martedì 11 gennaio 2011

Lasagna / Lasagna - wersja prawie "light"

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Non poteva mancare nel nostro blog italo-polacco questo classico della cucina italiana. Quello che è veramente impressionante è la semplicità di questa ricetta, sopratutto quando la pasta per la lasagna la compri al supermercato... La prossima volta proveremo a fare tutto dall'inizio, compresa la pasta per vedere se rimane comunque così rapida : ) Se invece si vuole rendere ancora più rapida si può comprare la besciamelle già pronta al supermercato.


Non abbiamo fatto la ricetta classica con il ragù, ma la versione più leggera con il sugo di pomodoro.  L'abbiamo chiamata lasagna quasi "light" perché dentro c'è la mozzarella invece della  besciamelle, però per l'ultimo strato la besciamelle non ce l'abbiamo proprio fatta a non metterla!
Gli ingredienti per una lasagna (per 6 persone) sono:
  • 8 fogli di pasta per lasagna fresca (quella che si trova nel frigo)
  • 3 scatole di pomodori pelati
  • basilico
  • 2 pomodori freschi (per decorare)
  • 1 cipolla
  • 1 costa di sedano
  • 1 carota
  • parmigiano
  • 2 mozzarelle
  • 1/2 l di latte
  • 50 g di farina
  • 20 g di burro
  • un pizzico di noce moscata
  • sale, pepe, zucchero
Per prima cosa bisogna fare il sugo: tagliamo finemente la cipolla, il sedano, la carota e passiamo tutto in padella con un filo d'olio. Aggiungiamo i pelati e il basilico, saliamo e facciamo cuocere con un coperchio. 
Mentre si cuoce il sugo prepariamo la besciamelle. Mettete sul fuoco un pentolino con il latte, il burro e la noce moscata. Aggiungete la farina (setacciata) poco a poco girando per bene e salate a piacere. Quando il latte inizia a bollire, tenete il pentolino sul fuoco il tempo necessario alla cottura della farina e spegnete. Se la volete più densa aggiungete la farina.
A questo punto il vostro sugo dovrebbe essere pronto.  Se volete un sugo bello compatto, frullatelo con un mixer. Accendete il forno a 180 gradi, preparate una teglia imburrata e mettete un primo strato di pasta. Aggiungiamo il sugo, la mozzarella spezzettata,  poi la pasta, poi il sugo, e così via finché rimane sugo. Noi per l'ultimo strato abbiamo usato la besciamelle, il parmigiano e abbiamo decorato con qualche fetta di pomodoro fresco e qualche foglia di basilico. 
Mettete in forno e dopo tre quarti d'ora avrete una lasagna buonissima da mangiare in compagnia!


Lasagna - wersja prawie "light" ;)
Oczywiście na naszym blogu włosko-polskim nie mogło zabraknąć przepisu na lasagnę! Tradycyjna włoska lasagna jest przygotowywana z sosem ragu, czyli sosem na bazie mięsa mielonego i pomidorów. My postanowiliśmy ją lekko odchudzić i przygotowaliśmy przepyszny, bezmięsny sos pomidorowy. Dodatkowo użyliśmy sera mozzarella, a sos beszamel pokrywa tylko ostatnią warstwę makaronu, a nie jak to często bywa każdą warstwę lasagni.

  • opakowanie makaronu typu lasagna*
  • 3 puszki pomidorów
  • świeża bazylia
  • 2 świeże pomidory
  • cebula
  • seler naciowy
  • marchewka
  • parmezan
  • 2 opakowanie mozzarelli pokrojona w kosteczkę
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
Składniki na beszamel:
  • pół litra mleka
  • 50g mąki przesianej wcześniej przez sitko
  • 50gr masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
* We Włoszech można kupić świeży makaron na lasagnę, który nie wymaga wcześniejszego gotowania, ale spokojnie możecie kupić zwykły, paczkowany makaron do przygotowania lasagni. Przed jego użyciem wystarczy do gotującej się i osolonej wody wrzucić na około 2-3 minuty plastry lasagni, a następnie je osuszyć (radzę gotować je pojedynczo, w przeciwnym wypadku mogą się posklejać).

Aby przygotować sos pomidorowy należy podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę oraz seler naciowy. Następnie należy dodać pomidory, całość dobrze doprawić solą, pieprzem oraz cukrem (wystarczy płaska łyżeczka cukru) i gotować pod przykryciem przez około pół godziny na wolnym ogniu.
W międzyczasie przechodzimy do przygotowania beszamelu. Wystarczy zagotować mleko z masłem i gałką muszkatołową (około jednej łyżeczki) i stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając. Kiedy nas sos się zagotuję przyprawcie go solą i zdejmijcie z ognia (jeśli Wasz beszamel jest zbyt płynny dodajcie trochę mąki - powinien on mieć dość gęstawą konsystencję). Jeśli w trakcie mieszania postały grudki, nie przejmujcie się tym za bardzo, wystarczy całość zmiksować blenderem i po problemie ;)
Teraz możecie zdjąć z ognia również sos pomidorowy (aby uzyskać kremową konsystencję sosu postanowiliśmy go zmiksować, ale nie jest to konieczne) i przejść do układania warstw lasagni. Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ułóżcie pierwszą warstwę makaronu, następnie pokryjcie ją sosem pomidorowym i mozzarellą oraz całość lekko posólcie. Czynność tę powtórzcie kilka razy, tak aby zapełnić całe naczynie. Na ostatnią, wierzchnią warstwę makaronu zamiast sosu pomidorowego nałóżcie beszamel, starty parmezan, pomidory pokrojone w plasterki i liście bazylii. Lasagnę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około 45 minut. Smacznego!


4 commenti:

  1. Po obejrzeniu tych zdjęć jestem koszmarnie głodna :-) Muszę i ja w końcu zrobił lasagnę. Uściski!

    RispondiElimina
  2. ale te zdjecia sa apetyczne:) juz mi slinka cieknie na takie pysznosci:)

    RispondiElimina
  3. Witam. Jestem u Was po raz pierwszy, ale na pewno bede wracac, bo bardzo mi sie u Was podoba:) Tez jestem Polka zyjaca we Wloszech, moj maz jest Kalabryjczykiem, a mieszkamy w Pizie... Mam swoj blog kulinarny, ale prowadze go solo, Kalabryjczyk tylko czasem dolacza z uwagami:) Milo patrzec na osiagniecia Waszego zgranego duetu, bardzo ciekawy blog!
    Pozdrawiam serdecznie.

    RispondiElimina
  4. Non sempre si ha il tempo per fare la pasta o la besciamela quindi qualche volta il ricorso a quelli pronti ci può stare! Light o no, io ne mangerei tanta di questa lasagna qui!

    RispondiElimina