sabato 23 ottobre 2010

Humus

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Ogni volta che abbiamo voglia di mangiare una cosa nutriente ma molto sana e non vogliamo passare troppo tempo in cucina facciamo Humus.


Per fare Humus servono:
  • due baratoli di ceci
  • due spicchi d'aglio (o uno piccolo se non siete grandi fan dell'aglio)
  • pizzico di pepe
  • mezzo cucchiaino di sale
  • olio d'oliva (circa un cucchiaio)
  • semi di sesamo
Per ottenere consistenza cremosa di humus basta tritare tutti gli ingredienti con minipimer. Se l'humus viene troppo compatto bisogna aggiungere un altro po' d'olio. Humus è perfetto insieme con le verdure tipo carote o sedano. Sopratutto è buonissimo spalmato sul pane fresco e ancora caldo :)


Smacznego!!!

Za każdym razem jak mamy ochotę na coś pożywnego, ale za razem zdrowego i dodatkowo nie mamy ochoty na spędzanie zbyt dużo czasu w kuchni przygotowujemy humus. Składniki są następujące: 2 puszki ciecierzycy, 2 ząbki czosnku (albo jeden mały, jeśli nie jesteś jego fanem), szczypta pieprzu, pół łyżeczki soli, oliwa z pierwszego tłoczenia (około łyżki) i ziarna sezamu. Aby przygotować tę niezwykłą potrawę, należy zmiksować wszystkie składniki (humus powinien mieć kremową konsystencję). Jeśli humus jest zbyt suchy należy dodać większą ilość oliwy. Humus jest doskonały z surowymi warzywami, albo ze świeżym, ciepłym chlebem!

con questa ricetta partecipiamo a :

Nessun commento:

Posta un commento