martedì 26 ottobre 2010

Scarola con olive capperi e alici

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Prima che mia sorella mi insegnasse a usarla, pensavo che la scarola fosse una strana insalata. Ma dopo averla bollita si scopre che è una verdura buonissima! Ha un sapore un pò amaro si può usare con degli abbinamenti molto interessanti...


Oggi con la scarola abbiamo fatto questo piatto che si accompagna molto bene con del riso o del grano.
Gli ingredienti sono già quasi tutti presenti nel titolo:
  • scarola
  • alici
  • olive nere
  • capperi lavati
  • aglio, peperoncino
Prima di tutto puliamo e facciamo bollire la scarola per 5/10 min con il sale. Dopodiché facciamo un soffritto con il peperoncino, l'aglio e le alici. Quando l'olio si è insaporito aggiungiamo la scarola tagliata a pezzetti.
Aggiungiamo le olive e i capperi e lasciamo a cucinare per 10 min...
Et voilà!



Cykoria endywia z oliwkami, kaparami i sardelą czyli mieszanka ciężko osiągalna w Polsce! Scarola, a wedlug Wikipedii, cykoria endywia wygląda jak zwykła sałata a w rzeczywistości je się ją ugotowaną! Ma lekko gorzkawy smak, ale można ją robić na wiele interesujących sposobów, np. z czarnymi oliwkami, kaparami, czosnkiem i ostrą papryczką (myślę, że spokojnie możecie użyć świeżego szpinaku zamiast "scaroli"i i będzie równie dobre). Należy zacząć o ugotowania tej dziwnej sałaty w lekko osolonej wodzie, gotuje się bardzo szybko bo po ok 5minutach jest już gotowa. Następnie trzeba na rozgrzaną patelnie wlać trochę oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę, czosnek i sardelki. Jak wszystkie aromaty się już dobrze przegryzą należy wrzucić pokrojoną scarolę, oliwki, kapary i lekko podsmażyć wszystko razem przez około 10 minut. Et voilà!

6 commenti:

  1. Smakowite i jak zwykle w waszym przypadku niespotykane :D warto spróbować ;)

    Chocomaniak

    RispondiElimina
  2. beh mi sembra un'ottima versione anche questa!!
    ciao ciao e a presto :-)

    RispondiElimina
  3. Jak to. Scarola to salata. Jada sie ja zarowno surowa jak i obgotowana, podsmazona.
    A takie nadzienie jest fantastyczne w pizzy. Nie wiem czy probowaliscie ? Jesli nie to polecam :-)

    RispondiElimina
  4. @ anthony: wersje obgotowana i podmsmazona mamy przerobiona, ale surowej nigdy jeszcze nie jadlam! Na pewno wybrobujemy :) Pozdrawiamy!

    RispondiElimina
  5. Myszki na salate uzywa sie srodek, czyli zewnetrzne liscie i czubek scina sie i przeznacza do gotowania, a serce normalnie do salatki. Jest kruchutki i lagodny.

    RispondiElimina