giovedì 28 ottobre 2010

Pollo speziato con pere e banane

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Questo pollo speziato è una di quelle classiche ricette indiane che stupiscono per il loro accostamento di sapori. In questa ricetta c'è un mix di dolce, salato e piccante veramente impressionante!


Quando l'abbiamo fatta la prima volta eravamo molto diffidenti a usare della frutta (la banana!) con il pollo e le spezie per poi scoprire che è una bontà.
L'altro punto positivo di questa ricetta è la semplicità...l'unica cosa da fare è pensare la sera prima/la mattina di mettere il pollo a insaporirsi nello yoghurt, poi penso che in tutto per prepararla ci vorranno 20min.

Per farla bisogna avere:
  • 2 petti di pollo
  • 3 spicchi d'aglio
  • 1 carota
  • 1 cipolla
  • 1/2 porro
  • 1/2 banana
  • 1/2 pera
  • 300 ml di yoghurt naturale 


per le spezie invece:
  • 1,5 cucchiaini di curry
  • 1 cucchiaino di cannella
  • 1 cucchiaino di zenzero in polvere
  • 1 cucchiaino di curcuma
  • pizzico di pepe
  • sale
Per prima cosa tagliamo il pollo a cubetti . Lo mettiamo in un contenitore con lo yoghurt, 1 cucchiaino di curry,lo zenzero, la curcuma, il pepe e il sale e lo lasciamo riposare in frigorifero per almeno 2h.
 
Poi tagliamo la cipolla e il porro e grattugiamo le carote. In padella mettiamo l'olio, la cipolla, l'aglio e lasciamo rosolare. Quando sono belle dorate aggiungiamo le carote grattuggiate con il resto del curry e un pò d'acqua (1 bicchiere). Dopo un paio di minuti aggiungiamo il porro. Poi bisogna abbassare il fuoco al minimo (sennò lo yoghurt si caglia!) e aggiungiamo il pollo con tutto il suo sughetto di yoghurt e spezie con l'aggiunta della cannella. Lasciare cuocere per 15 min a fuoco bassissimo. Per finire tagliamo la pera e la banana a fettine e cuciniamole col pollo per 2 min.

E buon appettito!

Kurczak po indyjsku z owocami
Jest to jedno z tych dań, które zaskakuje za każdym razem, gdyż jest wspaniałym połączeniem różnych smaków od słodyczy owoców poprzez ostrość imbiru i pieprzu. Domyślam się, że idea połączenia kurczaka z bananem i gruszką może wiele osób odstraszyć (również my za pierwszym razem podchodziliśmy sceptycznie do tego dania), ale zapewniamy, że efekt końcowy jest zniewalający. Co ważne, jest to danie bardzo proste w przygotowaniu. Jedynie trzeba pamiętać, że przed jego przygotowaniem kurczak połączony z jogurtem powinnien być w lodówce przynajmniej przez 2h (najlepiej całą noc). A oto składniki: 2 piersi z kurczaka, 3 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 cebula, 1/2 pora, 1/2 banana, 1/2 gruszki i 300 ml jogurtu naturalnego tłustego. Jeśli chodzi o przyprawy to potrzebne są: 1,5 łyżeczki curry, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru (można dodać świeży), 1 łyżeczka kurkumy (można ominąć), szczypta pieprzu i soli. Kurczaka należy pokroić w grubą kostkę i wymieszać wraz z jogurtem, 1 łyżeczką curry, imbiru, kurkumy oraz szczyptą soli i pieprzu i odstawić na co najmniej 2h do lodówki. Następnie należy pokroić cebulę i pora w krążki oraz zetrzeć na tarce marchewki. Na rozgrzanej oliwie należy podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem a następnie należy dodać marchewkę, pozostałą część curry i pół szklanki wody. Następnie dodajemy pora. Po 2 minutach należy zmniejszyć płomień (jest to bardzo ważne, inaczej jogurt może się zważyć) i dodać kurczaka wraz z jogurtem oraz dodajemy cynamon. Kurczak powinien gotować się około 15 minut. Na samym końcu dodajemy pokrojonego na małe kawałeczki banana i gruszkę i gotować jeszcze przez 2 minuty.

Smacznego!!!

2 commenti:

  1. Mnie nie odstrasza :D uwielbiam ostre ze słodkim :D mniam mniam, na pewno go zrobie ;) Dzis dodam na naszeg bloga Tajine marokańskie z granatem i morelą ;) tak w temacie kurczaka i owoców - zapraszam :D

    ChocoManiac

    RispondiElimina
  2. Hehe widze, ze robimy rzeczy w podobnym klimacie :) Na pewno przetestujemy Wasz przepis!

    RispondiElimina