domenica 2 gennaio 2011

Paté di sgombro / Powrót do przeszłości czyli pasta z makreli

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

L'altro giorno siamo stati all'alimentari polacco e per la prima volta abbiamo trovato... un bellissimo sgombro affumicato! Questo pesce è molto comune in Polonia (come in Italia) e generalmente si trova affumicato. Se non trovate lo sgombro affumicato intero, potete  provare a sostituirlo con quello in scatola e magari ci fate sapere se viene altrettanto buono : ). Il paté di sgombro fatto in questo modo è ottimo per un aperitivo o per uno spuntino veloce sopratutto perché per farlo ci si mettono dai 5 ai 10 minuti.


Per fare questo paté dovete procurarvi :
  • 200 g di sgombro affumicato
  • due cetrioli fermentati o due pezzi di peperoni sott'olio
  • un uovo sodo
  • formaggio (tipo gouda)
  • uno scalogno
  • un cucchiaino di maionese
  • sale e pepe

Prendete lo sgombro affumicato e se c'è bisogno toglieteli le lische e spiaccicatelo un pochetto con la forchetta. Tagliate a pezzettini l'uovo e lo scalogno e metteteli insieme allo sgombro. Poi gratuggiate tutti gli ingredienti che restano (formaggio e cetrioli/peperoni)  e uniteli agli altri ingredienti. Per finire aggiungete la maionese, salate e pepate a piacere e grigliatevi qualche fetta di pane su cui spalmare il paté.

Pasta z makreli
Własnym oczom nie mogłam uwierzyć, kiedy w jednym z polskich sklepów w Rzymie zobaczyłam wędzoną makrelę, która sama prosiła się o jej kupienie! Nie wahałam się ani minuty, dodatkowo kupiłam kiszone ogórki i biegiem ruszyłam do domu, żeby pochwalić się moją zdobyczą :) Cieszyłam się jak dziecko, tym bardziej iż taka właśnie pasta z makreli kojarzy mi się przede wszystkim z dzieciństwem. 


Oczywiście przepis na nią wyniosłam z rodzinnego domu i tak właśnie zawsze przyrządza ją moja mama:
  • średniej wielkości makrela (około 200gr)
  • dwa ogórki kiszone
  • jedno duże jajko ugotowane na twardo
  • żółty ser
  • szalotka
  • łyżeczka majonezu (nie chciałam, żeby majonez połączył składniki, a jego smak nie był zbyt wyczuwalny)
  • sól i pieprz do smaku
Kawałki makreli rozdrobnione widelcem należy przełożyć do miseczki, pokroić w drobną kosteczkę szalotkę oraz jajko. Na dużych oczkach tarki należy utrzeć ser i ogórki, a następnie dodać majonez, sól i pieprz do smaku i gotowe! Najlepiej pasta z makreli smakuje na świeżym, cieplutkim jeszcze chlebie.

5 commenti:

  1. Mniam! Przez moich rodziców mam bzika na punkcie wędzonych ryb, więc podobne pasty pojawiają się na moim stole bardzo często :-) Jednak muszę przyznać, że w połączeniu z kiszonym ogórkiem, makreli jeszcze nie jadłam.

    RispondiElimina
  2. E' semplice da fare e il risultato è molto appetitoso!

    RispondiElimina
  3. Koniecznie wypróbuj takiego połączenie z ogórkiem kiszonym - dzięki temu pasta ma lekko kwaśny posmak i smakuje doskonale :)

    RispondiElimina
  4. grazie della tua (vostra) visita! il blog è stupendo e le foto da favola. complimenti!

    RispondiElimina