domenica 24 ottobre 2010

Muffin ai frutti di bosco / Muffinki z owocami leśnymi

Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu

Questi muffin sono sempre una sorpresa! Ogni volta che li facciamo ci stupiamo di quanti pochi ingredienti servano ma alla fine le quantità sono giuste giuste. 


Gli ingredienti sono:
  • 125 g burro
  • 125 g zucchero
  • 1 uovo
  • 150 gr farina 00
  • 100 gr farina integrale
  • 1,5 cucchiaini di lievito
  • 1/2 tazza di latte
  • 1,5 tazze di frutti di bosco (noi usiamo sempre quelli surgelati)
  • sale
Per fare i muffin bisogna mischiare lo zucchero e il burro insieme finché non otteniamo un composto omogeneo, poi aggiungiamo l'uovo. A parte mescoliamo farina, lievito e sale per poi aggiungere tutto insieme. Alla fine aggiungiamo il latte fino a ottenere un impasto non troppo liquido. Adesso mettiamo 1 tazza di frutti di bosco interi e 1/2 tazza di frutti di bosco smaciullati. Imburrare la teglia da muffin e cuocere in forno a 180 gradi per 30/40 min. Questi muffin fanno grande effetto perché hanno questo bellissimo colore marrone scuro dato dalla farina integrale.

Muffinki z owocami leśnymi. Jest to jeden z najbardziej zaskakujących przepisów, gdyż z bardzo małej ilości składników powstają przepyszne babeczki, wręcz można by rzecz dietetyczne ;) Składniki to: 

  • 125gr masła, 
  • 125gr cukru, 
  • 1 jajko, 
  • 150gr mąki pszennej, 
  • 100gr mąki pełnoziarnistej, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • pół szklanki mleka,
  •  1,5 szklanki owoców leśnych (jak najbardziej mogą być mrożone), 
  • szczypta soli. 
Należy połączyć masło z cukrem a następnie dodać jajko. W osobnym pojemniku połączyć składniki sypkie czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz sól a następnie połączyć wszystko z wcześniej przygotowanym masłem. Na końcu dodajemy mleko i owoce leśne (1 szklankę całych owoców a pół szklanki rozgniatamy przed włożeniem ich do ciasta). Posmarować blaszkę na muffiny masłem (nam wychodzi z tej ilości okołu 10 muffinków) i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Sekretem tych muffinków jest mąka pełnoziarnista. Oczywiście można je zrobić używając tylko mąki typu pszennej, ale to właśnie dzięki mące pełnoziarnistej uzyskuje się przepiękny ciemnobrązowy kolor i bardzo oryginalny smak!

3 commenti:

  1. Hmmm..muszę spróbować :D supcio pomysły na fotki macie :D baaardzo mi sie podoba!!!

    chocoManiac ;)

    RispondiElimina
  2. Dzięki :) a to ciągle fotki robione starym sprzętem, jak dotrze wreszcie nowy to dopiero będzie się działo hehehe

    RispondiElimina