giovedì 21 ottobre 2010

Arrosto con patate, carote e prugne

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu


Quando ci vogliamo trattare bene ci prepariamo questo arrosto buonissimo che non delude mai. In particolare mi piace molto questo accostamento della carne con le prugne secche dolci al suo interno. Gli ingredienti sono molto semplici:
  • un magro di vitellone da 400/500 g
  • patate e carote
  • prugne secche
  • olio, pepe, sale, vegeta, alloro, aglio, rosmarino

Prima di tutto fare un buco (non troppo grande) nella carne con un coltello dalle due parti e introdurre le prugne (8-9 prugne). Poi mettiamo la carne con l'olio e le spezie in un piatto massaggiandola un pò e lasciandole prendere tutti i sapori  per 15/20 min. Nel frattempo sbucciamo e tagliamo le verdure a pezzettoni per essere sicuri che non si brucino e condiamo il tutto con olio, pepe e vegeta (mi raccomando se si mette la vegeta non aggiungere sale!).

In una teglia larga mettete della carta da forno, la carne (con il sughetto della marinatura) e le verdure. Mettete nel forno a 180/200 gradi per 1h40 facendo attenzione a girare le verdure ogni tanto per non farle bruciare.



Pieczeń cielęca nadziewana suszonymi śliwkami ze smażoną marchewką i ziemniakami. Jest to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która smakuje jak niebo w gębie. Do przygotowania tego dania potrzebne są następujące składniki: chuda cielęcina (ok. 400/500gr), ziemniaki i marchewki, śliwki suszone, oliwa z pierwszego tłoczenia, czosnek, sól, pieprz, vegeta, liście laurowe i rozmaryn. Po pierwsze, należy ostrym nożem zrobić średniej wielkości nacięcie w mięsie, a następnie nafaszerować cielęcinę śliwkami (z reguły potrzebne jest 8-9 śliwek). Po drugie, należy przygotować marynatę czyli wymieszać razem oliwę, sól, pieprz, czosnek, rozmaryn i liść  laurowy. Tak przygotowaną miksturą obtoczyć mięsa i odstawić do lodówki na min. 20 minut (najlepiej jest przygotować mięso dzień wcześniej i pozostawić w marynacie na cała noc z lodówce). W międzyczasie pokroić ziemniaki i marchewki na dość spore kawałki, przyprawić wszystko vegetą i dodać sporą ilość świeżego rozmarynu. Zamarynowane mięso wraz z warzywami piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.1h 40 min (czas zależy od wielkości mięsa). Z reguły warzywa są gotowe już po 40 minutach, tak więc trzeba je wyciągnąć wcześniej a mięso pozostawić jeszcze w piekarniku. Smacznego!
about food

3 commenti:

  1. questo arrosto sembra una cosa buonissima!! quando ce lo preparate?!?
    baci baci

    RispondiElimina
  2. O mniaaaaaaaaaaaaaaam, muszę taka zrobic :D własnie ostatnio mam ochote na jakies nietypowe miesko ;)

    ChocoManiac vel. Wow :P

    RispondiElimina
  3. @giulia
    te lo avremmo fatto assaggiare ma purtroppo ce lo siamo scofanato tutto!!!

    RispondiElimina