, a na końcu dodajemy rozpuszczone masło. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przelewamy masą do foremki wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzch ciasta układamy jabłka pokrojone na cienkie plasterki i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. 

Życzymy Wam spokojnego, domowego weekendu!

7 commenti:

  1. Hmm, bardzo mi się podoba to ciasto, tylko zastanawiam się, jakiej wielkości była forma? Bo wygląda na sporą, a chciałabym uniknąć wędrującego po piekarniku ciasta :-)

    RispondiElimina
  2. Arven, bardzo się cieszymy, że ciasto Ci się podoba! Forma, której użyliśmy ma średnicę 25cm (jednak po środku jest dziurka więc wymiar rzeczywisty to jakieś 20cm). Pozdrawiamy!

    RispondiElimina
  3. Deve essere morbidissimo, che bontà!!!

    RispondiElimina
  4. piękne zdjęcia, to po pierwsze.
    a po drugie...intrygujący przepis. ;]
    wart zanotowania.

    RispondiElimina
  5. E' vero, il miele di castagno conferisce un sapore tutto particolare. Ottimo modo per iniziare bene la giornata e per un dolce spuntino!

    RispondiElimina
  6. mysle, ze smakuje pysznie:) a tak zaczety dzionek musi byc dobry:)

    RispondiElimina
  7. Wygląda bardzo smakowicie :) Na pierwszym zdjęciu skojarzyło mi się z warkoczem - to te plastry jabłka tak się ładnie ułożyły :)

    RispondiElimina